Seksi
Nimimerkki: Jotain outoa

Hormonikierukka ja vuodot

Hei! Minulle laitettiin hormonikierukka tällä viikolla ja edellisistä kuukautisista jo puolivuotta ja mitään ehkäisyä ei ole ollut. Raskaustesti (viikko) ennen asennusta oli negatiivinen. Nyt ihmetyttää ettei minkäänlaista vuotoa ole tullut. Onkohan kaikki ihan hyvin? En kehtaa heti soitella lääkäriin, koska ne jo varoitteli että kaikkea outoa voi alussa ilmetä. Luulisi että tässä tilanteessa tulisi todella runsaat, mutta ei edes tiputtelua…

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Jos olet ollut suojaamattomassa yhdynnässä testin ja kierukan asettamisen välissä, voit varmuuden vuoksi tehdä raskaustestin raskauden poissulkemiseksi. Jos et ollut suojaamattomassa yhdynnässä raskaustestin tekemisen ja kierukan asettamisen välissä, ei vuodottomuudesta tarvitse olla mitenkään huolissaan. Vuotojen vähentyminen tai loppuminen kokonaan on hyvin tyypillinen hormonikierukan aiheuttama muutos. Kohdussa keltarauhashormoni saattaa kohdun limakalvon lepotilaan, jolloin vuodot niukkenevat ja kivut vähenevät. Viidesosalla käyttäjistä vuodot jäävät kokonaan pois. Kohdulle tästä ei ole haittaa, päinvastoin. Ohuempi limakalvo tuottaa vähemmän prostaglandiineja, jolloin kohtu supistelee vähemmän ja kuukautiskivut helpottuvat.

Kierukasta kohtuonteloon vapautuva keltarauhashormoni vaikuttaa pääsääntöisesti paikallisesti kohdussa, eli hormonikierukan käytön aikana verenkierrossa on erittäin vähäinen määrä keltarauhashormonia.  Joskus naiset saavat kierukan käytön alussa kuitenkin lieviä, keltarauhashormonista johtuvia sivuoireita, kuten esimerkiksi tiputteluvuotoa, turvotusta, rintojen arkuutta tai lievää aknea. Nämä haitat tasoittuvat kuitenkin useimmiten muutamassa kuukaudessa.

Kerroit viestissäsi myös, ettet kehtaisi soitella heti lääkäriin. Jos jokin asia kuitenkin mietityttää sinua, kannustaisin sinua rohkeasti kysymään asiasta. Se on tärkeää!

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?