Seksi
Nimimerkki: mitä

Voivatko 11-vuotiaat harrastaa seksiä?

Voiko 11 vuotiaat harrastaa seksiä jos molemmat on siihen oikeasti tosi valmiita?

Moi! Pohdit tärkeää asiaa, joka askarruttaa monia muitakin nuoria. On hienoa, että laitoit meille viestiä ja olet halukas hankkimaan lisää tietoa.

Jokaisella on oikeus tutustua omaan seksuaalisuuteensa ja seksiin siinä vaiheessa, kun se tuntuu itselle oikealta. Onkin hyvin yksilöllistä, minkä ikäisenä eri ihmiset kokevat olevansa valmiita seksiin. Myös nuoret voivat halutessaan harrastaa keskenään seksiä, eikä seksille olekaan määritelty mitään oikeaa ala- tai yläikärajaa. Seksin aloittamisessa toisen kanssa ei kuitenkaan tarvitse pitää mitään kiirettä.

On hyvä tiedostaa, että seksiä on monenlaista ja jokainen määrittelee seksin omalla tavallaan. Laajasti määriteltynä seksin tarkoitus on kiihottaa ja tuottaa seksuaalista mielihyvää sen osapuolille. Seksiä voi olla esimerkiksi eri kehonosien koskettelu ja hyväily vaatteiden päältä tai alta. Seksi ei siis suinkaan tarkoita samaa kuin yhdyntä, joka on yksi seksin harrastamisen tapa siinä missä muutkin. Yhtä lailla myös itsetyydytys on seksiä ja turvallinen keino tutustua omaan seksuaalisuuteensa, kehoonsa ja nautintoonsa. Omien mieltymysten tunteminen edistää myös valmiutta harrastaa seksiä muiden kanssa.

Jotta tietää olevansa valmis seksiin toisen kanssa, omien halujen ja mieltymysten lisäksi on tärkeää tunnistaa omat rajat ja uskaltaa tarvittaessa sanoa toiselle ei. Sama pätee myös toisinpäin, eli on tärkeää osata kuunnella seksikumppaniaan, ottaa hänet huomioon sekä kunnioittaa hänen rajojaan. Kaikkeen seksiin tuleekin aina sisältyä suostumus, eli kaikkien seksuaalisten tekojen tulee tapahtua yhteisymmärryksessä ja yhteisestä halusta. Seksiin ei saa kuulua minkäänlaista painostusta tai toisen suostuttelua asioihin, joihin hän ei koe olevansa valmis. Varmin tapa selvittää toisen suostumus on kysyä, haluaako toinen samaa kuin sinäkin.

Kaiken kaikkiaan avoin ja rehellinen kommunikaatio ovat edellytys hyvälle, turvalliselle ja nautinnolliselle seksille. Seksikumppanin kanssa tulee pystyä keskustelemaan seksiin liittyvistä asioista, jännityksestä, mieltymyksistä, rajoista ja toiveista. Myös ehkäisystä tulee sopia yhdessä, mikäli harrastetaan seksiä, jossa on seksitautien tarttumisen tai raskaaksi tulemisen mahdollisuus.

Seksissä on myös tärkeää, että seksikumppaneilla on turvallinen olo toistensa seurassa ja vahva luotto toisiinsa. Loppupeleissä omien tunteiden kuunteleminen on avainasemassa: ajatus seksistä ei pelota tai ahdista, vaan mahdollisesta jännityksestä huolimatta kokee olevansa siihen valmis. Omaa valmiuttaan seksiin voi pohdiskella kaikessa rauhassa. Mitä paremmin seksikumppanit tuntevat itsensä ja kykenevät keskustelemaan toiveistaan ja haluistaan, sitä paremmat mahdollisuudet on saada mukavia yhteisiä seksikokemuksia.

Toivottavasti tästä vastauksesta on apua pohdintoihisi. Iloista talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?