Ruoka
Nimimerkki: Makea-addiktoitunut
Ikä: 13-15v

Syön liian paljon makeaa

Mitä teen, kun minusta on nykyään tullut todella perso makealle. Juon oikeastaan päivittäin limua (pepsi max) ja syön karkkia monta kertaa viikossa. Haluaisin vähentää tätä huomattavasti, miten se onnistuisi helposti? Haluaisin vähentää sitä sillä olen urheilija ja tiedän että juon/syön LIIAN paljon makeaa, mutta en saa lopetettua sen syömistä. Eli mitä siis teen?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Olet siis sitä mieltä, että makeaa tulee naposteltua jopa päivittäin. Mukava huomata, että olet kiinnittänyt asiaan huomiota ja haluaisit muuttaa tottumuksiasi terveellisempään suuntaan. Makean naposteluun jää helposti moni koukkuun. Tavasta eroon pääseminen vaatii ennen kaikkea itsekuria ja alkuun se ei välttämättä valitettavasti ole ihan helppoa. Sen eteen kannattaa kuitenkin nähdä vaivaa! Tässä muutama vinkki, joista voisi olla sinulle apua:

Syö säännöllisesti ja riittävästi normaalia ruokaa. Kun ruokailurytmi on tasainen, pysyy kylläisenä eikä teekään enää mieli herkutella makealla. Urheilijalle on erityisen tärkeää oikeanlainen ja riittävä ravitsemus. Treeni kulkee paremmin ja kehityt lajissasi eteenpäin, kun ruokavalio on kunnossa!

Pidä varalla terveellisiä välipala- ja naposteluvaihtoehtoja. Kun makean himo iskee, voit korvata karkit ja muut makeat välipalat esimerkiksi hedelmillä, voileivällä tai smoothiella. Ne saa tarvittaessa myös kätevästi mukaan välipalaksi vaikka kouluun tai treeneihin.

Kun sinun rupeaa tekemään mieli karkkia, voisit kokeilla sen sijaan ksylitolipurkkaa tai –pastillia. Hampaasi kiittävät ja säilytät samalla kauniin hymysi! Suussa oleville reikiä ja kariesta (eli hammasmätää) aiheuttaville bakteereille sokeri on nimittäin herkkua. Sokerittomat limpparitkaan, kuten Pepsi Max, eivät ole hampaille hyväksi happamuutensa vuoksi, koska happo syövyttää hampaan kiillettä. Arjessa hyvä janojuoma on siis vesi.

Päätä viikosta vaikka yksi päivä, jolloin suot itsellesi luvan vähän herkutella karkilla ja limpparilla. Makeiden herkkujen suhteen ei tarvitse olla liian ehdoton, kunhan ne eivät ole osa jokapäiväistä ruokavaliota.

Karkkiin ja limppariin taitaa mennä myös jonkin verran rahaa. Voisitko valita jonkin itsellesi mieluisan asian tai unelman, johon ryhdyt säästämään? Saisiko se sinut pitämään karkkirahat lompakossa kaupassa ollessasi?

Makean himon yli voi päästä ja tunne on hetkellinen. Kun jaksaa tsempata ja valita sokeriherkun sijaan vaikka hedelmän ja maukkaan voileivän, terveellisistä välipaloista tuleekin tapa ja karkkihimo onkin aina vain helpompi ja helpompi voittaa. Itseään voi siis opettaa terveellisille ruokailutottumuksille ja pian makeaa ei enää edes tee mieli!

Oliko vastauksesta hyötyä?