AlkoholiLiikeNuuska

KooKoon C-juniorit: ”Nuuska ja alkoholi tuovat vain takapakkia”

Tavoitteellisesti lätkää pelaavat Eetu Niemi, Erik Nevolainen ja Eetu Pukki eivät halua nuuskata tai käyttää päihteitä. "Terveellisillä elämäntavoilla mennään, koska urheilijoita ollaan!"

KooKoon C-juniorit: ”Nuuska ja alkoholi tuovat vain takapakkia”

Viisi kouvolalaista urheiluseuraa ovat yhteisellä linjauksella päättäneet taklata nuuskan ja päihteet juniorijoukkueittensa toiminnasta. C-junioreissa on sovittu joukkueen yhteiset pelisäännöt seuran päihde- ja nikotiinilinjausten pohjalta. Asioista on puhuttu säännöllisesti, ja tulokset ovat olleet hyviä.

”Olemme yhdessä päättäneet näistä asioista joukkueen sisällä”, valmentaja Juuso Laakso kertoo.

”On joukkueemme yhteinen arvo, että nikotiini ja päihteet eivät kuulu tähän hommaan.”

Samaa mieltä ovat joukkueen hyökkääjät: 15-vuotias Erik Nevolainen, 16-vuotias Eetu Niemi ja 17-vuotias kapteeni Eetu Pukki.

Mitä teille on joukkueessa kerrottu nikotiinittomuudesta ja päihteettömyydestä?

Eetu Pukki: ”Meillä oli kauden alussa infotilaisuus, missä puhuttiin nuuskan ja alkoholin haitoista ja siitä, mitä seuraa, jos niitä käyttää.”

Erik Nevolainen: ”Meille on muistuteltu, että tässä joukkueessa ei käytetä mitään nikotiinituotteita eikä päihteitä.”

Eetu Niemi: ”Osa porukasta ei vielä tässä iässä tiedä paljoa näistä asioista, joten on hyvä, että niistä on kerrottu meille monipuolisesti.”

Erik Nevolainen: ”Meille myös kerrottiin, mitä seuraa, jos jää kiinni. Yhteiset säännöt ovat joukkueurheilussa tarpeen ja niitä pitää noudattaa. Ei ole tullut käytettyä mitään. Terveellisillä elämäntavoilla mennään, koska urheilijoita ollaan.”

Millaisia ajatuksia teillä itsellänne on nuuskaan, tupakkaan ja alkoholiin liittyen?

Eetu Pukki: ”Eihän niistä ole mitään apua urheilussa. Nuuska ja alkoholi tuovat vain takapakkia. Kyllähän se häiritsee aika paljon palautumista, jos käyttää nuuskaa. Ja vaikuttaahan se kaikkeen muuhunkin.”

Erik Nevolainen: ”Auttaa pelaamista tosi paljon, kun ei käytä nuuskaa tai päihteitä. Ja kun ei ole koukussa, ei tarvitse koko ajan käyttää rahaakaan niiden ostamiseen. Ryhmäpainetta tulee joskus ulkopuolisilta henkilöiltä – sellaista että haluatko kokeilla – mutta niihin olen oppinut vastaamaan,  että ei kiitos, en tarvitse tuota.”

Eetu Niemi: ”Nuuskasta tulee ensimmäisenä mieleen riippuvuus. Se myös heikentää aika paljon urheilusuoritusta. Joissain kavereissa näkee, että on ryhmäpainetta kokeilemiseen. On vähän niin kuin kovempi jätkä, jos kokeilee. Itse en todellakaan ikinä halua lähteä sellaiseen mukaan. Nuuska pilaa elämää ihan varmasti, jos siihen jää koukkuun. Ja sama asia alkoholin kanssa. Ne eivät  todellakaan kuulu urheilijan elämään.”

Minkä verran kiinnitätte huomiota urheilulliseen elämäntapaan?

Eetu Niemi: ”Minua kiinnostaa huippu-urheilijan elämä ja liikunta-ala, joten tykkään ottaa selvää asioista. On hyvä selvittää asioita itse ja kysyä lisää vaikka valmentajalta tai vanhemmilta.”

Eetu Pukki: ”Muutin Inkeroisista tänne Kouvolaan, kun pääsin KooKoon C-junnuihin. Aika paljon tulee vastuuta, kun muuttaa asumaan yksin. Alku oli vähän totuttelua, mutta siitä se läksi hyvin rullaamaan. Ajattelen tosi paljon sitä, mitä syön. Joukkueessakin on puhuttu paljon ravinnosta ja levosta.  Aika finito on iltaisin, kun on paljon treenejä ja koulua.”

Eetu Niemi: ”Kun urheilee näin paljon, täytyy pitää itsestä hyvää huolta ja kiinnittää huomiota palautumiseen, nukkumiseen ja terveelliseen syömiseen. On tosi tärkeää urheilijana, että nukkuu tarpeeksi ja laadullisesti hyvin. Lihakset palautuvat unessa. Haluan luoda hyvän pohjan ja urheilullisen elämäntavan jo nuorena. Motivaatiota tulee vain lisää, kun onnistuu pienissä jutuissa.”

 

Lisää aiheesta: Menesty nuuskatta -video

 

Teksti ja kuva Jussi Eskola

 

Fakta: Kouvolalaisten urheiluseurojen päihdelinjaukset

  • Seuroissa on toimintaohjeet, jos alle 18-vuotias juniori on käyttänyt, ostanut, myynyt tai pitänyt hallussaan nuuskaa, tupakkaa, alkoholia tai huumausaineita.
  • Juniorijoukkueen toiminnassa mukana olevat aikuiset eivät käytä päihteitä seuratoiminnan aikana.
  • Kaikki seuran toiminnassa mukana olevat henkilöt sitoutetaan noudattamaan yhteisiä päihdelinjauksia.
  • Urheiluun liittyvissä tilanteissa, kuten voitonjuhlissa ja urheilijoiden ja johdon lausunnoissa, ei välitetä nuorisolle myönteistä kuvaa päihteiden käytöstä tai niiden liittymisestä urheilemiseen.

Menesty nuuskatta -yhteistyössä on mukana viiden joukkueurheilulajin kouvolalaisseurat (jääkiekko, jalkapallo, pesäpallo, koripallo, salibandy) ja kaupungin toimijat (liikuntapalvelut, ehkäisevä päihdetyö ja nuorisopalvelut). Yhteisissä linjauksissa ovat mukana myös mm. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry ja Kymenlaakson liikunta ry.

Katso myös

Kysymys
Liike
Nimimerkki: Yks jäbä vaan
Ikä: 13-15v
Jalkojen kutina ja hikoilu Mulla välillä punottaa ja kutiaa ihan sairaasti varvasvälit kun mä oon tennareissa vähänkin enemmän. Joskus esim uinnin jälkeen vaikka ne on puhtaat niin ne...
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti tämä on aihe, johon meillä ei ole kovinkaan syvällistä osaamista.

Voin vain arvailla asiaa, mutta kyse saattaa olla esimerkiksi jalkasilsasta. Voit lukea siitä lisää Terveyskirjaston artikkelista ja pohtia kuulostavatko oireet samalta kuin sinulla. Voit hyvin myös varata ajan esimerkiksi terveydenhoitajalle, joka terveydenhuollon ammattilaisena pystyy arvioimaan asiaa paremmin. Myös apteekin henkilökunta osaa neuvoa millaisia tuotteita voi kokeilla kutievien varpaanvälien hoitoon. Voit siis hyvin kysyä apua myös sieltä!

Jalkojen hikoamisesta meiltä on kysynyt myös nimimerkki ”Sukka#dunkkis”, jonka kysymykseen ja vastaukseen pääset tutustumaan täältä. Ehkä siitäkin voi olla sinulle apua. 😊

Toivottavasti saat vaivaasi avun! Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Lellu
Ikä: 13-15v
Olen raskaana ja käytän nuuskaa. Miten pääsen siitä eroon? Olen raskaana ja käytön aktiivisesti nuuskaa. Miten pääsen eroon siitä
Fressis

Hei!

Kiitos Lellu kysymyksestäsi. Kerrot, että olet raskaana ja haluaisit päästä eroon nuuskan käytöstä. Nuuskan käytön lopettaminen onkin vastuullisesti ja hienosti ajateltu! Se on tärkeää paitsi sinun terveytesi myös sikiön terveyden ja muutenkin raskauden kannalta.

Nuuskan käytön lopettamiseen on tärkeä valmistautua ja saada siihen tukea. Sen tähden rohkaisenkin sinua ottamaan neuvolassa esille nuuskan käyttösi ja halusi lopettaa. He osaavat auttaa sinua tässäkin asiassa parhaiten, koska tuntevat sinut ja tilanteesi paremmin.

Tässä kuitenkin muutama vinkki käytön lopettamiseen, joita voit hyödyntää ennen kuin saat ajan neuvolaan.

  1. Sinun on hyvä kertoa tästä upeasta päätöksestäsi lopettaa myös jollekin luotetulle aikuiselle ja ystävällesi. He osaavat sitten tukea ja kannustaa sinua lopettamisessa ja auttavat sinua pysymään päätöksessäsi. Älä jää yksin tämän asian kanssa.
  2. On tärkeää myös miettiä syitä sille, miksi haluaa lopettaa ja mikä auttaisi pysymään tässä päätöksessä. Esimerkiksi lapsen terveys ja hyvinvointi ja sinun oma jaksamisesi voivat olla vahvoja syitä sinulle. Kirjoita ylös tavoitteesi ja muistuta itseäsi niistä säännöllisesti.
  3. On tärkeä miettiä tilanteita, tunteita ja ympäristöjä, joissa sinun yleensä tekee mieli käyttää nuuskaa ja varautua niihin etukäteen. Mieti siis valmiiksi, mitä muuta voisit tällaisessa tilanteessa tehdä. Voisitko esimerkiksi lähteä ulos kävelylle tai soittaa kaverille? Muista myös antaa itsellesi kiitosta hetkistä ja päivistä, kun et ole käyttänyt nuuskaa.
  4. Muista olla kärsivällinen ja armollinen itsellesi. Lopettaminen voi olla haastavaa, ja voi olla, että kohtaat takaiskuja matkan varrella. Jokainen päivä ilman nuuskaa on kuitenkin merkittävä teko teille molemmille. Älä jää yksin, vaan pyydä rohkeasti apua. Uskon, että pystyt siihen!

Kerrot iäksesi 13-15 -vuotta. Kysymyksesi herättää meissä huolen, koska olet alle 16-vuotias, ja kerrot olevasi raskaana. Alle 16-vuotias on suojaikärajan mukaan erityisen suojelun tarpeessa seksuaalisilta teoilta. Viestistäsi ei käy ilmi mitään muuta raskauteen liittyen, kuten sitä, millaisen tilanteen seurauksena olet tullut raskaaksi.  Onko seksikumppanisi ollut kanssasi saman ikäinen vai sinua vanhempi? Rikoslain mukaan yli 16-vuotias ei saa olla seksuaalisesti kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa. Jos näin on ollut, rohkaisen sinua kertomaan asiasta luotettavalle aikuiselle. Voit ottaa asiasta yhteyttä myös Riku ry:n chatiin, jonka löydät täältä.

Oletkohan käynyt raskaudesta jo neuvolassa? Terveysasemalle/neuvolaan on hyvä olla yhteydessä pian positiivisen raskaustestin tuloksen jälkeen, jotta saa ajoissa tarvittavaa ohjausta ja neuvontaa raskauteen liittyen. Entä tietääkö huoltajasi, tai jokin muu turvallinen aikuinen raskaudestasi? Jos asian jakaminen ei ole mahdollista huoltajien kanssa, asia on erittäin tärkeä ottaa puheeksi jonkun turvalliseksi kokemasi aikuisen kanssa. Älä siis jää tässä tilanteessa yksin.

Toivottavasti tästä vastauksesta on sinulle apua. Toivon myös, että sinulla on läheisiä ihmisiä ympärilläsi ja olet käynyt jo neuvolassa. Jos sinulla ilmenee mitään muuta kysyttävää asiaan liittyen, älä epäröi olla meihin yhteydessä uudestaan. ❤ Voit ottaa yhteyttä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
AlkoholiLopettamisen tukiNikotiinituotteetRuokaTupakka
Nimimerkki: VainottuSauhuttelija
Ikä: Yli 18v
Jos lopetan tupakoinnin, niin voinko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Jos lopetan tupakoinnin, niin saanko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Tupakka on perseestä ja haluaisin lopettaa, mutta kaikesta valistuksesta ja moralisoinnista olen saanut...
Fressis

Hei,

Kiitos viestistäsi! Tulkitsen viestisi sävystä, että olet närkästynyt saamaasi ja kokemaasi terveysvalistukseen. En tiedä liittyykö tämä yleisesti terveysvalistukseen, vai juuri meidän, eli Syöpäjärjestöjen välittämään valistukseen. Olet kokenut niin, että vain savuttomuus olisi tärkeää, ja kaikki muu terveyskäyttäytyminen toissijaista oman terveytesi ja kansanterveyden sekä siihen liittyvien taloudellisten kulujen näkökulmasta. Voin ottaa kantaa tähän vain meidän näkökulmastamme.

Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen toimintaan liittyvä viestintä- ja vaikuttamistyö tähtää siihen, että vähennetään kansalaisten riskiä sairastua syöpään ja syövän aiheuttamia haittoja. Tämän työn taustalla ovat eurooppalaiset syöväntorjuntaohjeistukset. Näissä ohjeistuksissa keskitytään toimiin, joilla yksilöt voivat omalta osaltaan pienentää syöpäriskiä. Ohjeistusten taustalla on tutkittu tieto siitä, millaiset elintavat vaikuttavat syöpäriskiin.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että tupakointi on eniten syöpäriskiä lisäävä elintapa. Siksi Syöpäjärjestöjen yksi tärkeimmistä terveyden edistämisen tavoitteista on aina ollut tupakkatuotteiden käytön lopettaminen ja aloittamisen ehkäiseminen, sekä siihen liittyvä valistustyö. Tupakoinnin haittojen lisäksi huomiota kiinnitetään myös muihin tupakka- ja nikotiinituotteisiin, kuten nuuskan, nikotiinipussien, sähkösavukkeiden ja passiivisen tupakoinnin aiheuttamiin haittoihin. Syöpäriskiin vaikuttavat myös muut elintavat, kuten ravintovalinnat, alkoholinkulutus, liikkuminen, painonhallinta, auringon UV-säteilyltä suojautuminen (ihosyöpä) sekä seksitaudeilta suojautuminen (HP-viruksen aiheuttamat syövät). Myös nämä aiheet ovat siis painopistealueitamme terveysviestinnässämme.

Emme siis ole sitä mieltä, että vain savuttomuus on tie terveeseen elämään, vaikka tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy ja niiden lopettamisen tuki onkin yksi painopisteistämme. Oleellista on se, että kansalaisilla on tietoa siitä, miten omilla elintavoilla ja valinnoilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja terveyteen, ja sen säilymiseen kokonaisvaltaisesti.

Viestistäsi käy ilmi, että haluat lopettaa tupakoinnin. On erittäin hieno asia, että olet motivoitunut lopettamaan, ja kannustankin sinua lämpimästi siihen. Lopettamisella on lukuisia erilaisia lyhyen ja pidemmän aikavälin hyötyjä. Muut terveelliset elintavat auttavat sinua lopettamisessa: se on siis helpompaa, jos liikut, lepäät ja syöt terveyttäsi tukevalla tavalla. Lopettamisen tueksi kannattaa hakea tietoa lopettamisesta ja tukea siihen verkosta sekä tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaiselta esimerkiksi oman terveysaseman kautta. Lisää tietoa ja vinkkejä lopettamiseen löydät täältä. Myös maksuton Erovirasto –sovellus auttaa sinua lopettamisessa 30 päivän ajan.

Oliko vastauksesta hyötyä?