AlkoholiLiikeNuuska

KooKoon C-juniorit: ”Nuuska ja alkoholi tuovat vain takapakkia”

Tavoitteellisesti lätkää pelaavat Eetu Niemi, Erik Nevolainen ja Eetu Pukki eivät halua nuuskata tai käyttää päihteitä. "Terveellisillä elämäntavoilla mennään, koska urheilijoita ollaan!"

KooKoon C-juniorit: ”Nuuska ja alkoholi tuovat vain takapakkia”

Viisi kouvolalaista urheiluseuraa ovat yhteisellä linjauksella päättäneet taklata nuuskan ja päihteet juniorijoukkueittensa toiminnasta. C-junioreissa on sovittu joukkueen yhteiset pelisäännöt seuran päihde- ja nikotiinilinjausten pohjalta. Asioista on puhuttu säännöllisesti, ja tulokset ovat olleet hyviä.

”Olemme yhdessä päättäneet näistä asioista joukkueen sisällä”, valmentaja Juuso Laakso kertoo.

”On joukkueemme yhteinen arvo, että nikotiini ja päihteet eivät kuulu tähän hommaan.”

Samaa mieltä ovat joukkueen hyökkääjät: 15-vuotias Erik Nevolainen, 16-vuotias Eetu Niemi ja 17-vuotias kapteeni Eetu Pukki.

Mitä teille on joukkueessa kerrottu nikotiinittomuudesta ja päihteettömyydestä?

Eetu Pukki: ”Meillä oli kauden alussa infotilaisuus, missä puhuttiin nuuskan ja alkoholin haitoista ja siitä, mitä seuraa, jos niitä käyttää.”

Erik Nevolainen: ”Meille on muistuteltu, että tässä joukkueessa ei käytetä mitään nikotiinituotteita eikä päihteitä.”

Eetu Niemi: ”Osa porukasta ei vielä tässä iässä tiedä paljoa näistä asioista, joten on hyvä, että niistä on kerrottu meille monipuolisesti.”

Erik Nevolainen: ”Meille myös kerrottiin, mitä seuraa, jos jää kiinni. Yhteiset säännöt ovat joukkueurheilussa tarpeen ja niitä pitää noudattaa. Ei ole tullut käytettyä mitään. Terveellisillä elämäntavoilla mennään, koska urheilijoita ollaan.”

Millaisia ajatuksia teillä itsellänne on nuuskaan, tupakkaan ja alkoholiin liittyen?

Eetu Pukki: ”Eihän niistä ole mitään apua urheilussa. Nuuska ja alkoholi tuovat vain takapakkia. Kyllähän se häiritsee aika paljon palautumista, jos käyttää nuuskaa. Ja vaikuttaahan se kaikkeen muuhunkin.”

Erik Nevolainen: ”Auttaa pelaamista tosi paljon, kun ei käytä nuuskaa tai päihteitä. Ja kun ei ole koukussa, ei tarvitse koko ajan käyttää rahaakaan niiden ostamiseen. Ryhmäpainetta tulee joskus ulkopuolisilta henkilöiltä – sellaista että haluatko kokeilla – mutta niihin olen oppinut vastaamaan,  että ei kiitos, en tarvitse tuota.”

Eetu Niemi: ”Nuuskasta tulee ensimmäisenä mieleen riippuvuus. Se myös heikentää aika paljon urheilusuoritusta. Joissain kavereissa näkee, että on ryhmäpainetta kokeilemiseen. On vähän niin kuin kovempi jätkä, jos kokeilee. Itse en todellakaan ikinä halua lähteä sellaiseen mukaan. Nuuska pilaa elämää ihan varmasti, jos siihen jää koukkuun. Ja sama asia alkoholin kanssa. Ne eivät  todellakaan kuulu urheilijan elämään.”

Minkä verran kiinnitätte huomiota urheilulliseen elämäntapaan?

Eetu Niemi: ”Minua kiinnostaa huippu-urheilijan elämä ja liikunta-ala, joten tykkään ottaa selvää asioista. On hyvä selvittää asioita itse ja kysyä lisää vaikka valmentajalta tai vanhemmilta.”

Eetu Pukki: ”Muutin Inkeroisista tänne Kouvolaan, kun pääsin KooKoon C-junnuihin. Aika paljon tulee vastuuta, kun muuttaa asumaan yksin. Alku oli vähän totuttelua, mutta siitä se läksi hyvin rullaamaan. Ajattelen tosi paljon sitä, mitä syön. Joukkueessakin on puhuttu paljon ravinnosta ja levosta.  Aika finito on iltaisin, kun on paljon treenejä ja koulua.”

Eetu Niemi: ”Kun urheilee näin paljon, täytyy pitää itsestä hyvää huolta ja kiinnittää huomiota palautumiseen, nukkumiseen ja terveelliseen syömiseen. On tosi tärkeää urheilijana, että nukkuu tarpeeksi ja laadullisesti hyvin. Lihakset palautuvat unessa. Haluan luoda hyvän pohjan ja urheilullisen elämäntavan jo nuorena. Motivaatiota tulee vain lisää, kun onnistuu pienissä jutuissa.”

 

Lisää aiheesta: Menesty nuuskatta -video

 

Teksti ja kuva Jussi Eskola

 

Fakta: Kouvolalaisten urheiluseurojen päihdelinjaukset

  • Seuroissa on toimintaohjeet, jos alle 18-vuotias juniori on käyttänyt, ostanut, myynyt tai pitänyt hallussaan nuuskaa, tupakkaa, alkoholia tai huumausaineita.
  • Juniorijoukkueen toiminnassa mukana olevat aikuiset eivät käytä päihteitä seuratoiminnan aikana.
  • Kaikki seuran toiminnassa mukana olevat henkilöt sitoutetaan noudattamaan yhteisiä päihdelinjauksia.
  • Urheiluun liittyvissä tilanteissa, kuten voitonjuhlissa ja urheilijoiden ja johdon lausunnoissa, ei välitetä nuorisolle myönteistä kuvaa päihteiden käytöstä tai niiden liittymisestä urheilemiseen.

Menesty nuuskatta -yhteistyössä on mukana viiden joukkueurheilulajin kouvolalaisseurat (jääkiekko, jalkapallo, pesäpallo, koripallo, salibandy) ja kaupungin toimijat (liikuntapalvelut, ehkäisevä päihdetyö ja nuorisopalvelut). Yhteisissä linjauksissa ovat mukana myös mm. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry ja Kymenlaakson liikunta ry.

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Nuuska
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä jos nuuskaa menee silmään? Mitä tehdä jos nuuskaa menee silmään?
Fressis

Moikka!

Jos nuuskaa menee silmään, suosittelen huuhtelemaan silmän juoksevalla vedellä. Näin olet varmaan tehnytkin. Nuuskassa on aineita, jotka voivat ärsyttää silmää, joten silmä voi olla tapahtuneen jälkeen hieman arka.

Viestistäsi ei käy tarkemmin ilmi tapahtunutta, mutta uskoisin että tilanne on kohdallasi varmaan jo helpottanut, kun tämän vastauksen saat. Jos silmässä tuntuu arkuutta/kipua tai muuta ikävää oireilua, suosittelen soittamaan vielä omalle terveysasemalle ja kysymään sieltä neuvoa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Liike

Liikkumisesta hyvää mieltä ja oloa

Miten liikunta vaikuttaa hyvinvointiimme? Liikunta lisää huomattavasti koko kehon hyvinvointia, niin fyysistä kuin psyykkistä.

Kysymys
NikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Mannet
Ikä: 13-15v
Onko energiapusseissa ikärajaa? Onko energiapusseissa ikärajaa
Fressis

Moikka,

Kiitos kysymyksestäsi! Tarkoitat energiapusseilla varmaankin nuuskan tai nikotiinipussien tapaan käytettäviä pusseja, jotka sisältävät kofeiinia tai muita piristeitä. Käytän nyt tässä vastauksessa tästä nimitystä energianuuska. Energianuuska koostuu yleensä kasvikuiduista, vedestä, suolasta sekä soodasta ja siihen on lisätty myös piristäviä aineita, kuten kofeiinia, teetä ja rohdoskasvi ginsengiä.  Lisäksi energianuuska sisältää makeutusaineita, säilöntäaineita ja makuaineita ja joskus myös vitamiineja, antioksidantteja ja mineraaleja. Energianuuskan myyntiä ja käyttöä rajoitetaan tupakan vastikkeen tavoin. Energianuuskan mainostaminen ja myynnin edistäminen, eli esimerkiksi esillä pitäminen kaupoissa, on kiellettyä, eivätkä monet kaupat myy energianuuskaa alle 15-vuotiaille. Energianuuskalle ei ole kuitenkaan virallista ikärajaa.

Energianuuskan käyttöä ei kuitenkaan suositella alle 15-vuotiaille, muun muassa siksi koska niiden sisältämä kofeiini on vahva piriste. Lasten ja nuorten keho reagoi piristeisiin vahvemmin kuin aikuisten. Energianuuskan sisältämästä kofeiinista voi aiheutua monenlaista haittaa. Se voi esimerkiksi vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unen laatua ja lyhentää yöunta. Kofeiiniherkälle voi ilmaantua levottomuutta, pahoinvointia, vapinaa, sydämentykytystä tai hermostuneisuutta. Todella suurina määrinä kofeiini voi aiheuttaa jopa myrkytysoireita kuten kouristuksia. Kofeiinia voi kertyä elimistöön huomaamatta liian isoja määriä, jos energianuuskan lisäksi juo esimerkiksi kolajuomia, energiajuomia, kahvia tai teetä. Runsas, ja säännöllinen kofeiinituotteiden käyttö voi johtaa myös kofeiiniriippuvuuteen. Nuorille riippuvuus muodostuu aikuisia herkemmin.

Energianuuska voi heikentää myös suun terveyttä. Mistään terveystuotteesta ei siis ole kyse, vaikka niistä syntyvät mielikuvat voivat niin väittääkin. Kannustankin sinua pitämään omasta terveydestäsi huolta ja pohtimaan onko tällaisten tuotteiden käyttö sinulle tarpeellista tai järkevää.

Kivaa kesää sinulle <3

Oliko vastauksesta hyötyä?