LiikeNikotiinituotteet

Älä anna nikotiinin jarruttaa unelmiasi

FC Lahtea edustava ja U19-maajoukkueessa pelaava jalkapalloilija Akseli Puukko ja entinen jalkapalloammattilainen Markus Halsti ovat päättäneet elää ja urheilla ilman nikotiinituotteita. Omalla esimerkillään he haluavat rohkaista nuoria urheilijoita valitsemaan nikotiinittomuuden.

Älä anna nikotiinin jarruttaa unelmiasi

Nikotiinituotteet eivät ole hyödyksi urheilussa

Kun urheilussa pyrkii huipulle, on harjoittelun lisäksi panostettava esimerkiksi terveellisiin elintapoihin, jotka luovat optimaaliset edellytykset menestymiselle. Riittävän unen sekä säännöllisen ja monipuolisen ruokailun lisäksi nikotiinittomuus luo hyvän perustan urheilijan terveelliseen arkeen.

Akseli Puukko kertoo, ettei ole itse kokenut nikotiinituotteiden käyttöä ikinä tarpeelliseksi ja myös kotona on kannustettu nikotiinittomuuteen. ”Nikotiinituotteiden käytöstä ei oo mitään hyötyä”, Puukko toteaa. Samaa mieltä on Markus Halsti: ”En käytä nikotiinituotteita, koska en nää, että ne olis ollu millään tavalla hyödyksi mun uralla tai kokenut niiden käyttöä positiiviseksi muutenkaan”.

Nikotiinituotteiden käyttö ei edistä urheilussa menestymistä, päinvastoin. Nikotiinituotteiden käytöstä voi olla monenlaista haittaa esimerkiksi suorituskyvyn tai palautumisen kannalta.

Sano ”ei” nikotiinille

Akseli ja Markus ovat molemmat kohdanneet tilanteita, joissa esimerkiksi joukkuekaverit ovat tarjonneet nikotiinituotteita. ”Ryhmäpaine on valtava ja se korostuu etenkin joukkueurheilussa, jos ympärillä olevat käyttävät”, Markus toteaa.

Akseli kertoo, että kieltäytyminen näissä tilanteissa ei ole hänelle ollut kuitenkaan vaikeaa: ”Jos kaverit on tarjonneet, niin on ollut omasta mielestä helppo kieltäytyä, kun ei nää käytöstä mitään hyötyä.” Myös Markus kertoo myös kokeneensa, ettei kieltäytyminen ollut vaikeaa, kun itse tiesi, ettei käyttö olisi millään tavalla hyväksi urheilussa: ”Pystyin helposti sanomaan sen vuoksi, että ei kiitos.”

Akseli ja Markus haluavat kannustaa myös muita urheilijoita tekemään rohkeasti omat päätöksensä ja kieltäytymään nikotiinituotteista, vaikka esimerkiksi joukkuekaverit niitä käyttäisivät. ”Jos kaverit houkuttelee käyttämään, niin on tärkeintä pitää kiinni omista arvoista ja pitää oma päätös, eikä sortua paineen alla”, Akseli sanoo.

Unelmoi ja tee töitä unelmien eteen

Urheilussa menestyminen vaatii valtavasti työtä ja huipulle pääsee vain pieni osa sinne pyrkivistä. Akseli haluaa rohkaista muita nuoria, jotka haluavat menestyä omassa lajissaan: ”Määränpäällä ei ole niin väliä, vaan elä joka päivä silleen, että se tekee susta paremman sun omassa lajissa. Tee oma työsi niin hyvin kuin pystyt, niin se riittää.”

Markus kannustaa nuoria urheilijoita pitämään kiinni unelmistaan ja tekemään kaikkensa sen eteen, että unelmat toteutuvat: ”Unelmat pitää olla tosi korkeella, mutta pitää myös ymmärtää, että ammattilaiseksi pääsee erittäin pieni osa. Ja se osa joka on päässyt, on todennäköisesti tehnyt kaikkensa sen eteen, että ne on päässeet ammattilaisiksi. Huipulle on niin paljon halukkaita, että silloin pitää maksimoida oikeastaan kaikki mitä tekee, tai ainakin pyrkiä minimoimaan ne tietynlaiset haitat, mitä siinä uran aikana voi tulla. Esimerkiksi nikotiinituotteet ei ainakaan hyödytä tai vie sua nuorena urheilijana lähemmäs sitä sun unelmaa.”

Katso myös

Artikkeli
MieliNikotiinituotteetSeksi

Tukea on saatavilla kesäisinkin!

Kesäterkkarit kiertävät Helsingissä kesäisin kohtaamassa nuoria. Heille voi tulla juttelemaan matalalla kynnyksellä mistä vain.

Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: Nuuskis
Ikä: Yli 18v
Nikotiini ja pahoinvointi Kokeilin ekaa kertaa koskaan nikotiinia ja nyt oksettaa. Onko normaalia vai pitääkö huolestua?
Fressis

Moikka Nuuskis,

Hyvä, että laitoit meille viestiä. Ymmärrän, että oksettava olo heti nikotiinipussin kokeilun jälkeen nostaa huolen pintaan. Nikotiinihan on myrkky ja oksettava olo kuulostaa siltä, että olet saanut lievän nikotiinimyrkytyksen. Nikotiinimyrkytysoireet kuten oksettava olo on kehon suojamekanismi, jonka avulla se yrittää viestiä sinulle, ettei nikotiini tee sinun kehollesi hyvää. Lievä nikotiinimyrkytys menee onneksi itsestään ohi, kunhan nikotiini poistuu elimistöstä. Luultavasti sinunkin olosi on jo helpottanut.

Nikotiinista voi koitua myös vakavia myrkytysoireita kuten hengityksen lamaantuminen. Silloin on päästävä pian sairaanhoidon piiriin. Nikotiini on monella muullakin tavalla terveydelle haitallista ja aiheuttaa myös vakavaa riippuvuutta. Tästä syystä tietysti suosittelen lämpimästi jättämään nikotiinipussikokeilut väliin. ❤

Voit halutessasi lukea nikotiinin haitoista lisää Fressiksen tietopankista.

Kivaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: Roni
Ikä: 9-12v
Mitä tapahtuu ensimmäisestä nikotiinipussista? Mitä tapahtuu ensimmäisestä.nikotiini pussista
Fressis

Moi Roni! Hyvä kysymys!

Nikotiinipussit sisältävät usein hyvin runsaita määriä nikotiinia, ja niiden haittavaikutukset liittyvätkin juuri nikotiiniin ja sen imeytymiseen elimistöön. Nikotiinipussin käyttö nostaa välittömästi sitä käyttävän henkilön sydämen sykettä ja verenpainetta ja rasittaa siten kehoa. Myös lihasten hapen ja ravintoaineiden saanti heikkenee, eivätkä lihakset toimi täten parhaalla mahdollisella tavalla tai kehity treeniä vastaavasti. Nikotiini aiheuttaa eräänlaisen stressitilan elimistöön, jolloin myös palautuminen heikkenee.

Nikotiini aiheuttaa myös helposti riippuvuutta, joka johtaa siihen, että esimerkiksi nikotiinipussien käyttö saattaa jatkua vähän huomaamattakin. Tällöin myös erinäisiä terveyshaittoja alkaa kertyä enemmän. Pidemmällä aikavälillä nikotiinipussien käyttö voi aiheuttaa nuorilla muutoksia aivojen toimintaan heikentäen esimerkiksi oppimista, sekä vaikuttaa suun terveyteen. Lisää nikotiinipusseista ja niiden haittavaikutuksista voit lukea täältä

Nikotiinipusseja myydään usein houkuttelevissa pakkauksissa ja mainostetaan erilaisten makuvaihtoehtojen avulla, mutta vaarattomia tuotteet eivät missään tapauksessa ole. Nikotiinipussien sisältämä nikotiini on riippuvuutta aiheuttava myrkky, jolla on useita haittavaikutuksia. Parasta onkin olla aloittamatta tällaisten tuotteiden käyttöä ollenkaan. Vain pysymällä erossa nikotiinipusseista ja muista nikotiinituotteista voi välttyä myös niiden aiheuttamilta haittavaikutuksilta. Ei kuitenkaan hätää, jos olet yhden kerran kokeillut nikotiinipussia, haluamme kannustaa ja rohkaista sinua jatkossa pysymään nikotiinipusseista erossa! 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?