LiikeNikotiinituotteet

Älä anna nikotiinin jarruttaa unelmiasi

FC Lahtea edustava ja U19-maajoukkueessa pelaava jalkapalloilija Akseli Puukko ja entinen jalkapalloammattilainen Markus Halsti ovat päättäneet elää ja urheilla ilman nikotiinituotteita. Omalla esimerkillään he haluavat rohkaista nuoria urheilijoita valitsemaan nikotiinittomuuden.

Älä anna nikotiinin jarruttaa unelmiasi

Nikotiinituotteet eivät ole hyödyksi urheilussa

Kun urheilussa pyrkii huipulle, on harjoittelun lisäksi panostettava esimerkiksi terveellisiin elintapoihin, jotka luovat optimaaliset edellytykset menestymiselle. Riittävän unen sekä säännöllisen ja monipuolisen ruokailun lisäksi nikotiinittomuus luo hyvän perustan urheilijan terveelliseen arkeen.

Akseli Puukko kertoo, ettei ole itse kokenut nikotiinituotteiden käyttöä ikinä tarpeelliseksi ja myös kotona on kannustettu nikotiinittomuuteen. ”Nikotiinituotteiden käytöstä ei oo mitään hyötyä”, Puukko toteaa. Samaa mieltä on Markus Halsti: ”En käytä nikotiinituotteita, koska en nää, että ne olis ollu millään tavalla hyödyksi mun uralla tai kokenut niiden käyttöä positiiviseksi muutenkaan”.

Nikotiinituotteiden käyttö ei edistä urheilussa menestymistä, päinvastoin. Nikotiinituotteiden käytöstä voi olla monenlaista haittaa esimerkiksi suorituskyvyn tai palautumisen kannalta.

Sano ”ei” nikotiinille

Akseli ja Markus ovat molemmat kohdanneet tilanteita, joissa esimerkiksi joukkuekaverit ovat tarjonneet nikotiinituotteita. ”Ryhmäpaine on valtava ja se korostuu etenkin joukkueurheilussa, jos ympärillä olevat käyttävät”, Markus toteaa.

Akseli kertoo, että kieltäytyminen näissä tilanteissa ei ole hänelle ollut kuitenkaan vaikeaa: ”Jos kaverit on tarjonneet, niin on ollut omasta mielestä helppo kieltäytyä, kun ei nää käytöstä mitään hyötyä.” Myös Markus kertoo myös kokeneensa, ettei kieltäytyminen ollut vaikeaa, kun itse tiesi, ettei käyttö olisi millään tavalla hyväksi urheilussa: ”Pystyin helposti sanomaan sen vuoksi, että ei kiitos.”

Akseli ja Markus haluavat kannustaa myös muita urheilijoita tekemään rohkeasti omat päätöksensä ja kieltäytymään nikotiinituotteista, vaikka esimerkiksi joukkuekaverit niitä käyttäisivät. ”Jos kaverit houkuttelee käyttämään, niin on tärkeintä pitää kiinni omista arvoista ja pitää oma päätös, eikä sortua paineen alla”, Akseli sanoo.

Unelmoi ja tee töitä unelmien eteen

Urheilussa menestyminen vaatii valtavasti työtä ja huipulle pääsee vain pieni osa sinne pyrkivistä. Akseli haluaa rohkaista muita nuoria, jotka haluavat menestyä omassa lajissaan: ”Määränpäällä ei ole niin väliä, vaan elä joka päivä silleen, että se tekee susta paremman sun omassa lajissa. Tee oma työsi niin hyvin kuin pystyt, niin se riittää.”

Markus kannustaa nuoria urheilijoita pitämään kiinni unelmistaan ja tekemään kaikkensa sen eteen, että unelmat toteutuvat: ”Unelmat pitää olla tosi korkeella, mutta pitää myös ymmärtää, että ammattilaiseksi pääsee erittäin pieni osa. Ja se osa joka on päässyt, on todennäköisesti tehnyt kaikkensa sen eteen, että ne on päässeet ammattilaisiksi. Huipulle on niin paljon halukkaita, että silloin pitää maksimoida oikeastaan kaikki mitä tekee, tai ainakin pyrkiä minimoimaan ne tietynlaiset haitat, mitä siinä uran aikana voi tulla. Esimerkiksi nikotiinituotteet ei ainakaan hyödytä tai vie sua nuorena urheilijana lähemmäs sitä sun unelmaa.”

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetTupakka
Nimimerkki: Joku
Ikä: Yli 18v
Onko tupakka haitallinen, jos se ei sisällä nikotiinia tai muita haitallisia aineita? Onko tupakka haitallinen jos se ei sisällä nikotiinia tai muita haitallisia aineita. Jos siitä vedetään vaan palavan paperin savua läpi
Fressis

Moikka nimimerkki Joku!

Kyselit, onko tupakka haitallinen, jos se ei sisällä nikotiinia tai muita haitallisia aineita. Emme Fressiksessä ole törmännyt tallaiseen tupakkatuotteeseen. Tarkoititkohan esimerkiksi ns. paperitupakan polttamista, eli rullalle käärityn paperin polttamista? Vai leikittelitkö vain ajatuksella tupakasta, josta olisi poistettu kaikki vaarallinen ja jäljelle jäisi paperi, jota poltetaan?

Joka tapauksessa kaikessa palamisessa syntyvässä savussa on paljon vaarallisia aineita, kuten häkää, joka haittaa elimistön normaalia toimintaa. Savu voi ärsyttää hengityselimiä, aiheuttaa päänsärkyä sekä tekee olosta huonovointisen. Hyvä siis, että laitoit kysymystä asiasta.

Mikäli olet törmännyt tupakkatuotteeseen, jota mainostetaan jotenkin turvallisena, niin kannattaa olla varovainen. Tupakkatuotteissa ei ole usein tuoteselosteita. Jos haluaa oikeasti tietää, millaisia ainesosia tupakassa on, kannattaa tarkistaa tupakkafirmojen nettisivuilta tuotteiden ainesosaluettelot. Tutkimustyö voi osoittautua hankalaksi, jos kyseessä on ulkomailta ja varsinkin EU:n ulkopuolelta hankittu tuote. Silloin tuoteselosteita ei välttämättä löydy firmojen nettisivuiltakaan. Lisäksi suurin osa tupakassa ja myös esimerkiksi sähkösavukkeiden nesteissä käytettävistä aineista voi kuulostaa listalla harmittomilta. Samoja aineita kun käytetään myös elintarvikkeissa ja esimerkiksi kosmetiikassa. Vaikka nämä aineet olisivatkin ihan turvallisia syödä tai käyttää iholla, niin kuumentuessaan ja höyrystyessään niistä muodostuu terveydelle haitallisia yhdisteitä. Niitä ei siis kannata hengitellä keuhkoihinsa.

Valitettavasti mikään tupakka- tai nikotiinituote ei siis ole haitaton. Ja varsinkin kysymyksesi mukaisen paperin palamisessa syntyvän savun hengittäminen ei ole terveydelle hyväksi.

Kannattaa siis suosiolla pysyä erossa tupakka- ja nikotiinituotteista, jotta välttyy niihin liittyviltä haitoiltakin. Mitä muuta uutta, kivaa ja jännää voisi keksiä tupakkatuotteiden käytön tilalle?

Toivottavasti sait tästä vastauksen kysymykseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Datsi
Ikä: 13-15v
Jääkö 2kk vapen käytöstä jotain haittoja? Moro! oon käyttäny puffia/vapea nyt n.2kk niin mietin vaan että jos nyt neljän viikon päästä lopetan niin pääsenkö pälkähästä eli jääkö siitä mitään haittoja?
Fressis

Moro Datsi!

Onpas kiva, että mietit vapen käytön lopettamista. Vapen eli sähkösavukkeen käytön pitkäaikaisista tai pysyvistä haitoista ei valitettavasti vielä voida sanoa kovinkaan tarkasti, koska niistä ei ole vielä tarpeeksi tutkimustietoa. Siksi kaikki vapea käyttävät ovat ikään kuin koekaniinineja näille haitoille. En siis valitettavasti pysty sanomaan että “pääsetkö pälkähästä”, mutta hienoa on, ettei käyttösi ole vielä jatkunut tämän pidempään ja että mietit lopettamista.

Se, mitä vapen haitoista pystytään sanomaan on ettei sen käyttäminen tee sinulle hyvää lyhyelläkään aikavälillä. Lyhytaikainenkin käyttö voi aiheuttaa nielun ja hengitysteiden ärsytystä, limaisuutta ja yskää sekä aiheuttaa keuhkoihin tulehdustilaa. Lisäksi vapetus voi koukuttaa eli aiheuttaa riippuvuuden hyvinkin nopeasti. Jotkut vapenesteet sisältävät huolestuttavan paljon nikotiinia ja nikotiinimyrkytysoireita voi siksi ilmaantua jo “vähäisestäkin” käytöstä. Tavallisia oireita ovat esimerkiksi päänsärky, pahoinvointi ja huimaus.  Oletko huomannut, että jo 2kk käyttö olisi aiheuttanut jotain tällaista? Voit halutessasi lukea lisää vapen haitoista tästä.

Luultavasti muutamien kuukausien käyttö ei ole aiheuttanut sinulle vielä mitään pysyvää haittaa. Kukaan ei kuitenkaan osaa sanoa, kuinka pitkään tuotteita pitää käyttää, jotta haittoja alkaa ilmetä. Suosittelen siis vahvasti, että pysyt päätöksessäsi ja lopetat käytön viimeistään tuon mainitsemasi neljän viikon päästä.

Uskon, että sinulla on jo motivaatiota ja olet pohtinut miksi lopettaminen kannattaa. Se auttaa pitkälle ja varmasti myös onnistut, kunhan pysyt päätöksessäsi lopettaa.

Jos kaipaat lisää inspiraatiota lopettamiseen niin voit lukea esimerkiksi tämän artikkelin: 3 syytä miksi vape on turhake ja tutustua vapen käytön lopettamisen polkuun tästä. Voit myös aina laittaa meille uuden kysymyksen, jos jokin asia lopettamisessa mietityttää tai kaipaat lisää tukea.

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Video
Nikotiinituotteet

Nikotiini haittaa urheilussa kehittymistä ja aiheuttaa riippuvuutta

Akseli Puukko (Suomi U19) ja Markus Halsti (35 A-maaottelua) sanovat ”ei” nikotiinituotteille. Sano sinäkin!

Fressis