Kysymys
Seksi
Nimimerkki: kk
Voiko seksivälineestä tulla raskaaksi? Voiko tulla raskaaksi kuivuneesta spermasta jos sitä on seksivälineessä?
Fressis

Moikka!

Siittiöt eivät säily kauaa hengissä kehon ulkopuolella. En siis pidä sitä todennäköisenä, että voisi tulla raskaaksi seksivälineestä, jonka pinnalle on kuivunut spermaa. Raskaus voi alkaa tuoreen siemennesteen päätyessä tavalla tai toisella emättimeen.

On kuitenkin tärkeää huolehtia siitä, että seksissä käytetyt välineet ovat puhtaita, ennen kuin niitä käytetään uudelleen. Erityisen tärkeää hygieniasta huolehtiminen on silloin, kun vaihdetaan seksitavasta toiseen. Esimerkiksi mahdollisen anaaliseksin jälkeen seksivälineet on puhdistettava huolellisesti, ettei suolistobakteereja pääse leviämään muualle päin kehoa. Tärkeää on muistaa suojautua myös seksitaudeilta, ja siksikin seksivälineet on puhdistettava jokaisen käyttökerran jälkeen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Voinko tulla raskaaksi anaaliseksistä? Harrastettiin poikaystävän kanssa peppuseksiä ilman kondomia ja nyt huolestuttaa että onko siitä mahdollista tulla raskaaksi?
Fressis

Moi! Kiitos kysymyksestä!

Hyvin huonolla tuurilla raskaaksi voi tulla muissakin seksitavoissa kuin penis-emätinyhdynnässä, jos spermaa pääsee emättimeen. Kuvaamassasi tilanteessa se on kuitenkin aika epätodennäköistä. Jotta raskaus voisi alkaa, täytyy siemennestettä päätyä tavalla tai toisella emättimeen ja siitä edelleen kohtuun. Peräsuolesta tällaista yhteyttä ei ole, eikä raskauden alkaminen anaaliyhdynnän seurauksena ole siten kovin todennäköistä. Ei edes silloin, vaikka siemenneste valuisi peräsuolesta, sillä siittiöt eivät pysy kauaa toimintakykyisenä kehon lämpötilaa kylmemmissä olosuhteissa.

Sinun ei tarvitse olla siis asiasta huolissasi. Jos raskauden mahdollisuus silti kovasti huolestuttaa, on ainoa keino saada asiaan varmuus tekemällä raskaustesti.

On hyvä muistaa, että anaaliseksissäkin kannattaa ehdottomasti käyttää kondomia. Kondomi suojaa paitsi seksitaudeilta myös suolistobakteereilta, jotka muualle elimistöön joutuessaan voivat aiheuttaa tulehduksia. Seksistä pystyy nauttimaan paremmin, kun ehkäisystä on huolehtinut, eikä tällaisia asioita tarvitse siten enää miettiä. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mansikka
Seksitautitestit, raskaus, kondomin käyttö Moi! Tilanteessa, jossa mies ja nainen ovat alasti mies työntää itseään sinua vasten takaa ei kuitenkaan varsinaisesti sisään, mutta voi olla osunut peräaukon tai...
Fressis

Moikka!

Jos oikein ymmärrän kysymyksesi, haluat tietää, onko mahdollista, että olisit saanut seksitaudin tai tullut raskaaksi siitä, että penis olisi osunut peräaukon tai emättimen suulle, ilman että kyseessä olisi kuitenkaan ollut yhdyntä. Mietit myös, voiko kondomi olla rikkoutunut ilman että sitä huomaa.

Useimmiten raskaus alkaa penis-emätinyhdynnästä, jossa ei ole käytetty raskaudenehkäisymenetelmää ja toimintakykyisiä siittiöitä kulkeutuu emättimeen. Teoriassa on mahdollista, että siittiöitä kulkeutuu emättimeen esimerkiksi sormien kautta, joissa on tuoretta siemennestettä. Samoin jos kiihottunut penis on osunut emättimen suulle, on raskaaksi tuleminen teoriassa mahdollista, jos peniksestä on erittynyt esiliukastetta eli touhutippoja, ja siinä on ollut toimintakykyisiä siittiöitä. Käytännössä nämä eivät ole kovinkaan yleisiä raskaaksi tulemisen tapoja. Ainoa keino kuitenkin varmistua siitä, onko raskaana, on tekemällä raskaustesti.

Seksitaudit voivat tarttua niin ikään suojaamattomassa seksissä (suuseksi, emätin- tai anaaliyhdyntä), jossa limakalvot tai rikkoutunut iho hankautuvat vastakkain, ja mahdollisesti tartuttavia eritteitä, kuten siemennestettä, esiliukastetta, emätineritettä tai verta pääsee genitaalialueelle tai suun limakalvoille. Jos näin ei käy, ei ole myöskään seksitaudin tarttumisen mahdollisuutta. Aina, jos on syytä epäillä, että olisi saanut seksitaudin, on hyvä mennä seksitautitesteihin.

Hienoa, että olette käyttäneet yhdynnässä kondomia. Usein kondomin rikkoutumisen kyllä huomaa, mutta täysin varmaa se ei tietenkään ole. Jos kondomia on säilytetty oikein ja käytetty huolellisesti, on kondomin hajoaminen harvinaista. Kondomi voi rikkoutua, jos se on mennyt vanhaksi, sitä on säilytetty väärin tai siihen on voinut osua esimerkiksi joku terävä esine. Kondomi voi mennä myös rikki, jos kumin ja peniksen väliin on jäänyt ilmaa tai jos kondomiin kohdistuu seksin aikana kitkaa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Voiko raskaaksi tulla ilman siemensyöksyn tulemista emättimeen? Moi! Meillä oli eilen yhden jätkän kanssa käsipeliä mutta emme harrastaneet yhdyntää. Poika kuitenkin mälläsi minun paljaana olevaan alapäähän, mutta ei sisälle. Onko mahdollista...
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestä.

Tavallisesti raskaus alkaa penis-emätinyhdynnästä, jossa ei käytetä raskaudenehkäisymenetelmää ja toimintakykyisiä siittiöitä pääsee tavalla tai toisella emättimeen. Kerrot, että ette harrastaneet yhdyntää, mutta seksikumppanisi kuitenkin sai siemensyöksyn paljaana olevaan alapäähäsi. On vaikea arvioida, mitä aluetta kehossasi tarkalleen tarkoitat, mutta jos kuvailemassasi tilanteessa on pieninkin mahdollisuus, että siemennestettä on päätynyt emättimeesi asti, on raskaaksi tulemisen mahdollisuus olemassa ja sinun olisi hyvä hakea jälkiehkäisytabletti apteekista. Voit lukea lisää jälkiehkäisystä ja sen hankkimisesta täältä. Jälkiehkäisy ei ole tarkoitettu käytettäväksi ensisijaisena ehkäisymenetelmänä. Muistathan jatkossa huolehtia ehkäisyn käyttämisestä, jotta voit nauttia seksistä murehtimatta raskaaksi tulemista tai seksitaudin saamista. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa seksitaudeilta.

Mukavaa joulunodotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Pelottaa
Alavatsakivut, e-pillerit ja raskauden mahdollisuus Hei, minulla on ollut menkkamaisia alavatsakipuja noin viikon, paljon lievempiä kylläkin. Syön e-pillereitä (toinen laatta menossa aloituksesta) ja tauko viikko vasta yli viikon päästä...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Kerroit, että sinulla on ollut jonkin aikaa alavatsakipuja ja pohdit, voisiko raskaus olla mahdollinen. Alavatsakivut voivat johtua monesta syystä. Taustalla voi olla esimerkiksi suolistoperäisiä tai gynekologisia syitä. Myös kuukautiskierron eri vaiheisiin voi liittyä erilaisia tuntemuksia ja esimerkiksi ovulaation aikaan voi tuntua pientä kipua.

Kerroit, että sinulla on käytössä e-pillerit. Ohjeiden mukaan käytettynä e-pillerit ovat varsin luotettava ehkäisykeino. Jos siis olet käyttänyt pillereitä ohjeen mukaan, ei raskaus liene kohdallasi todennäköinen. Raskaus alkaa tavallisimmin penis-emätinyhdynnässä, jossa ei käytetä mitään ehkäisymenetelmää. Periaatteessa on mahdollista tulla raskaaksi myös esimerkiksi käsien välityksellä, jos sormissa on tuoretta spermaa ja ne viedään emättimeen. Käytännössä tämä ei kuitenkaan ole kovin yleinen raskaaksi tulemisen tapa. Kertomasi tilanteen perusteella, sinulla ei siis tosiaan liene syytä huoleen.

On myös hyvä muistaa, ettei raskautta voi päätellä oireiden perusteella. Jos raskauden mahdollisuus jossain vaiheessa mietityttää, on raskaustestin tekeminen ainoa tapa varmistaa asia.

Jos alavatsakivut jatkuvat vielä pidempään ja niihin liittyisi esimerkiksi poikkeavia vuotoja, on hyvä olla yhteydessä lääkäriin kipujen syyn selvittämiseksi.

Tsemppiä loppuvuoteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Apua
Voiko itsetyydytyksestä tulla raskaaksi Hei, olen 13 vuotias tyttö ja mua pelottaa hirveesti että voisin olla raskaana, en ole koskaan harrastanut seksiä, mutta olen itsetyydyttänyt. Itsetyydytystä olen aina...
Fressis

Moikka! Hyvä että laitoit meille viestiä, koska asia tuntuu sinua kovasti huolettavan.

Raskaaksi tuleminen tapahtuu tavallisimmin penis-emätinyhdynnässä, kun siittiöitä pääsee kulkeutumaan emättimeen, eikä käytetä mitään raskaudenehkäisymenetelmää. Raskaaksi ei siis voi tulla esimerkiksi lakanoista, wc-istuimesta tai saunanlauteilta, eikä siten myöskään viestissä kuvailemallasi tavalla itsetyydytyksessä. Periaatteessa raskaaksi voisi tulla, jos tuoretta siemennestettä päätyisi emättimeen esimerkiksi sormien kautta, mutta käytännössä tämä ei ole kovin yleinen raskaaksi tulemisen tapa, ja varmasti olisit siitä tietoinen, jos sormissasi olisi ollut tuoretta siemennestettä. Eli voit siis olla asiasta huoletta.

Kuukautisten epäsäännöllisyys on tavallista, erityisesti ensimmäisten parin vuoden aikana kuukautisten alkamisesta. Siitä ei siis tarvitse olla huolissaan, jos kuukautiset ovat viikon myöhässä tai tulevat viikkoa liian aikaisin, vaan se on normaalia kuukautiskierron pituuden vaihtelua.  Toisilla kuukautisvuotojen välissä saattaa olla useampikin kuukausi, ja joillain kuukautiset ovat aina olleet epäsäännölliset. Säännöllinen kuukautiskierto voi myös häiriintyä, ja kuukautisvuodon määrä ja koostumus saattaa vaihdella hyvinkin paljon eri vuotokerroilla. Voi siis hyvin olla, että kuvailemasi ”läpinäkyvän punainen vuoto” oli sillä kertaa kuukautisvuotosi. Voit siis rauhassa odotella vielä seuraavia kuukautisiasi, kyllä ne sieltä vielä tulevat! Jos niitä ei kuulu useampaan kuukauteen, kannattaa niistä mennä juttelemaan kouluterveydenhoitajan kanssa.

Jos kuukautiset sinua vielä kovasti mietityttää, voit jutella aiheesta lisää myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.  Lue myös lisää raskauden alkamisesta Hyvä kysymys -sivulta.

Tsemppiä syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mietteliäs?
Voiko yleisestä vessasta tulla raskaaksi? Hei! Voiko yleisestä vessasta tulla raskaaksi? Tai yleensäkään mistään pinnalta jos jossain olisi siittiöitä?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Siittiöt elävät kehon ulkopuolella korkeintaan muutaman tunnin, mutta raskaaksi ei voi tulla pinnoilta. Ei esimerkiksi WC-istuimesta, lakanoista tai saunan lauteilta, vaikka niissä olisikin joskus ollut siemennestettä.

Käy lukemassa lisää raskaaksi tulemisen tavoista Väestöliiton sivuilta sekä lisätietoa raskaudesta ja ehkäisystä artikkelistamme.

Aurinkoista kevään odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Vainoharhainen
Voiko anaaliseksistä tulla raskaaksi? Hei, ajattelin että onko mahdollista tulla raskaaksi anaalin kautta. (jos sinne menee vain hieman touhutippoja) Annoin poikaystäväni dipata vehettään perääni joku 2 senttimetriä, ihan...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Hyvin huonolla tuurilla raskaaksi voi tulla muissakin seksitavoissa kuin penis-emätinyhdynnässä, jos spermaa pääsee emättimeen. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että olisit raskaana kertomasi perusteella. Raskauden alkaminen vaatii siis aina toimintakykyisten siittiöiden kulkeutumista emättimeen, eikä kertomasi perusteella näin ole käynyt. Sormienkin avulla spermaa voi viedä emättimeen, mutta tämä ei ole tavallinen raskaaksi tulemisen tapa. Jos teidän tapauksessanne oli kyseessä touhutipat ja pelkkä klitoriksen kosketus, raskaaksi tulemisen mahdollisuutta tuskin on. Käy ihmeessä lukemassa Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelun artikkelista tarkemmin raskaaksi tulemisen tavoista.

Haluaisin muistuttaa sinua, että anaaliseksissäkin kannattaa ehdottomasti käyttää kondomia. Seksitautien lisäksi myös suolistobakteerit tarttuvat siinä. Muualle elimistöön joutuessaan suolistobakteerit voivat aiheuttaa tulehduksia. Kun ehkäisy on kunnossa, voi seksistä nauttia huoletta 😉

Raskaana siis tuskin olet. Seksitautiriski on kuitenkin olemassa, jos teillä on ollut aikaisempia seksikumppaneita ja suojaamatonta seksiä, eikä seksitautitestein ole poissuljettu tauteja. Tässä tapauksessa teidän molempien kannattaa käydä seksitautitesteissä. Voit lukea testauksesta lisää Väestöliiton sivuilta.

Hyvää syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?