Moi ja kiitos viestistäsi!
Oikein käytettynä kondomi on luotettava ehkäisykeino. Kerroit, että olitte käyttäneet kondomia kumppanisi kanssa oikealla tavalla ja vielä varmistaneet, että se ei ollut rikkoutunut. Sinulla ei siis pitäisi olla huolta raskaudesta.
Etenkin muutaman vuoden ajan kuukautisten alkamisesta on ihan tavallista, että kuukautiset voivat olla epäsäännölliset. Kierroissa voi ilmetä jonkin verran epäsäännöllisyyttä, vaikka ne olisivatkin jo säännöllistyneet. Kuukautiskierto on myös herkkä häiriintymään. Kuukautisten myöhästymiseen voivat vaikuttaa esimerkiksi stressi tai sairastelu. Sekin on siis mahdollista, että raskauden huoli aiheuttaa sinussa stressiä, mikä saattaa vaikuttaa myös kuukautisten alkamiseen.
Ehkäpä kuukautisesi ovatkin jo alkaneet, kun tämä viesti sinut tavoittaa. Jos kuukautisvuotoja ei kuulu useampaan päivään ja raskauden mahdollisuus kuitenkin vielä mietityttää sinua, voit poissulkea raskauden mahdollisuuden tekemällä raskaustestin. Jos testi on negatiivinen ja kuukautisvuodot eivät ala 3 kuukauden kuluessa, ota yhteyttä lääkäriin, niin asiaa voidaan selvittää tarkemmin. Lääkärin kanssa voi myös keskustella hormonaalisen ehkäisyn aloittamisesta, jos kokee sen itselleen tarpeelliseksi.
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi! Hienoa, että olet vastuullisesti alkanut pohtia ja testailla ehkäisyä.
Sopivan kondomin löytyminen vaatiikin usein hieman testailua ja mittailua. Tärkeintä on lähteä liikkeelle oman peniksen tutkailusta, johon kannattaa käyttää avuksi ihan mittaa. Lisäksi tärkeää on arvioida oman peniksen mallia, erilaisia kondomivaihtoehtoja ja lopulta myös sitä, miltä kondomi tuntuu käytännössä, kun sitä testaa. Sen sijaan, että kirjoitan kaikki valintaan liittyvät ohjeet sinulle tähän, ohjaan sinut lukemaan yksityiskohtaiset ohjeet tästä artikkelista.
Oikeanlaisen kondomin löytymisen lisäksi sinua kuitenkin huolettaa se, mistä saisit kondomeja testailuun. Ensinnäkin kouluterveydenhoitajaltasi voit rohkeasti kysyä, olisiko hänellä sinulle testiin muuta, kuin kyseistä Kumita-kondomia, jota olet jo testannut. Jos hänellä ei kuitenkaan ole, niin kondomeja myydään useissa paikoissa kuten kaupoissa, kioskeissa, huoltoasemalla, apteekissa ja niitä voi jopa tilata verkkokaupoista.
Kondomien ostamiseen voi tosiaan liittyä nolostumisen tunnetta, mikä on täysin ymmärrettävää kaiken uuden kohdalla. Tilanteessa on hyvä muistaa, että kaupan työntekijät ovat hoitamassa työtään, eikä heillä luultavasti ole aikaa eikä halua jäädä pohtimaan yksittäisen henkilön ostoksia. Usein nolostuminen ja hämmennys tilanteesta on siis eniten ostajan omissa ajatuksissa. 😊 Ostotilanteessa voit tsempata itseäsi ajattelemalla sitä, että oikeasti tekosi on vastuullinen ja kypsä – sinähän olet harjoittelemassa ja suunnittelemassa tulevaisuuteen keinoa ehkäistä ei toivottuja raskauksia ja seksitauteja. Se on hieno asia ja osoittaa kypsyyttä!
Jos kuitenkin omat lähikaupat tuntuvat liian vaikeilta, voit hakeutua kauemmas ostoksille tai pyrkiä tilaamaan kondomit testiin verkkokaupasta, mikäli sinulla on siihen mahdollisuus. Verkkokauppojen valikoima on yleensä laajempi ja sen kautta voi joka tapauksessa olla hyvä tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin etukäteen, vaikka tekisitkin ostokset sitten kaupasta, kun olet siihen valmis.
Tsemppiä kovasti sopivan kondomin löytymiseen. Kun olet nyt hyvissä ajoin asialla, niin olet hienosti valmistautunut sitten, kun kondomin tarve tulee ajankohtaiseksi asiaksi käytännössä. Älä siis ainakaan nolostumisen tunteen takia jätä tätä kokonaan tekemättä! Pystyt siihen kyllä ja voit olla itsestäsi ylpeä 😊
Moi nimimerkki En tiä,
kiitos viestistä. Kertomasi perusteella esinahkasi vaikuttaa normaalilta. Usein esinahkan liikkuvuus lisääntyy murrosiässä, mikä helpottaa muun muassa terskan ja esinahan alta pesemistä.
Esinahkat ja niiden toiminallisuus eroavat eri ihmisten välillä. Eroja on muun muassa siinä, kuinka ”paljon” esinahkaa on ja kuinka liikkuva se on. Sekin on tavallista, että esinahkaa voi liikutella peniksen päällä, vaikka se on erektiossa. Tähän liittyy sinulla ehkä jotain pulmaa, mutta en saa täysin ajatuksistasi kiinni, mitä viestilläsi tarkoitat. Suosittelinkin sinua ottamaan yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, josta voit keskustella asiasta tarkemmin seksuaalineuvojan kanssa. Voit keskustella asiasta myös Poikien Puhelimessa.
Jos esinahkaa on runsaasti ja kondomi on puolestaan liian iso, voi ongelmaksi tulla kondomin paikoillaan pysyminen. Usein siihen voi vaikuttaa hankkimalla napakamman, ympärysmitaltaan pienemmän kondomin. Hieman tiukempi kondomi estää paremmin esinahkan liikkumisen ja kondomin pois rullaantumisen seksin aikana. Hienoa, että olet käyttänyt seksissä kondomia!
Toivottavasti vastauksesta on sinulle apua. Jos haluat jutella asiasta lisää, se onnistuu edellä mainituissa Väestöliiton nuorille suunnatuissa palveluissa.
Mukavaa kesää sinulle!
Maksimoi kondomin ehkäisyteho: näin vältät kondomin rikkoutumisen tai poisliukumisen
Tähän artikkeliin on listattu vinkkejä, jotka auttavat välttämään yleisimmät virheet, jotka heikentävät kondomin luotettavuutta.
Opas kondomin pukemiseen
Kondomin pukeminen jännittää monia. Siksi sen pukemista kannattaa harjoitella etukäteen omassa rauhassa, jolloin se sujuu helpommin seksitilanteessa toisen kanssa. Lue tästä ohjeet kondomin oikeaoppiseen käyttämiseen!
Moikka! Hyvä kysymys! Hienoa, että pohdit asiaa.
Oikeaoppisesti käytettynä kondomin ehkäisyteho on 98%, eli kondomi on varsin luotettava ehkäisykeino. Tämä tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että oikein käytettynäkin on olemassa pieni mahdollisuus raskauden alkamiselle. Mikään ehkäisymenetelmä ei valitettavasti ole sataprosenttisen varma keino ehkäistä raskautta. Kaikkein varmin ehkäisy on käyttää kondomin lisäksi hormonaalista ehkäisyä, eli niin kutsuttu tuplaehkäisy.
Kondomi on kuitenkin ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa paitsi raskaudelta, myös seksitaudeilta. Sen vuoksi kondomia suositellaankin ensisijaiseksi ehkäisymenetelmäksi. Kondomin käytön opettelu onkin todella tärkeää jo ennen kuin on seksiä toisen kanssa. Täältä voit lukea lisää kondomin käytöstä.
Kondomin ehkäisytehon säilymisen kannalta sitä on tärkeää paitsi käyttää myös säilyttää oikein. Kondomit tulee säilyttää huoneenlämmössä, suojassa valolta ja jatkuvalta hankaamiselta tai teräviltä esineiltä. Jos kondomi on kulkenut mukana vaikkapa lompakossa, se kannattaa uusia kuukauden välein.
Moikka, hyvä kysymys!
Kondomin käyttämiseen ja pukemiseen on olemassa opetusvideoita, joista yhden voit katsoa täältä Kumita-kampanjan nettisivuilta.
Käytännössä kondomin käyttäminen menee näin: Kondomipakkaus repäistään auki varovasti sormilla (ei hampailla eikä saksilla/muilla terävillä esineillä) ja kumi vedetään ulos pakkauksesta. Tämän jälkeen tarkistetaan rullaamalla, kumpaan suuntaan kumi avautuu, jotta sen osaa pukea peniksen päälle oikein päin. Kun rullaussuunta on selvä, otetaan etusormella ja peukalolla kiinni kondomin kärjessä olevasta siemennestesäiliöstä, vedetään esinahkaa taaksepäin ja rullataan kumi edelleen säiliöstä kiinni pitäen jäykistyneen peniksen päälle. Kondomi rullataan huolellisesti aivan peniksen juureen saakka. Seksin jälkeen pidä kiinni kondomin tyvestä, jotta se ei luiskahda pois paikoiltaan.
Ennen kondomin pukemista on tarkistettava kondomin suojakääreestä, ettei se ole vanhentunut ja että kondomi on ehjä.
Lue vielä lisää ehkäisystä Fressiksen tietopankista ja kondomin käytöstä Kumita-kampanjan nettisivuilta.