Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moi
Voiko keskeytetystä yhdynnästä tulla raskaaksi? Meillä kävi poikaystävän kanssa vahinko, hän oli jo laukeamassa ja juuri kerettiin lopettamaan. Mutta nyt pelkäämme että vähän saattoi jo tulla sisään, oikeasti vähän.....
Fressis

Moikka!

Jos oikein ymmärsin tilanteesi, harrastitte poikaystäväsi kanssa seksiä ilman kondomia tai muutakaan ehkäisyä ja nyt mietit voitko olla raskaana. Hyvä että laitoit meille viestiä, koska asia selvästi huolettaa sinua kovasti.

Kysymyksestäsi ei käy ilmi, onko sinulla käytössä jotain hormonaalista ehkäisymenetelmää. Jos penis-emätinyhdynnässä ei ole käytetty kondomia tai oikeaoppisesti jotain hormonaalista ehkäisymenetelmää, on raskaaksi tulemisen mahdollisuus olemassa. Keskeytetty yhdyntä ei ole tapa ehkäistä raskautta, koska emättimeen voi hyvin kulkeutua hedelmöityskykyisiä siittiöitä jo ennen peniksen laukeamista peniksen esiliukasteesta, eli nk. touhutipoista. Tavallisesti raskaus alkaa penis-emätinyhdynnästä, jossa ei käytetä raskaudenehkäisymenetelmää ja toimintakykyisiä siittiöitä pääsee tavalla tai toisella emättimeen.

Raskaustestin voi tehdä heti, kun kuukautiset ovat myöhässä. Jos kuukautiset ovat epäsäännölliset tai jos niiden edellisestä ajankohdasta ei ole tietoa, raskaustesti tulee tehdä kolme viikkoa suojaamattoman yhdynnän jälkeen, jolloin sen tulos on luotettava. Lue lisää raskaustestin tekemisestä täältä.

Neuvoisin sinua tässä tilanteessa ottamaan jälkiehkäisytabletin, joita saa apteekista. Jälkiehkäisyvalmisteita on kahdenlaisia: toinen valmiste tulee ottaa viimeistään 72 tuntia yhdynnästä parhaan vaikutuksen saamiseksi ja toisen valmisteen voi käyttää vielä 120 tunnin (viiden päivän) kuluttua yhdynnästä. Lue lisää jälkiehkäisystä ja sen hankkimisesta täältä.

Jälkiehkäisyä ei ole tarkoitettu käytettäväksi ensisijaisena ehkäisymenetelmänä, kuten ei keskeytettyä yhdyntääkään. Suosittelen vahvasti ottamaan yhteyttä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan, jotta voit keskustella sinulle ja teidän käyttöönne sopivista ehkäisyvaihtoehdoista. Ehkäisystä huolehtimisen myötä voitte nauttia seksistä murehtimatta raskaaksi tulemista tai seksitaudin saamista. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa myös seksitaudeilta.

Aurinkoista talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Öööäää
Voinko olla raskaana jos otin minipillerin väärän päivän kohdalta? Hei! Otin vahingossa ensi viikon lauantain minipillerin eilen vaikka piti ottaa tämän viikon lauantain minipilleri… haittaako se vai mitä tapahtuu? Toinen kysymys on että...
Fressis

Hei!

Kysymyksesi perusteella käsitän, että olet ollut hyvin huolellinen pillereiden syömisessä, ja söit ainoastaan eri pillerin levyltä kuin mikä olisi ollut vuorossa. Voit olla huoletta: sillä ei ole mitään merkitystä, minkä pillerin syöt, koska kaikissa minipillereissä on täysin sama sisältö. Pakkaustapa, jossa kullekin eri päivälle on nimetty oma pillerinsä, johtuu vain siitä, että helpommin huomaat, jos olet unohtanut ottaa pillerin.

Oikein käytettynä minipillereiden ehkäisyteho on 99%, eli sitä voidaan pitää lähestulkoon varmana ehkäisymenetelmänä. Minipillerit pitäisi muistaa kuitenkin ottaa samaan aikaan päivästä. Pillereiden syömisjärjestyksellä ei siis ole väliä, mutta jos kahden pillerin ottamisen väli on ollut yli 27 tuntia, ehkäisyteho on saattanut heiketä. Siinä tapauksessa seuraavien 7 päivän aikana tulisi käyttää pillereiden rinnalla jotain muutakin ehkäisyä, eli käytännössä kondomia.

Keskeytetty yhdyntä ei ole varma keino ehkäistä raskautta, koska peniksestä saattaa tulla pieniä määriä touhutippoja, eli esiliukastetta jo ennen laukeamista. Esiliukasteen seassa voi olla hedelmöityskykyisiä siittiöitä, joskaan aina niitä ei ole. Jos esiliukastetta päätyy emättimeen, voi raskauden mahdollisuus siis olla olemassa, mikäli raskautta ei ehkäistä muulla tavoin. Koska sinulla on käytössä minipillerit, ei sinulla pitäisi olla huolta raskaudesta, jos vain olet ottanut pillerit säännöllisesti ja oikea-aikaisesti. Jos raskautta on syytä epäillä, saa asiaan selvyyden vain tekemällä raskaustestin.

Jos jokin kerta kävisikin niin, ettet ole muistanut ottaa minipilleriä ollenkaan tai ajallaan, etkä ole käyttänyt kondomiakaan, voit ostaa apteekista jälkiehkäisytabletin. Sen teho on sitä parempi, mitä nopeammin sen ottaa yhdynnän jälkeen. On kuitenkin hyvä muistaa, että jälkiehkäisy on tarkoitettu vain hätätapausten varalle, eikä se ole ensisijainen ehkäisykeino.

Oliko vastauksesta hyötyä?