Seksi
Nimimerkki: 123

Voiko akuutti bakteeritulehdus tarttua seksissä naiselta miehelle?

Moikka

Voiko akuutti bakteeritulehdus naisen alapäässä tarttua seksissä mieheen? Entä voiko se tarttua suuseksin välityksellä mieheen?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kysyt, voiko emättimen akuutti bakteeritulehdus tarttua seksissä.
Emätintulehdus on melko yleinen vaiva ja sen voi aiheuttaa bakteerit, sienet ja virukset. Tavallisia oireita ovat lisääntynyt valkovuoto sekä kutina ja kirvely alapäässä. Valkovuoto voi haiskahtaa tympeältä, kalamaiselta. Virtsakirvelyä voi esiintyä virtsaputken suulla. Hiiva voi joskus tarttua seksissä, mutta partneria ei tarvitse hoitaa, ellei hänellä ole oireita. Trichomonaksen kohdalla partneri pitää myös hoitaa, mutta se ei ole bakteeri vaan alkueläin.

Bakteerivaginoosilla tarkoitetaan emättimen bakteerikannan häiriötä. Bakteerivaginoosi hoidetaan metronidatsolilla tai klindamysiinillä, jotka ovat reseptilääkkeitä. Kyseessä ei siis ole vieraan bakteerin aiheuttama varsinainen tulehdus, joten bakteerivaginoosi voi myös parantua itsestään tai itsehoidolla, eikä se tartu kumppaniin. Se ei ole seksitauti, mutta sairastumisen riski lisääntyy useiden seksuaalikontaktien myötä. Kuparikierukan käyttäjillä tätä emätintulehdusta esiintyy keskimääräistä enemmän. Myös tupakointi lisää bakteerivaginoosia.

Uusiutumisen ehkäisemiseksi kannattaa noudattaa hyvää henkilökohtaista hygieniaa. Vältä kuitenkin liian tiheitä pesuja, saippuan käyttämistä ja suihkuttamista suoraan emättimeen. Jos käytät pesuaineita, niiden pH:n tulee olla alle 7. Lievien oireiden yhteydessä paikallishoidossa voi käyttää apteekista saatavia maitohappobakteerivalmisteita.

Eli lyhyesti: jos sinulla on todettu tavallinen bakteerivaginoosi, ei se tartu seksikumppaniisi. Aina pitää kuitenkin muistaa muutkin tulehduksen aiheuttajat ja jos kumppanille tulee oireita (punotus, kirvely jne.), on hänen hyvä käydä näyttäytymässä terveydenhuollossa.

Oliko vastauksesta hyötyä?