Seksi
Nimimerkki: Tyttö 14
Ikä: 13-15v

Tarkoittaako runsas läpinäkyvä valkovuoto, että menkat ovat tulossa?

Tarkoittaako runsas läpinäkyvä valkovuoto, että menkat ovat tulossa?

Hei, kiitos kysymyksestä!

Pelkkä runsas valkovuoto ei vielä itsessään kerro menkkojen alkamisesta. Tosin valkovuodon ilmaantuminen on ensimmäisiä merkkejä käynnistyvästä munasarjojen toiminnasta murrosiässä, eli se kertoo siitä, että keho kyllä valmistautuu kuukautisten alkamiseen. 😊 Valkovuodon ilmaantumisesta voi mennä muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen ennen kuin kuukautiset alkavat.

Valkovuoto on tyypillisesti kirkasta, kellertävää tai maitomaista eritettä ja se voi ajoittain olla runsasta. Kun kuukautiskierto käynnistyy, valkovuodon koostumus muuttuu kierron eri vaiheissa. Kirkas hajuton valkovuoto on merkki siitä, että limakalvosi voivat hyvin. Valkovuodon tehtävä on suojata limakalvoja ja puhdistaa emätintä.

Kun kuukautiset ovat alkamassa/alkaneet, niitä ennen tuleva valkovuoto on tyypillisesti väriltään enemmän rusehtavaa tai verensekaista vuotoa. Ajan kanssa vuoto alkaa muuttua selkeästi kirkkaaksi punaiseksi ja veriseksi vuodoksi. Myös kuukautisvuodon jälkeen valkovuoto voi olla vielä rusehtavaa.

Jos valkovuodon koostumus ja väri muuttuvat selkeästi, ja siihen ilmaantuu esimerkiksi kokkareita ja vuotoon liittyy voimakasta pahaa hajua ja kutinaa, voi kyseessä olla myös jokin tulehdus. Tällöin on syytä hakeutua terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle.

Mikäli haluat, suosittelen, että juttelet vielä valkovuodosta, kuukautisista ja muista murrosikään liittyvistä aiheista huoltajasi, tai jonkun muun luotettavan aikuisen, kuten terveydenhoitajan kanssa. Voit myös jatkaa aiheesta keskustelua Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?