Sukupuolen moninaisuus ja sukupuolinormit
Moi!
Oon 15v en oo tyttö enkä poika. Kaikki tietää siitä eikä mua haittaa se. Mutta mun enkun ope käyttää musta sanoja she/her aina kun puhutaan tunnilla enkkua, enkä tykkää siitä. Olen sanonut sille monesti että käyttäis they/them. Opea ei vaan kiinnosta. Se vaan vastaa että: Englannin kielessä hän sanat on tytöille she/her ei they/them. Miten saan sen ymmärtämään etten ole edes tyttö?
Moikka ja kiitos tärkeästä viestistäsi.
Omaa sukupuoltaan ei pitäisi joutua perustelemaan kenellekään ja on ikävää ja väärin, että opettajasi kyseenalaistaa sukupuolen kokemustasi. Sinulla itselläsi on oikeus määritellä kuka ja millainen haluat olla ja miten haluat tulla nähdyksi ja puhutelluksi. Koulujen toimintaa ohjaa opetussuunnitelma, jossa on 2016 linjattu sukupuolitietoisesta opetuksesta. Se tarkoittaa mm. sitä, että koulun perustehtäviin kuuluu lisätä tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta ja vahvistaa tasa-arvoa. Opetussuunnitelman perusteiden toimintakulttuurin kehittämistä käsittelevässä kohdassa ”Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo” kirjoitetaan mm. näin: ”Peruskouluaikana oppijoiden käsitys omasta sukupuoli-identiteetistä ja seksuaalisuudesta kehittyy. Oppiva yhteisö edistää arvoillaan ja käytänteillään sukupuolten tasa-arvoa ja tukee oppilaita oman identiteetin rakentumisessa.” Opettajasi toimii käytöksellään tätä vastaan ja siihen on syytä puuttua.
Kerroit, että olet pyytänyt häntä toistuvasti kutsumaan sinua toivomillasi pronomineilla, mutta hän ei tätä hyväksy. Oletko puhunut tilanteesta kenenkään muu koulun henkilöstöön kuuluvan kanssa? Voisitko saada asiaan tukea joltain muulta opettajalta ja ottaa asian yhdessä esiin? Mikäli asiaan ei tule muutosta, voit viedä asian myös rehtorille. Tukena voit käyttää esim. Setan Sateenkaari oppilaitoksessa -julkaisua, jonka löydät täältä. Julkaisussa on kirjattu hyvin yksiselitteisesti mitä toimenpiteitä kouluissa tulee tehdä, jotta oppimisympäristö on kaikille turvallinen ja yhdenvertainen. Mikäli et tiedä, kenen puoleen koulussa kääntyä, tai kaipaat rohkaisua, voit pohtia asiaa vielä lisää nimettömänä aikuisen kanssa esim. Väestöliiton nuorten chatissa. On rohkeaa puolustaa omia oikeuksia, mutta väärin, että ylipäänsä joudut niin tekemään.
Toivottavasti saat tästä viestistä rohkaisua viedä asiaa eteenpäin, jotta tilanteeseen tulisi muutosta. Tsemppiä ja rohkeutta!