Yleinen
Nimimerkki: .-.

Runsas valkovuoto

Oon 13v tyttö ja siis Onko normaalia, että mulla on tullut valkovuotoa jo 3 vuotta ja viimesen vuoden aikana siitä on tullut todella runsasta. Välillä on jopa sellaisia päiviä jolloin vuoto on niin runsasta, että tulee ihan mun housuista läpi. Tai siis se näkyy ja se on siit sellane koskee :/ Mulla ei oo alkanu vielä kuukautiset joten mietin milloinkohan ne voisi alkaa?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Valkovuodon lisääntyminen on luultavasti merkki pian alkavista kuukautisista. Kuukautisten alkaminen on paljon kiinni perimästä. Ovatko äitisi kuukautiset alkaneet noin 13 vuotiaana vai vasta myöhemmin?  Kasvoiko isäsi nopeasti peruskoulussa vai vasta myöhemmin? On normaalia, että vuoto on toisina päivinä runsaampaa ja toisina vähäisempää – vaihtelu liittyy munasarjojen toimintaan.

Valkovuoto on emättimen eritettä, joka ylläpitää emättimen limakalvojen joustavuutta ja luontaista tasapainoa. Jokaisen naisen emättimestä tulee valkovuotoa. Näin emätin ikään kuin puhdistautuu valkovuodon kautta. Normaali valkovuoto on kirkasta, valkoista tai lievän kellertävää ja lähes hajutonta. Melko varmasti kuukautisvuotosi ovat siis alkamassa ja lisääntynyt valkovuoto liittyy siihen. Todella hyvä, että seuraat kehosi tapahtumia, näin voit myöhemmin havaita tärkeitä, mahdollisesti tulehdukseen viittaavia muutoksia: esim. jos valkovuoto joskus muuttuu märkäiseksi ja kellertäväksi, tympeän kalamaiselta haisevaksi tai runsaaksi kokkareiseksi. Näissä tilanteissa on hyvä miettiä tilannetta tarkemmin.

Aurinkoisia kevätpäiviä!

Oliko vastauksesta hyötyä?