Seksi
Nimimerkki: hiemanhuolestunut
Ikä: 13-15v

Kuukautisten alkaminen

Mulla on tullut valkovuotoa nyt vuoden ja tänään huomasin että vuoto oli sellaista ”kakan” väristä tai ruskeaa siis!! Onko mulla alkanu ne kuukautiset?
Ps.Olen 11v.

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Koska sinulla on esiintynyt valkovuotoa jo vuoden, on hyvin mahdollista, että kuukautisesi ovat alkaneet. Suomalaisilla tytöillä kuukautiset alkavat yleensä 10-16-vuotiaana, kun pituuspyrähdys on lopuillaan ja rinnat ovat alkaneet kehittyä.  Aika usein kuukautiset alkavat myös suunnilleen samanikäisenä kuin omalla äidillä.

Valkovuoto on normaalisti vaaleaa, nestemäistä ja lähes hajutonta. Ennen ja jälkeen kuukautisten valkovuoto voi olla vanhan veren värjäämänä myös ruskeaa tai rusehtavaa ja tämä on ihan normaalia. Kuukautisvuoto voi myös alkuun olla vähäistä.  Jos epämääräinen rusehtava vuoto jatkuu monen monta päivää ja alkaa haista tai muuttua kokkareiseksi, kyseessä voi olla myös emätintulehdus. Tällöin on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle keskustelemaan oireista.

Asia tuntuu askarruttavan sinua, joten voisit ensin jutella vaikka äitisi tai kouluterveydenhoitajan kanssa tilanteestasi! Kuukautisten alkaminen voi olla toisille ilon ja ylpeyden aihe, toisille taas pelottava ja outo asia. Joka tapauksessa se on jollain tapaa erityinen hetki. Se usein herättää monenlaisia ajatuksia ja kysymyksiä, joista voi olla hyvä jutella aikuisen kanssa.

Lisää kuukautisista ja valkovuodosta voi myös lukea Väestöliiton sivuilta täältä ja täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?