Nuuska
Nimimerkki: Nuori tuleva äiti

Onko käytetty nuuska haitallisempaa sikiölle kuin käyttämätön nuuska?

Olen raskaana ja käytän nuuskaa mutta en ole käyttänyt tänään ollenkaan nikotiinia ja vähän kitkuttaa niin onko käytetyn nuuskan huuleen laittaminen lapselle epäterveellisempää kuin käyttämättömän laittaminen?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hyvä, että pohdit nuuskan käytön vaikutusta lapsesi terveyteen ja tosi hienoa, että olet ollut jo ilman nuuskaa. Kysyit, onko käytetyn nuuskan käyttäminen haitallisempaa lapselle kuin käyttämättömän nuuskan. Kaikki tupakkatuotteet ovat haitallisia sikiölle. Kohdussa kasvava vauva on todella herkkä ympäristön myrkyille. Käytetty nuuska ei sisällä välttämättä yhtä paljon nikotiinia kuin käyttämätön nuuska, mutta se sisältää edelleen nikotiinia ja muita kohdussa kasvavalle vauvalle haitallisia aineita. Haitalliset aineet siirtyvät äidin verenkierrosta istukan kautta vauvan verenkiertoon. Jos käyttää toisen jo käyttämää nuuskaa, voi siitä saada myös tartuntana viruksia ja bakteereita.

Jättämällä tupakkatuotteet kokonaan pois, suojelet kohdussasi kasvavaa pientä vauvaa monilta terveyshaitoilta. Nuuska sisältää runsaasti nikotiinia, joka heikentää kohdun ja istukan verenkiertoa ja sitä kautta kohdussa kasvavan vauvan hapensaantia. Tiedetään, että nuuskaa käyttävien naisten raskausmyrkytyksen, ennenaikaisen synnytyksen sekä vastasyntyneen hengitysvaikeuksien riski on kasvanut.

Myös imetyksen aikana tupakkatuotteiden käytön seurauksena nikotiini kulkeutuu äidinmaitoon ja sitä kautta vauvan verenkiertoon. Nikotiini aiheuttaa vauvalle ärtyisyyttä, pahoinvointia ja vatsakipuja. Tupakkatuotteiden käytöllä on vaikutuksia myös lapsen myöhempään terveyteen.

Nuuskan sisältämä nikotiini aiheuttaa riippuvuutta ja siksi nuuskaamisen lopettamisen yhteydessä voi esiintyä vierotusoireita. Vierotusoireet voivat olla inhottavia, mutta ne menevät kyllä ajan mittaan ohi! Kohdussa kasvavan vauvan terveyden ja myös oman terveytesi vuoksi olisikin todella tärkeää, että lopetat nuuskan käytön. Jos koet nuuskan käytön lopettamisen haastavaksi tai vierotusoireet ovat hankalia, niin sinun kannattaa hakeutua esimerkiksi terveydenhoitajan tai neuvolan vastaanotolle. Terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolla voitte yhdessä pohtia keinoja nuuskaamisen lopettamiseen.

Tukea ja vinkkejä nuuskaamisen lopettamiseen löydät Fressiksen sivuilta ja Stumpin neuvontapuhelimesta.

Tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?