Sähkösavuke
Nimimerkki: keke
Ikä: 13-15v

Nikotiiniton vape

Onko nikotiiniton vape vaarallinen?

Kiitos kysymyksestäsi! Sähkötupakasta on tosiaan myös nikotiinittomia versioita ja nikotiiniton sähkötupakka kuulostaisikin terveellisemmältä vaihtoehdolta, eikö? Valitettavasti nikotiini ei ole kuitenkaan ainut asia, joka tekee sähkötupakasta terveydelle haitallista.

Sähkötupakan käytössä muodostuvasta höyrystä on löydetty syöpävaarallisia aineita kuten formaldehydiä ja asetaldehydiä. Nesteistä on löydetty myös kasvimyrkkyjen ja lääkeaineiden jäämiä sekä metallihiukkasia. Sähkösavukkeiden nesteen on todettu myös aiheuttavan myrkyllisiä vaikutuksia soluille ja nestehöyry voi ärsyttää ja vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja. Lisäksi nestehöyryä hengitettäessä haitallisia aineita pääsee keuhkojen kautta myös verenkiertoon.

Sähkötupakan vaarallisuudesta ja terveysvaikutuksista ei kuitenkaan täysin vielä tiedetä. Tämä johtuu siitä, että sähkötupakan käyttö on suhteellisen uusi ilmiö ja lisäksi sekä höyrystinlaitteita että nesteitä on montaa eri sorttia. Nesteiden laatu voi vaihdella ja tieto niiden sisällöstä pakkausmerkinnässä voi olla puutteellista. Nesteen todellinen sisältö ei siis välttämättä vastaa sen ilmoitettua sisältöä. Lisäksi sähkösavukelaitteet itsessään voivat olla vaarallisia käyttää, koska ne eivät välttämättä vastaa sähköturvallisuudelle asetettuja vaatimuksia.

Joka tapauksessa myös nikotiiniton sähkötupakka on nykytiedon valossa haitallinen terveydelle. Itseäni ainakin epäilyttäisi myös se, etten voi varmuudella tietää, mitä kaikkea hengittäisin höyryn mukana keuhkoihini.

Muiden kysymyksiin sähkötupakasta voit tutustua Kysymys ja vastaus -palstalla.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?