Seksi
Nimimerkki: T.T.
Ikä: 13-15v

Mistä voi saada hiivatulehduksen?

Mistä kaikista asioista voi saada hiivatulehduksen? Muutaman kerran tämä jo ollut, enkä oikein ole saanut selvyyttä, että mistä se johtuu.

Hiivatulehdus on tyypillinen niin nuorempien kuin vanhempienkin naisten vaiva. Sen aiheuttaa yleensä emättimessä normaalistikin asusteleva Candida albicans -niminen hiivasieni, joka on syystä tai toisesta päässyt valloilleen ja yltynyt liikakasvuun.

Hiivatulehdukselle altistavat esimerkiksi raskaus, antibioottien tai ehkäisypillereiden käyttö, kohonnut verensokeri ja diabetes sekä se, jos elimistön oma puolustuskyky on alentunut sairauden tai lääkityksen vuoksi. Myös tiukat vaatteet, hengittämättömät siteet tai suojat sekä liian tiheät alapään pesut voivat lisätä oireilua. Laukaisevaa tekijää ei kuitenkaan aina voi tunnistaa.

Jos kärsii toistuvista hiivatulehduksista, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin: Hyvä henkilökohtainen hygienia on tärkeää, mutta liian tiheitä pesuja sekä saippuan ja hajustettujen hygieniatuotteiden käyttöä kannattaa välttää. Jos käyttää pesuaineita, niiden pH:n tulee olla alle 7. Kuukautissuojana voi kokeilla siteiden sijasta tamponia tai kuukuppia.

Toistuvista hiivatulehduksista kärsivän kannattaa myös kiinnittää huomiota ruokavalioon. Paljon sokeria sisältävää ravintoa pitäisi välttää. Jos huomaa saavansa hiivatulehduksen aina antibioottikuurin yhteydessä, kannattaa yrittää välttää turhia antibioottikuureja.

Oliko vastauksesta hyötyä?