Seksi
Nimimerkki: Hämillään

Kondomin rikkoutuminen ja raskauden mahdollisuus

Hei,

Voiko kondomi pettää ilman että sitä näkee? Tarkoitan siis että oikeasti näkee siemennestettä tai kondomi oikeasti mennyt rikki että sen näkee.

Harrastettiin seksiä poikaystäväni kanssa, käytettiin kondomia. Minulla oli juuri silloin ovulaatio. Nyt 3vk myöhemmin minulla on alkanut raskausoireet. Mahaturvoksissa, menkkamaista kipua mahassa, tissit arat, paha olo melkein koko ajan, flunssainen olo yms.
Voinko siis olla raskaana siitä huolimatta vaikka käytettiin kondomia, enkä nähnyt että kondomi olisi mennyt sekin aikana rikki.

Sain tietää että mies on useasti laittanut kondomin väärin päin ja ollaan sitten harrastettu seksiä, että kondomi on ollut väärinpäin. Voiko tällä olla jotain vaikutusta, että ehkäisy huononee kun käyttää kondomia väärinpäin?

Vielä en ole uskaltanut tehdä raskaustestiä, koska pelkään jos testi näyttääkin positiivista.

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Tosi hienoa, että pidätte huolta raskauden ja seksitautien ehkäisystä käyttämällä kondomia. Kysyit, voiko kondomi mennä rikki ilman että sen huomaa? Kondomin hajoaminen silloin, kun sitä on säilytetty oikein ja käytetty huolellisesti, on mahdollista, mutta harvinaista. Jos kondomi menee rikki yhdynnässä, usein sen kyllä huomaa. Toki sekin voi olla mahdollista, että kondomin rikkoutumisen huomaa vasta yhdynnän jälkeen, jolloin raskauden mahdollisuus on olemassa.

Kondomi tai mikään muukaan raskauden ehkäisymenetelmä eivät valitettavasti ole 100% varmoja. Oikein käytettynä kondomi suojaa raskaudelta noin 98 prosenttisesti, eli se on kuitenkin varsin luotettava ehkäisykeino.

Kondomi voi rikkoutua, jos se on mennyt vanhaksi, sitä on säilytetty väärin tai siihen on voinut osua esimerkiksi joku terävä esine. Kondomi voi mennä myös rikki, jos kumin ja peniksen väliin on jäänyt ilmaa tai jos kondomiin kohdistuu seksin aikana kitkaa. Lisäksi kondomin on hyvä olla sopivan kokoinen, jotta se pysyy paikallaan.

Kerroit, että seksikumppanisi on käyttänyt kondomia väärinpäin. Kondomin käyttö väärinpäin voi vaikuttaa sen ehkäisytehoon siten, ettei sitä välttämättä saa laitettua paikalleen kovin sujuvasti, eikä se pysy yhtä hyvin paikallaan. Kondomin käyttö väärinpäin lisää myös sen rikkoutumisen riskiä. Jos kondomi on pysynyt koko yhdynnän aikana hyvin paikallaan (vaikka olisi ollut väärinpäin), se on pysynyt silmin nähden ehjänä ja siemenneste on kerääntynyt kondomin päässä olevaan siemennestesäiliöön, on raskauden mahdollisuus pieni.

Jos kuukautisesi ovat myöhässä ja haluat varmuuden asiasta, kannattaa tehdä raskaustesti. Raskaustesti antaa luotettavan tiedon raskaudesta noin 3 viikon kuluttua yhdynnän/ suojaamattoman seksin jälkeen. Kuvailemasi oireet voivat kuitenkin osittain liittyä myös esimerkiksi ihan normaaliin kuukautiskiertoon.

Jos sinusta tuntuu, ettet pysty luottamaan pelkästään kondomiin raskauden ehkäisyvälineenä, voit hyvin käydä keskustelemassa eri vaihtoehdoista raskauden ehkäisyyn kuntasi ehkäisyneuvolassa tai kouluterveydenhoitajalla.

Väestöliitolta löytyy paljon lisätietoa aiheesta. Kondomin rikkoutumisen ehkäisemisestä voit lukea lisää täältä ja raskaustestistä täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?