Seksi
Nimimerkki: Nuori nainen

Klamydian hoito

Moikka! Mä sairastin klamydian reilu vuosi sitten, ja se ehti olla mulla sellasen 4 kuukautta. Oireina mulla oli vaan runsaampaa valkovuotoa, jota en edes tuolloin osannut yhdistää tautiin, joten siitä en maininnut edes terveydenhoitajalle. Käytän yhdistelmäehkäisyä edelleen ja käytin myös silloin. Jälkikäteen minua on jäänyt mietityttämään hoito ja sen riittävyys. Klamydia hoidettiin kerta-annoksella atsitromysiinia. Runsas valkovuotokin palautui normaaliksi tuon antibiootin jälkeen ja kontrollitestissä vastaus oli negatiivinen. Paljon puhuttu silent PID mietityttää, koska se on yleistä klamydian yhteydessä. Mitä jos minulle jäikin klamydiasta sisäsynnytintulehdus joka ei oireile, kun 4 kk kestänyt tauti hoidettiin vain kerta-annoksella antibioottia eikä pidemmällä kuurilla. Kuinka todennäköistä tämä olisi ja onko tavanomaista, että minun tapauksessani hoidettiin klamydia kerta-annoksella?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Klamydia on sinulla hoidettu ihan oikein ja nykyisten ohjeiden mukaisesti: hoitona on kerta-annos atsitromysiinia. Hoidon jälkeen klamydiatestisi oli negatiivinen eli infektion hoito onnistui.

Pidempää antibioottikuuria käytetään silloin, jos on sisäsynnytin- ja kohtutulehdukseen viittavia oireita. Näitä ovat alavatsakivut, märkäinen erite kohdunsuulta, lämpöily ja kuume sekä koholla oleva tulehdusarvo. Sisäsynnytintulehdusta epäiltäessä tehdään gynekologinen tutkimus ja tutkimuksessa kohtu ja munasarjojen seutu voi aristaa. Sisäsynnytintulehdusta aiheuttavat myös muut bakteerit, mutta klamydiassa oirekuva voi olla lievempi. Pitkittynyt sisäsynnytintulehdus voi tehdä kiinnikkeitä sisäsynnyttimiin, jolloin seurauksena voi olla ongelmia raskautta yritettäessä.

Hyvä, että hakeuduit seksitautitesteihin ja klamydiainfektio saatiin hoidettua kohdallasi! Seksitautitesteissä on hyvä käydä aina, jos epäilee itsellään seksitautia tai on harrastanut suojaamatonta seksiä tilapäisessä seksisuhteessa. Emätin- ja anaaliyhdynnässä on tärkeää käyttää kondomia ja suuseksissä suuseksisuojana halkaistua kondomia tai erikseen ostettua suuseksisuojaa. Yhdistelmäehkäisy tai mikään muukaan hormonaalinen ehkäisykeino ei suojaa seksitaudeilta. Kun partneri on vakituinen, ennen kondomista luopumista molempien on hyvä käydä seksitautitesteissä.

On vaikea ottaa kantaa, kuinka kauan klamydiatartunta on ollut sinulla ennen sen toteamista ja hoitoa. Testi on positiivinen noin 5-7 päivän kuluttua tartunnasta. Tiedät ehkä itse parhaiten, milloin sinulla oli tartuntamahdollisuuksia aikoinaan ennen positiivista testiä. Klamydia voi tosiaan olla vähäoireinen tai jopa oireeton kuten sinulla ja tällöin kantaja ei tiedä tartuttavansa sitä eteenpäin.

Jos asia huolettaa sinua kovasti tai sinulla on mielestäsi poikkeavia oireita, voit hakeutua vielä keskustelemaan asiasta esimerkiksi lääkärin kanssa. Reilu vuosi sitten todetun klamydiatartunnan pitäisi kuitenkin olla hoidettu, koska testi oli negatiivinen hoidon jälkeen ja sait asianmukaisen hoidon infektioon.

Aurinkoista alkusyksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?