E-pillerin käyttö raskauden ehkäisyssä
Mietin e-pillereiden ehkäisytehoa. Pitääkö e-pillereitä syödä monta viikkoa ennen yhdyntää vai riittääkö, jos ottaa e-pillerin juuri ennen yhdyntää?
Hei ja kiitos kysymyksestä!
Onpa hyvä asia, että pohdit raskauden ehkäisyä. E-pillerit eivät ole tarvittaessa otettavia lääkkeitä vaan niitä tulee syödä yhtäjaksoisesti reseptin ohjeen mukaan, jotta ehkäisyteho säilyy. E-pillerit sisältävät kahta naisen munasarjojenkin tuottamaa hormonia eli estrogeenia ja keltarauhashormonia. Näiden avulla vaikutetaan keskushermoston munasarjoja säätelevään toimintaan. Pillereiden säännöllisellä käytöllä estetään munarakkulan kehittyminen ja munasolun irtoaminen sekä vaikutetaan kohdunkaulan liman koostumukseen niin, etteivät siittiöt pääse hedelmöittämään irronnutta munasolua. Näin nainen ei tule raskaaksi. Jos pillereitä ei käytä säännöllisesti ohjeen mukaan, on raskaus yhdynnän jälkeen mahdollinen.
E-pillerit aloitetaan yleensä kuukautisten ensimmäisenä vuotopäivänä. E-pillereistä pidetään taukoa tai syödään niin sanottuja lume-pillereitä (lume-pillerit eivät sisällä mitään hormonia) 4-7 päivän ajan, tavallisimmin kerran kuussa. Hormonia sisältävien pillereiden tauon aikana alkaa kuukautisvuoto. Tauon jälkeen on erittäin tärkeää aloittaa pillereiden käyttö taas säännöllisesti ja ohjeen mukaan. Jos unohtaa pillerin, raskauden riski riippuu siitä, missä kierron vaiheessa pillerin unohtaa ja kuinka monta päivää on yhtäjaksoisesti muistanut syödä pillereitä ennen unohdusta. Periaatteessa 7 päivän yhtäjaksoinen pillereiden käyttäminen vaikuttaa niin, että keskushermoston oma munasarjoja ohjaava hormonitoiminta lamaantuu. Jos pillerin unohtaa ottaa, on aina varminta käyttää kondomia viikon ajan. Tällöin 7 päivän yhtäjaksoinen pillereiden käyttö toteutuu ja raskaaksi tuleminen tällä välin estyy kondomin avulla. Pilleripakkauksissa on ohjeet siitä, miten unohduksen yhteydessä tulisi toimia ehkäisytehon säilyttämiseksi.
Jos kokee vaikeaksi muistaa ottaa pillerin säännöllisesti päivittäin, on mahdollista valita myös muu ehkäisykeino. Pelkkää keltarauhashormonia sisältävä käsivarteen laitettava ehkäisykapseli tai kohtuun laitettava kierukka ovat mainioita ehkäisykeinoja! Ehkäisykapselin teho säilyy kolme vuotta ja kierukan teho noin viisi vuotta. Estrogeenia ja keltarauhashormonia sisältävää ehkäisyrengasta vaihdetaan kolmen viikon välein. Lisäksi kondomi on toimiva ja helposti mukana kulkeva ehkäisykeino, jos hormonaalista ehkäisyä ei ole käytössä. On tärkeää muistaa, että kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa seksitaudeilta. Uuden seksikumppanin kanssa kannattaa siis aina käyttää kondomia, vaikka olisi säännöllisesti muistanut syödä e-pillerinsäkin!
Halutessasi voit lukea lisää eri ehkäisymenetelmistä Väestöliiton sivuilta.