Yleinen
Nimimerkki: Alkaako ne pian?

Alkavatko kuukautiset pian?

Elikkäs mun alkkareihin on tullu semmosia märkiä kohtia ja yks semmonen pieni huulipunan värinen vaaleenpunaruskee läntti ja mietin et olisko mun menkat alkamas kohta? On jo tullu jonkin aikaa valkovuotoo ja mun on pitäny käydä vessassa abaut ehkä tunnin välein tai useemmin vaik normisti ehk joku parin kolmen tunnin välein. Pelottaa vaan et jos ne vaik alkaa kesken koulupäivän niin mitä teen? Ja tiiän et sanotte et kerro vaan äitille tms mut en oikeesti vaan pysty ha sit sanotte et se on kykeni samat jutut

Hei ja kiitos viestistäsi!

Kerroit viestissäsi, että sinun on pitänyt käydä normaalia useammin vessassa. Tihentynyt virtsaamistarve ei liity kuukautisiin. Jos lisäksi sinulla on kipua tai kirvelyä pissatessa, voi kyseessä olla virtsatietulehdus. Silloin sinun kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan.

Ensimmäiset kuukautiset voivat alkaa milloin vain ja missä vain, joten sinun kannattaakin nyt pitää aina mukanasi terveyssidettä, myös koulussa 😉 Ensimmäiset kuukautiset ovat usein ruskeaa, valkovuotoa muistuttavaa vuotoa. Mukana voi olla myös punaista tai vaaleanpunaista vuotoa. Vuotoa voi tulla vähän, ja se voi kestää muutaman päivän ajan. Toisaalta vuoto voi olla myös runsaampaa, selkeästi veristä vuotoa ja kestää useammankin päivän. Vuotopäiviä on normaalisti 3-7. Jos olet jo huomannut siis tällaista punertavaa/rusehtavaa vuotoa, voi olla, että kuukautisesi ovat jo alkaneet!

Omaa kuukautiskiertoa on hyvä alkaa seuraamaan alusta asti, eli kirjaa esimerkiksi kalenteriin kuukautisten alkamis- ja päättymispäivä. Kuukautiskierron katsotaan alkavan ensimmäisestä kuukautisvuotopäivästä ja päättyvän seuraavan kuukautisvuodon alkamispäivään. Voit käydä lukemassa lisää kuukautisista Väestöliiton sivuilta. Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelussa on myös hyvää tietoa erilaisista kuukautissuojista sekä hyvän hygienian säilyttämisestä kuukautisten aikana.

On täysin normaalia, että ensimmäiset kuukautiset aiheuttavat paljon kysymyksiä ja ehkä jännitystäkin. Siksi kehotammekin kysymään ja keskustelemaan asiasta jonkun turvallisen aikuisen kanssa, mutta sen ei tarvitse aina olla äiti, se voi olla myös esimerkiksi kouluterveydenhoitaja. Kuukautiset kuuluvat jokaisen tytön ja naisen elämään, joten aiheesta voi jutella rohkeasti, myös ystävien kanssa😉

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?