NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: 11v
Ikä: 9-12v

Kuinka paljon vapea täytyy käyttää, että hammaslääkäri huomaa sen?

Kuinka paljon vapea täytyy käyttää että hammaslääkäri huomaa sen. Ja jos hammaslääkäri huomaa että 12 v on käyttänyt vapea kertooko se vanhemmille

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Vapeissa eli sähkösavukkeissa käytettävät nesteet ja niistä syntyvät höyryt sisältävät tosiaan monia terveydelle haitallisia aineita. Sähkösavukkeet ovat vielä melko uusi tuote, ja niitä on monia erilaisia, joten siksi ei kuitenkaan pystytä vielä sanomaan kovinkaan tarkasti, millaisia haittoja niistä seuraa sen mukaan, kuinka paljon näitä tuotteita käyttää. Myös erilaiset käyttötavat ja esimerkiksi tupakkatuotteiden rinnakkaiskäyttö vaikeuttavat sähkösavukkeen itsenäisten terveyshaittojen arviointia. Haitallista käyttö kuitenkin joka tapauksessa on. Voit lukea haitoista lisää Fressiksen tietopankista.

Viestistäsi ei käy ilmi se, millä tavalla, miten paljon ja kuinka usein olet sähkösavuketta käyttänyt. Näin hammaslääkärinä uskoisin, ettei satunnaista vapen käyttöä huomaa vastaanotolla. Hammastarkastuksessa kuitenkin yleensä kysytään tupakoinnista tai nuuskaamisesta, ja esimerkiksi siinä yhteydessä vapen käytöstä voi hyvin kertoa hammaslääkärille. Hammaslääkäreitä koskee vaitiolovelvollisuus, eikä vanhemmille aleta sen vuoksi soittelemaan, jos huomataan nuorella näiden tuotteiden käyttöä. Itseasiassa hammaslääkärikäynnin yhteydessä on oikein hyvä tilaisuus kysyä tällaisia kysymyksiä ja kertoa mahdollisista huolista aiheeseen liittyen. Hammaslääkäreiden tarkoitus on auttaa potilaita kohti parempaa suun terveyttä ja siihen kuuluu myös tupakka- ja nikotiinituotteista keskusteleminen.

Muistathan huolehtia hampaistasi puhdistamalla hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella ja suosimalla sähköhammasharjan käyttöä. Mukavaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?