NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: nina

Näkyykö vapen käyttö hammaslääkärissä?

Oon 12v tyttö, ja mietin että näkyykö vapen käyttö hammaslääkärissä, tai perus lääkärin tarkastuksissa? Käytän siis säännöllisesti ja aika harvoin, en haluis jäädä kiinni vanhemmille

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Hammaslääkäri ei todennäköisesti näe vapen käyttöä hammastarkastuksessa. Hyväksi vapen käyttö ei kuitenkaan suun ja hampaidesi terveydelle ole. Tutkimuksissa on yleisesti havaittu, että vapettaminen lisää todennäköisesti riskiä mm. hammasterveyden heikentymiselle. Voit halutessasi lukea lisää vapettamisen haittavaikutuksista Fressiksestä.

Hammaslääkäri ei saa kertoa vanhemmille alaikäisen potilaan asioita, jos katsotaan että potilas on riittävän kypsä päättämään omasta hoidostaan. Hammaslääkäreiden tarkoitus ei muutenkaan ole käräyttää ketään nikotiinituotteiden käytöstä, vaan auttaa sinua huolehtimaan suun terveydestä. Voit siis ihan rohkeasti ottaa asian myös itse puheeksi ja kertoa että toivot, etteivät vanhempasi saisi tietää asiasta.

Oman terveyden ja hyvinvointisi vuoksi suosittelen kuitenkin vahvasti, että lopetat sähkösavukkeen eli vapen käytön kokonaan. Vaikka vapea käyttäisi vain harvoin, sen käyttöön tottuu nopeasti ja lopettamisesta tulee sitä vaikeampaa mitä kauemmin käyttö jatkuu. Kun käyttö jatkuu, kasvavat myös riskit merkittäville terveyshaitoille ja nikotiiniriippuvuuden syntymiselle.

Muistathan myös, ettei vapea tai muitakaan nikotiinituotteita tarvitse käyttää sen vuoksi, että kaveritkin käyttävät. Voit siis tehdä rohkeasti omat päätöksesi ja kieltäytyä vapesta, jos kaverit sitä tarjoavat. Fressiksessä voit katsoa videon ja lukea lisää päihteistä kieltäytymisestä.

Oliko vastauksesta hyötyä?