Nuuska
Nimimerkki: Ooteni

Onko nuuskan käytöllä yhteyttä suusyöpään?

Miksi suomessa puhutaan siitä kuinka nuuska aiheuttaa esimerkiksi suusyöpää? Kun menen nettiin etsimään, aiheesta löytyy videoita ja artikkeleja jotka väittävät ettei nuuska olisi niin vaarallista tai missään yhteydessä suusyöpään.

Hei!

Kiitos hyvästä kysymyksestäsi!  Se on totta, että netistä löytyy monenlaista tietoa ja lähteiden kanssa joutuu olemaan tarkkana.

Nuuskan haitallisuutta terveydelle on tutkittu huomattavasti vähemmän kuin poltettavia tupakkatuotteita. Tähän mennessä nuuskatuotteista on tunnistettu noin 30 karsinogeenista eli syöpävaarallista ainetta. Syöpävaaran lisääntyminen riippuu nuuskan valmistamiseen käytetyistä raaka-aineista ja valmistusmenetelmistä. Maailman terveysjärjestön, WHO:n, syöväntutkimuslaitos IARC on luokitellut myös niin sanotun ruotsalaisen nuuskan syöpävaaralliseksi. Ruotsalainen nuuska on Suomessa yleisimmin käytetty nuuska. Sen on todettu lisäävän vaaraa sairastua suusyöpään ja ruokatorven syöpään. Riskin suuruutta yksittäiselle ihmiselle on hankala arvioida, etenkin kun suusyövän riskiä lisäävät myös savukkeet ja alkoholi. Alkoholin ja tupakkatuotteiden yhteiskäyttö on erityisen haitallista, koska alkoholi heikentää limakalvojen kykyä suojata tupakkatuotteiden syöpää aiheuttavilta aineilta. Nuuskan käytön välttäminen on siis merkittävä syöpäriskiin vaikuttava tekijä, johon voi itse vaikuttaa.

Lisätietoa asiasta löydät Ilman syöpää -sivulta (erityisesti Matti Rautalahden Suunuuska aiheuttaa syöpää -artikkeli sivun alalaidassa).

Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?