Nuuska
Nimimerkki: Snedo

Mitä jos on laittanut nuuskaa silmäluomeen?

Hei! Olen 13-vuotias poika ja huolissani. Ystäväni painostivat minut laittamaan nuuskaa silmäluomeeni. Jäin miettimään teon mahdollisia peruuttamattomia seurauksia, mutta toisaalta en halua vaikuttaa pelkurilta ystävieni edessä.

Hei ja kiitos kysymyksestä!

Ethän missään nimessä laita nuuskaa silmääsi, sillä silmäsi voi vaurioitua pysyvästi. Silmäluomien sisäosaa ja silmämunan valkeaa osaa verhoaa sidekalvo. Värikalvoa (eli iiristä) sekä mustuaista verhoaa sarveiskalvo. Molemmat ovat erittäin herkkiä ja voivat vaurioitua, jos ne joutuvat kosketuksiin jonkin ärsyttävän aineen kanssa. Etenkin jos sarveiskalvo vaurioituu ja arpeutuu, silmän näkökyky on vaarassa. Silmäluomet ovat silmämunan suojana nimenomaan sen vuoksi, että silmä on herkkä elin ja näkökyky ihmiselle todella tärkeä.

Mietit, mitä kaverisi ajattelevat, jos et lähde mukaan tällaiseen näkökyvylle vaaralliseen tempaukseen. Kannaattaa pohtia, kumpi on tärkeämpi: näkevä silmä vai yksittäinen päätön temppu kavereiden edessä? Jättämällä tuon kaltaiset ideat sikseen todistat, että osaat käyttää omaa järkeäsi ja sinulla on myös pokkaa tehdä omia päätöksiä. Se ei ole muun porukan edessä aina helppoa ja päinvastoin vaatii itseluottamusta, suoraselkäisyyttä ja rohkeutta. Jos olet laittanut nuuskaa silmäluomeesi, sinun kannattaa käydä näyttämässä silmääsi lääkärissä.

Nuuskassa on useita myrkyllisiä ja terveydelle haitallisia kemiallisia yhdisteitä. Lisäksi nuuskan myynti, hallussapito sekä luovuttaminen alle 18-vuotiaille on Suomessa laitonta. Toivottavasti et laita nuuskaa suuhun, silmäluomeen tai minnekään muuallekaan vaan pysyt siitä kokonaan erossa.

Voit lukea lisää nuuskasta Fressiksen tietopankista.  Voit myös lukea mitä nimimerkeille Poika 12 ja denssi iskee on vastattu nuuskan laittamisesta kehon eri osiin.

Hyvää ja nuuskatonta kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?