Aurinko

UV-säteily so what – Eli miksi auringon UV-säteilyltä täytyy suojautua?

Pitkäkestoinen altistuminen UV-säteilylle ja ihon kärähtäminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään.

UV-säteily so what – Eli miksi auringon UV-säteilyltä täytyy suojautua?

Auringon aiheuttama syöpä on riski, jota ei kannata ottaa

Tärkein ihosyövän riskitekijä on altistuminen UV-säteilylle. Yleisimpien ihosyöpien eli okasolu- ja tyvisolusyövän riski lisääntyy, jos tavoittelee kestorusketusta ympäri vuoden. On hyvä ymmärtää, että syöpään voi sairastua, vaikka iho ei koskaan palaisikaan.

Myös melanooma on UV-säteilyn aiheuttama syöpä. Toistuva palaminen lapsena ja nuorena kasvattaa melanoomariskiä aikuisena. Vaikka tauti on aikuisiällä yleisempi, myös nuoret voivat sairastua melanoomaan.

Hyvä uutinen on, että oikealla suojautumisella jopa 95 prosenttia ihosyövistä on estettävissä. Suojautuminen on tosi helppoa: valitse siis aurinkoisella säällä ihoa suojaavat vaatteet, pysyttele keskipäivällä varjossa ja käytä aurinkorasvaa. Lue täältä lisää, milloin auringolta kannattaa suojautua.

Syöpäriskin lisäksi on muitakin hyviä syitä suojautua auringolta:

Ruskettunut iho on vaurioitunut

Moni tavoittelee kesäisin kaunista rusketusta. Kurja juttu kuitenkin on, että kunnon rusketus ei ole tervettä ­– päinvastoin. Rusketus iholla kielii siitä, että ihon pintakerros eli orv­askesi on vaurioitunut. Ruskettumisen eli ihon pigmenttimuutoksen tarkoituksena on suojella ihon syvempiä kerroksia haitalliselta UV-säteilyltä. Päivettynytkin iho tarvitsee kuitenkin aurinkosuojaa, koska rusketus ei anna täydellistä suojaa UV-säteilyltä.

Palanut iho voi olla kipeä monta päivää

Auringossa palanut iho näyttää kirkuvan punaisena melko hurjalta – ja voi tehdä kipeää pitkään. Iho kannattaa siis suojata, ettei hyviä yöunia, treenejä tai uintireissua tarvitse jättää väliin aristavan ihon vuoksi.

Aurinko vanhentaa ihoa

Pitkäkestoinen altistuminen auringon UV-säteilylle vanhentaa ihoa, vaikka iho ei palaisikaan.  Auringon UV-säteily vahingoittaa ihon elastaania, joten ajan kuluessa iho enää pysy kimmoisana, syntyy ryppyjä ja iho alkaa näyttää ikäistään vanhemmalta. Rypyt eivät suinkaan jää piiloon, vaan niitä tulee juuri sinne, missä UV-säteily pääsee tekemään eniten tuhoja eli kasvoihin, niskaan ja käsiin. Joskus ihoon voi ilmestyä myös pysyvämpiä tummia läiskiä. Tällaiset pigmenttiläiskät iholla ovat harmillisia muistoja siitä, että aurinko on päässyt vaurioittamaan pigmenttiä pysyvästi. Pigmenttiläiskät eivät kuitenkaan ole sama asia kuin ihosyöpä. Jos iholla näkyvä pigmenttimuutos tai luomi huolestuttaa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Katso myös

Artikkeli
Aurinko

#suniho on sun ainoo iho – kuuntele sitä

Auringolta suojautuminen on paitsi järkevää, myös todella tärkeää. Onneksi se on tosi helppoa. Näin se käy.

Artikkeli
Aurinko

Tunnista ihotyyppisi, suojaudu oikein

Oman ihotyypin tunnistaminen käy helposti ja auttaa hahmottamaan, miten paljon suojaa tarvitset auringolta.

Artikkeli
Aurinko

Kesä ei jatku ikuisesti – milloin auringolta pitäisi suojautua?

UV-indeksi on helppo mittari sille, milloin UV-säteily on voimakasta. Mitä korkeampi UV-indeksi on, sitä nopeammin iho palaa. Kannattaa myös muistaa, että iho voi kärähtää muulloinkin kuin kesällä.