Aurinko

3 x näin suojaat silmät auringolta

Auringon UV-säteily on hyvin haitallista silmillesi, mutta saat ne suojattua helposti aurinkolaseilla. Vaikka kympin markettilaseilla!

3 x näin suojaat silmät auringolta

Silmäsi altistuvat auringolle koko elämän ajan. Suomessakin maan pinnalle pääsee haitallisia UV-säteitä, vaikka altistuminen ei ole yhtä rajua kuin lähempänä päiväntasaajaa, jossa aurinko paistaa taivaalta kohtisuoraan, tai Uudessa-Seelannissa, jossa on hyvin ohut otsonikerros.

Pitkä UV-altistus saattaa aiheuttaa melanoomaa, joka on vakavin ihosyövän muoto. Melanooma voi tulla silmäluomiin siinä missä muuallekin kroppaan, eikä silmien seudulle tule levitettyä aurinkorasvaa ikinä. UV-säteily voi edistää myös silmänpohjan ikärappeuman syntymistä sekä harmaakaihia.

Onneksi suojautuminen on helppoa: aurinkolaseja käyttämällä voit yleensä nauttia kesäpäivistä täysillä. Jos kuitenkin silmät alkavat aurinkoisena kesäpäivänä vetistyä, tuntua aroilta ja siltä, että niissä on roska, hakeudu pois auringosta.

1. Laita lasit päähän aurinkoisella säällä

Aurinkolasit ovat ylivoimainen keino suojautua auringon haitoilta, koska ne estävät UV-säteilyn pääsyn silmään. Tyyli on vapaa eikä lasien tarvitse olla edes kalliit. Aina kun aurinko paistaa, käytä siis aurinkolaseja. Mitä isompia, sen parempi: reilunkokoiset pokat suojaavat silmiä sivuilta sekä ylä- ja alapuolelta tulevilta säteiltä. UV 100 % – tai UV 400 -merkinnät aurinkolasien kehyksessä tarkoittavat, että UV-säteily suodattuu kokonaan.

Optikolta hankittavat polarisoivat aurinkolasit voivat maksaa satasia, mutta kympin markettilasit suojaavat ihan riittävästi. Ne eivät välttämättä estä häiritseviä heijasteita mutta blokkaavat vaaralliset säteet. Täydennä aurinkopäivän lookkisi lippalakilla tai lierihatulla, joka varjostaa silmiä.

Myös useimmat tavalliset silmälasit estävät suurimman osan silmiä tuhoavasta UV-säteilystä.

2. Suojaa aina silmät veden äärellä tai hangilla

Kesällä on erityisen tärkeää käyttää aurinkolaseja, kun oleilee veden äärellä. Keväthangilla altistus on vieläkin rankempi. Jos veden tai lumen heijastama auringonvalo pääsee silmiin koko päivän ajan, silmän etupintaan eli sarveiskalvoon voi tulla palovamma. Silloin puhutaan hitsarin silmästä. Nimi tulee siitä, että ilman suojalaseja hitsatessa silmään voi lentää jotain palavaa, ja sen jälkeen silmä on erittäin kipeä monta päivää.

Kipu alkaa viiveellä eli vasta seuraavana yönä meriretken tai laskettelun jälkeen. Tämä sarveiskalvon vamma onneksi paranee kuin mikä tahansa palovamma eikä pysyvää vauriota yleensä synny.

3. Älä koskaan katso aurinkoon

Aurinkoon suoraan katsominen on haitallista, sillä silmän etuosa toimii suurennuslasin tavoin ja polttaa silmän takaosaan palovamman. Tuskin kukaan edes ryhtyy katsomaan suoraan aurinkoon kirkkaana kesäpäivänä, mutta valopalloa ei kannata tiirailla edes kevyen pilviverhon läpi tai auringonpimennyksen aikaan.

Auringonpimennyksen katselua varten voit ostaa Ursan verkkokaupasta pahvikehyksiset auringonpimennyslasit – ne maksavat vain muutaman euron. Myös rautakaupoissa myytävät hitsarinlasit (vahvuus 14) suojaavat riittävästi. Tosin suojalasien kanssakaan ei voi katsoa auringonpimennystä kerrallaan kuin minuutin.

 

Teksti: Susanna Cygnel

Jutun asiantuntija: silmälääkäri Roope Sihvola

Katso myös

Kysymys
Aurinko
Nimimerkki: Laikukasnainen
Ihomuutokset ja ihon suojaaminen auringolta Minulla on kaula-aukon kohdalla reilun sentin kokoinen epätasaisen muotoinen vaaleanpunainen laikku ihossa. Muuten ihoni on läpikuultavan valkoinen, lukuisten luomien, maksaläiskien, syntymämerkkien ja pisamien kera....
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi.

Kerrot viestissäsi rintakehäsi iholla olevasta, noin sentin kokoisesta vaaleanpunaisesta laikusta. Havaitsit sen noin kuukausi sitten, eikä se ole rasvailusta huolimatta lähtenyt pois ja pohdit voiko se olla syövän alku.

On totta, että rintakehän iho altistuu helposti auringolle. Hienoa, että olet käyttänyt aurinkosuojavoidetta. Sinulla sen tärkeys korostuu erityisesti, koska kerrot, että ihosi on hyvin vaalea ja sinulla paljon pisamia ja luomia. On kuitenkin inhimillistä, että aurinkosuojaus joskus unohtuu, kuten sinullakin on käynyt. Vaikka iho palaisi auringossa, ei se kuitenkaan automaattisesti aiheuta ihosyöpää tai sen esiastetta.

Aurinkoaltistuksesta johtuvat ihosyövät vaativat vuosia kehittyäkseen ja sen vuoksi niitä ilmenee tyypillisesti keski-iän ylittäneillä henkilöillä, joten aurinkokeratoosin tai muun alkavan pahanlaatuisen ihomuutoksen mahdollisuutta ei kannata ensisijaisesti tässä kohden ajatella.

Heikompi ravitsemustila ei myöskään altista ihosyöville. Olisi kuitenkin tärkeää terveytesi ja hyvinvointisi kannalta, että huolehdit riittävistä ja monipuolisista aterioista päivittäin. Niiden koostamiseen voit poimia vinkkejä Fressiksen tietopankista.

Hyvä, että olet hoitanut ihoasi. Varsinkin talviaikaan iho vaatii usein enemmän kosteutusta. Jos ihollasi oleva laikku alkaa oireilemaan (esim. kutinaa, hilseilyä, haavautumista) hakeudu sitten lääkärin vastaanotolle esimerkiksi omalle terveysasemallesi.

Mukavaa tammikuun jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
AurinkoYleinen
Nimimerkki: Pelottaa
Mikä on punertava muutos ihollani? Minulla on ollut jo aika kauan joku finniarpi tai luomi?? En tiedä mikä se on? Kuitenkin naamassa ja nyt se on alkanut tummentumaan ja...
Fressis

Hei,

Kerrot sinulla olleen jo pidempään kasvoissa muutos, jonka arvelet olevan jokin finniarpi tai luomi. Kerrot että se on nyt alkanut tummumaan ja että se erottuu selkeämmin kuin ennen. Pohdit, onko tämä normaalia vai onko kyseessä syöpä.

Kiitos kysymyksestäsi. On todella hyvä, että tarkkailet tällaisia ihomuutoksia ja olet nyt kysymässä meiltä neuvoa asian suhteen. Luomia kannattaakin tarkkailla säännöllisesti. Etenkin nopeasti kasvavaa, ulkonäöltään muuttuvaa, haavautuvaa tai verta vuotavaa luomea on syytä seurata ja käydä näyttämässä sitä lääkärille tai luomiin erikoistuneelle hoitajalle.

Voisit nyt ensin keskustella tästä huolestasi jonkin luotettavan aikuisen, kuten huoltajasi kanssa ja yhdessä voisitte sitten miettiä minne olisi hyvä mennä näyttämään luomea. Tällöin sinun ei tarvitse yksin pohtia asiaa.  Kouluterveydenhoitajalle voi esimerkiksi hyvin mennä tarkistuttamaan asian, taikka sitten omaan terveyskeskukseen. Luomia tarkistetaan myös erikoislääkärien toimesta yksityisissä lääkärikeskuksissa.

VARO on yksinkertainen muistisääntö, jonka avulla voi arvioida luomen piirteitä, ja sitä, minkälaisesta muutoksesta on kyse:

V – väri on epätasainen

A – alueen halkaisija on yli 6 mm

R – reuna on epäsäännöllinen

O – luomen osat ovat epäsymmetriset

Jos luomi poikkeaa siis jollain näistä tavoista normaalista, on hyvä hakeutua luomitarkastukseen. Myös jos ihomuutokset oireilevat eli niissä ilmenee esimerkiksi kutinaa, punoitusta, haavaumaa, on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla.

Iholle voi tulla uusia luomia, ilman merkkejä pahanlaatuisuudesta. Ihomuutokset eivät siis automaattisesti tarkoita syöpää. Ruskean sävyisiä pigmenttimuutoksia voi tulla iholle myös esimerkiksi hormonitoiminnan ja auringon vaikutuksesta.

Myös siinä tapauksessa, jos asia huolestuttaa sinua kovasti tai ihomuutoksia on vaikea itse arvioida, voit käydä omalla terveysasemallasi sairaanhoitajan vastaanotolla tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan luona. Näin saat rauhan tilanteeseesi 🙂 Lue täältä vielä lisää tietoa luomien omatarkkailusta.

Toivottavasti näistä neuvoista oli sinulle hyötyä. Kaikkea hyvää sinulle syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
AurinkoYleinen
Nimimerkki: Se luomi
Veren vuotaminen luomesta ja luomen poistaminen Heippa! Oon 11v tyttö ja mulla on selässä vähän isompi luomi. Olisin vaan kysynyt siitä. Se ei ole kipeä eikä ärtyisä ihan tavallinen. Vanhemmat...
Fressis

Heippa ja kiitos viestistäsi.

Kerrot, että sinulla on selässä yksi isompi luomi ja tämä mietityttää sinua hieman. Luomi ei ole kipeä eikä ärtynyt vaan kerrot sen olevan ihan tavallinen luomi. Kerrot, että pikkuveljesi 5v saattaa joskus puristella luomea ja silloin luomeen voi tulla haava. Mietit onko tämä vaarallista ja täytyykö luomi jossain vaiheessa poistaa.

Hyvä juttu, että luomi vaikuttaa ihan tavalliselta eikä ole kipeä eikä ärtynyt. Pienen haavan tulo luomeen ei ole vaarallista eikä luomi vuoda sen enempää kuin ihokaan jos siihen tulee haava. Jos luomi alkaa muuttua kovasti kuten esimerkiksi kasvaa, vuotaa verta ilman syytä tai muuttaa kovasti väriä niin se on hyvä näyttää lääkärille ja puhua siitä myös omalle huoltajalle.

On normaalia, että ihmisellä on paljonkin eri kokoisia ja näköisiä luomia eikä tästä tarvitse huolestua. Suurinta osaa luomista ei tarvitse poistaa. Kertomasi perusteella luomi vaikuttaa tavalliselta, mutta jos asia jää vaivaamaan sinua niin voit kertoa siitä huoltajallesi. Luomea voi hyvin käydä näyttämässä myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajalle.

Hyvää ja lämmintä loppukesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?