Aurinko

Aurinkorasva voi oikeasti pelastaa henkesi – 5 kysymystä ja vastausta aurinkovoiteesta

Mikä on sopiva määrä aurinkorasvaa ja kuinka usein sitä pitää lisätä? Lue kysymykset ja vastaukset ja suojaudu auringolta oikein!

Aurinkorasva voi oikeasti pelastaa henkesi – 5 kysymystä ja vastausta aurinkovoiteesta

Miksi aurinkorasvaa tarvitaan?

Aurinkorasva voi kirjaimellisesti pelastaa henkesi, sillä auringon UV-säteily on ihosyövän tärkein yksittäinen aiheuttaja – vaikutukset tosin saattavat näkyä vasta useiden vuosien päästä. Valitse aina aurinkorasva, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä. Merkinnän löydät pakkauksesta. Lyhyet UVB-säteet pysähtyvät ihon pintakerrokseen ja polttavat ihoa. Pidemmät UVA-säteet taas tunkeutuvat syvälle ja veltostavat ja rypistävät ihoa. Molemmat lisäävät syöpäriskiä.

Millainen suojakerroin riittää? Haluan myös ruskettua.

Aurinkorasvan suojakertoimen pitää olla vähintään 30, jotta se tehoaa. Suojakerroin (SPF) kertoo aurinkovoiteen kyvystä estää UVB-säteilyn aiheuttamaa ihon palamista. Aurinkovoide suodattaa noin 96 prosenttia auringon UVB-säteilystä.

Voiteesta huolimatta iho saa siis sitä enemmän UV-säteilyä, mitä kauemmin oleskelet auringossa.

Voiteiden suojakertoimet perustuvat valmistajan mittauksiin suojasta, kun voidetta on levitetty paksu kerros. Yleinen virhe onkin, että aurinkovoidetta levitetään liian vähän, jolloin sen suoja heikkenee.

Suojaa aurinkorasvalla paikat, joita vaatetus ei peitä. Jos aiot oleskella uima-asussa, muista levittää aurinkovoidetta myös kylkiin, pakaroihin, takareisiin ja selkään! Ne kärähtävät helposti, jos suojaus unohtuu.

Aurinkorasva ei estä ruskettumista. Toisaalta, ruskettuminen ei ole terveellistä, sen todistavat tutkimukset. Rusketus on ihon keino suojata ihon syvempiä kerroksia auringon säteilyltä, ja sen suoja vastaa enintään suojakerrointa 4. Todettujen ihosyöpien määrä on valitettavasti lisääntynyt vuosi vuodelta. Useimmat ihosyövät johtuvat runsaasta altistumisesta auringolle ja ihon palamisesta jo lapsesta ja nuoresta alkaen.

Paljonko aurinkorasvaa tarvitaan?

Sopiva määrä voidetta on oma kourallinen. Aurinkorasvaa on siis syytä levittää enemmän kuin tavallista kosteusvoidetta. Jos levität liian vähän voidetta, sen teho saattaa jopa puolittua. Myös tämän takia on hyvä valita suojakertoimeksi vähintään 30.

Aurinkorasva pitää levittää noin puoli tuntia ennen aurinkoon menoa, jotta se ehtii imeytyä.

Kuinka usein aurinkorasvaa pitää lisätä?

Kun olet levittänyt aurinkorasvan puoli tuntia ennen aurinkoon menoa, sitä pitäisi lisätä ensin puolen tunnin kuluttua ja sen jälkeen muutaman tunnin välein. Muista, että aurinkorasvalla et voi pidentää auringossa oloasi. Uusi kerros aurinkorasvaa ei siis aloita ihosi suojaamista alusta. Käy siis välillä varjossa tai sisätiloissa tarkistamassa, että ihosi ei punoita.

Muista lisätä aurinkorasvaa aina uinnin, runsaan hikoilun tai pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen!

Voinko käyttää viimevuotista aurinkorasvaa?

Aurinkorasvat säilyvät yleensä noin vuoden avaamisesta. Loppukesästä avattujen tilalle kannattaa kuitenkin seuraavana keväänä hankkia uusi voide. Aurinkovoidetta pitäisi säilyttää viileässä ja varjossa, mutta käytännössä se joutuu usein olemaan lämpimässä kassissa. Lämpö huonontaa aurinkorasvan tehoaineita, ja siksi on tärkeää hankkia uusi aurinkovoide joka sesonki. Jos käytät aurinkorasvaa oikein, voidepurkki tyhjenee melko nopeasti

 

Teksti Johanna Liukkonen

Katso myös

Varjo, vaate ja voide suojaavat auringolta

Auringon UV-säteilyn haitallisilta vaikutuksilta voi välttyä suojautumalla. Lue lisää
Artikkeli
Aurinko

Aurinkorasva voi oikeasti pelastaa henkesi – 5 kysymystä ja vastausta aurinkovoiteesta

Aurinkorasva – mikä on sopiva määrä ja kuinka usein sitä pitää lisätä? Lue kysymykset ja vastaukset ja suojaudu auringolta oikein!

Artikkeli
Yleinen

Iho kuntoon kotikonstein – 8 parasta vinkkiä

Toimi näin, niin näytät parhaalta itseltäsi joka päivä!

Artikkeli
Aurinko

Sairastuin ihosyöpään 19-vuotiaana

Melanooma opetti Tiia Niemen, 25, pitämään entistä paremmin huolta itsestään.

Artikkeli
Aurinko

Jes, lomalle aurinkoon! Muista aurinkosuoja, sillä aurinko on nyt polttavampi kuin koskaan

Näillä vinkeillä suojaudut auringossa ja voit nauttia lämmöstä täysillä!

UV-säteily vahingoittaa ihoa

Jos auringossa oleskelee liian pitkään, iho palaa. Varsinkin kovassa paahteessa on tärkeä suojautua auringon UV-säteilyltä. Lue lisää