Aurinko

Jes, lomalle aurinkoon! Muista aurinkosuoja, sillä aurinko on nyt polttavampi kuin koskaan

Jos haluat välttää ihosyövän, vältä ruskettumista ja etenkin palamista. Näillä vinkeillä voit nauttia auringosta täysillä!

Jes, lomalle aurinkoon! Muista aurinkosuoja, sillä aurinko on nyt polttavampi kuin koskaan

Ota haltuun kolmen V:n sääntö

Kun muistat kolme V:tä: varjon, vaatteet ja voiteen, voit nauttia aurinkolomasta huoletta. Aurinkovoide suojaa UV-säteilyltä. On kuitenkin tärkeää, että muistat levittää voidetta tarpeeksi ja lisätä sitä muutaman tunnin välein. Parhaiten auringon voimakkaalta säteilyltä suojaavat löysät ja tummasävyiset vaatteet. Korvia ja niskaa suojaava hattu on tärkeä, sillä niihin aurinko porottaa usein huomaamattasi. Muista myös suojata silmäsi. Laadukkaat aurinkolasit tunnistat CE-merkistä, UV-400-merkistä ja siitä, että niissä on lupaus sataprosenttisesta UV-suojasta.

Aurinkovarjon katveessakin tarvitset aurinkovoiteen ja vaatteiden suojaa, sillä hiekka ja vesi heijastavat auringon säteilyä.

Ihosi ei unohda

Ihon palaminen nuorena lisää huomattavasti ihosyövän riskiä myöhemmin elämässä, sillä jokaisesta palamisesta jää ihoon muistijälki. Siksi kannattaa välttää palamista kaikin mahdollisin keinoin. Toistuva palaminen lisää riskiä sairastua pahanlaatuiseen melanoomaan. Auringon ultraviolettisäteily on ihosyövän tärkein yksittäinen aiheuttaja. Olennaista syövän kehittymiselle on ihon palamiset vuosien mittaan, ja paljonko UV-säteilyä ihminen on saanut elämänsä aikana. Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voidaan estää, jos auringolta suojaudutaan oikein.

Suosi toimintaa, älä pötköttelyä!

Makuuasennossa UV-säteilyä saa nelinkertaisen annoksen pystyasentoon verrattuna. Liikkeessä säteilylle altistuminen jakautuu tasaisemmin eri ihoalueille. Sitä paitsi aikakin kuluu mukavammin, kun vaikkapa kävelet rannalla tarkkailemassa ihmisiä tai heittelet palloa.

Jos välttämättä haluat ihanan rusketuksen, hanki se purkista. Tosin kemiallisen rusketuksen vaikutuksia ei ole tutkittu tarpeeksi, joten sitäkään ei voida julistaa turvalliseksi.

Auringon UV-säteily on voimistunut

Aurinko vaurioittaa ihoa helpommin kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Ilmastonmuutos aiheuttaa otsonikerroksen ohenemista, ja se puolestaan voimistaa auringon ultravioletti- eli UV-säteilyä maan pinnalla. Varjossa UV-säteilyä on vähemmän kuin auringossa.

Muita auringon voimakkuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi sijainti maapallolla, kellonaika sekä säteilyn heijastuminen. Aurinkolomalla etelässä aurinko on siis voimakkaampi kuin meillä pohjoisessa kesällä.

Rusketus tai tummempi ihonsävy ei suojaa auringon vaurioilta

Auringolta suojautuminen on tärkeää myös niille, jotka eivät pala helposti. Suurimmalla osalla suomalaisista on vaalea tai punapigmenttinen iho, joka palaa helposti. Heidän on erityisen tärkeää suojautua polttavalta auringolta huolellisesti. Rusketuksen tarkoitus on suojata ihon syvempiä kerroksia, mutta tummempi-ihoisetkaan eivät voi huidella rannalla ilman suojaa, sillä rusketus vastaa enimmillään aurinkosuojakerrointa 4.

D-vitamiinin tankkaamiseen aurinko ei riitä

Jotkut sanovat oleilevansa auringossa D-vitamiinin vuoksi. Vitamiinitankkaukseen riittää kuitenkin lyhyt hetki. Vaaleaihoinen suomalainen saa riittävästi D-vitamiinia huhti – syyskuussa, kun oleskelee auringossa noin vartin kolmesti viikossa kasvot ja kädet paljaana.

Auringon D-vitamiinitankkaus on kuitenkin lyhytaikainen ilo, sillä se puolittuu noin 3–6 viikossa. Suomessa asuva tarvitsee siis D-vitamiinia ravinnosta ja purkista. Hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat kala, maitotuotteet ja maksa.

 

Teksti Johanna Liukkonen

Katso myös

UV-säteily vahingoittaa ihoa

Jos auringossa oleskelee liian pitkään, iho palaa. Varsinkin kovassa paahteessa on tärkeä suojautua auringon UV-säteilyltä. Lue lisää

Varjo, vaate ja voide suojaavat auringolta

Auringon UV-säteilyn haitallisilta vaikutuksilta voi välttyä suojautumalla. Lue lisää
Artikkeli
Aurinko

3 x näin suojaat silmät auringolta

Auringon UV-säteily on hyvin haitallista silmillesi, mutta saat ne suojattua helposti aurinkolaseilla. Vaikka kympin markettilaseilla!

Artikkeli
Aurinko

7 harhaluuloa auringosta

Oletko kuullut urbaanilegendan, että vaaleat vaatteet suojaavat ihoa parhaiten auringolta? Kumoamme tässä jutussa myös kuusi muuta harhaluuloa auringonotosta ja kerromme, miten nautit auringosta turvallisemmin.