Aurinko

7 harhaluuloa auringosta

Oletko kuullut urbaanilegendan, että vaaleat vaatteet suojaavat ihoa parhaiten auringolta? Kumoamme tässä jutussa myös kuusi muuta harhaluuloa auringonotosta ja kerromme, miten nautit auringosta turvallisemmin.

7 harhaluuloa auringosta

Harhaluulo 1: Auringolta tarvitsee suojautua vain etelänmatkoilla

Ikävä kyllä voit saada ihosyövän auringosta myös kotimaassa, joten suojaudu auringolta aina, kun UV-indeksi  on kolme tai enemmän. Suomessa UV-säteily on voimakkaimmillaan toukokuusta elokuuhun klo 11–15. Monen iho voi palaa kovassa säteilyssä jo 10 minuutissa. Tarkista päivän UV-indeksi Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

 

Harhaluulo 2. Ruskettunut iho ei pala

Palaa se, sillä voimakaskin rusketus vastaa enimmillään suojakerrointa 4. Se ei vielä suojaa ihoa palamiselta, joten aurinkosuoja on tarpeen. Jos ihotyyppisi on 1 tai 2, olet erityisen herkkä palamiselle.

 

Harhaluulo 3. Aurinkorasva suojaa parhaiten auringon haitoilta

Itse asiassa auringolta suojaavat parhaiten nämä: vaatteet, aurinkolasit ja varjossa oleilu. Paljaille ihoalueille levitettävä aurinkorasva tuo lisäsuojaa.

 

Harhaluulo 4: Vaaleat vaatteet suojaavat auringolta parhaiten

Hmm… Tummat ja värilliset, löysät vaatteet suojaavat paremmin kuin vaaleat ja ihoa myötäilevät.

 

Harhaluulo 5: Suomessa riittää ohut kerros aurinkorasvaa, jonka suojakerroin on pieni

Ei riitä! Käytä koko kropan rasvaamiseen vähintään kourallinen aurinkorasvaa, jonka suojakerroin on 30 tai enemmän. Levitä rasva vähintään puoli tuntia ennen aurinkoon menoa ja lisää aina sitä uimisen jälkeen – ja muutenkin parin tunnin välein. Älä koskaan käytä aurinkorasvaa siksi, että voisit oleilla auringossa pidempään, vaan suojataksesi ihoasi UV-säteiltä auringossa ollessasi.

 

Harhaluulo 6: Nuori, vahva iho suojaa hyvin auringolta

Päinvastoin: lapsen ja nuoren iho on aikuisen ihoa herkempi, eivätkä ihon omat suojamekanismit ole vielä täysin kehittyneet. Jos palat toistuvasti lapsena tai nuorena, lisäät riskiäsi sairastua ihosyövistä salakavalimpaan eli melanoomaan. Käytä siksi aina aurinkosuojaa.

 

Harhaluulo 7: Palanut iho on ohimenevä haitta

Olisikin! Punoittava tai palanut iho kertoo, UV-säteily on päässyt vaurioittamaan ihosolujasi pysyvästi. Palaminen ei vahvista ihoa vaan jättää siihen muistijäljen, joka lisää riskiä sairastua ihosyöpään myöhemmin. Vaikka kortisonipitoinen voide voi lievittää voimakkaimpia ihoreaktiota ja kipuun auttaa tulehduskipulääke, syntyneitä soluvaurioita ne eivät poista. Minimoi syntyneet vahingot välttämällä palamista enää jatkossa!

 

Teksti: Fressiksen toimitus

Lisää tietoa aiheesta löydä täältä

Katso myös

Kysymys
Aurinko
Aurinkorasvaaja Millaista aurinkovoidetta tulisi käyttää? Mihin kaikkialle kasvojen aurinkovoidetta kuuluu laittaa? Naamaan tietty ainakin ja otsaan, mutta entä esim. korvanlehdet, niska, dekoltee ja kaula, onko niihin parempi laittaa kasvojen...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksistäsi.

Kysyt että käyttäisitkö kasvojen aurinkovoidetta vai tavallista aurinkovoidetta pään ja kaulan ihoalueilla. Ensinnäkin hienoa, että ylipäätään käytät aurinkovoidetta, se on tärkeintä. Kasvoille tarkoitetut aurinkovoiteet ovat parempia kasvoille sen takia, että ne on suunniteltu käytettäväksi kasvojen alueen herkemmällä iholla, eivätkä näin ollen aiheuta yhtä helposti ihoärsytystä.

Kerrot käyttäväsi suojakertoimen 50 voiteita, mikä on hyvä asia. Rasvaus kannattaa tehdä niin, että sinulla on päällä ne vaatteet, joita käytät ja sitten rasvaat kaikki ne alueet, jotka jäävät ilman vaatteiden suojaa. Levitä siis voidetta myös esimerkiksi korville, korvien taustoihin, niskalle, dekolteelle ja kaulalle, jos ne jäävät paljaiksi. Usein tosiaan mainitsemasi silmäluomet unohtuvat rasvata, mutta rasvaa on hyvä levittää myös niihin.

Pohdit myös, onko suojakerroin 30 riittävä huulillesi. Hienoa, että muistat huomioida myös huulesi. Sanoisin, että voit ostaa nykyisen huulille tarkoitetun suojakertoimesi lisäksi korkeammalla suojakertoimella varustetun huulirasvan, mutta älä kuitenkaan turhaan heitä vanhaa roskiin. Voit seurata UV-säteilyä Ilmatieteenlaitoksen sivuilta ja käyttää matalammalla suojauksella olevaa huulirasvaasi, kun säteily ei ole voimakasta. Mitä korkeampi UV-indeksi on, sitä vahvempaa voidetta on käytettävä tai lisättävä enemmän ja useammin matalamman suojakertoimen voidetta.

Jos kaipaat vielä tarkempia neuvoja aurinkovoiteiden valitsemiseen, voit käydä kysymässä apua ja suosituksia apteekin henkilökunnalta – he osaavat varmasti auttaa. Lue myös lisää auringolta suojautumisesta Fressiksen artikkelista.

Ihanaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Aurinko

#suniho-kampanjan somevaikuttajat 2022 – tutustu ja seuraa!

Ota seurantaan kesän 2022 somevaikuttajat ja osallistu aurinkokeskusteluun!

Artikkeli
Aurinko

#suniho-avaimenperä ohjaa suojautumaan UV-säteilyltä

Avaimenperä on tarkoitettu auttamaan auringon UV-säteilyn voimakkuuden ja suojautumistarpeen hahmottamista.