Aurinko

7 harhaluuloa auringosta

Oletko kuullut urbaanilegendan, että vaaleat vaatteet suojaavat ihoa parhaiten auringolta? Kumoamme tässä jutussa myös kuusi muuta harhaluuloa auringonotosta ja kerromme, miten nautit auringosta turvallisemmin.

7 harhaluuloa auringosta

Harhaluulo 1: Auringolta tarvitsee suojautua vain etelänmatkoilla

Ikävä kyllä voit saada ihosyövän auringosta myös kotimaassa, joten suojaudu auringolta aina, kun UV-indeksi  on kolme tai enemmän. Suomessa UV-säteily on voimakkaimmillaan toukokuusta elokuuhun klo 11–15. Monen iho voi palaa kovassa säteilyssä jo 10 minuutissa. Tarkista päivän UV-indeksi Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

 

Harhaluulo 2. Ruskettunut iho ei pala

Palaa se, sillä voimakaskin rusketus vastaa enimmillään suojakerrointa 4. Se ei vielä suojaa ihoa palamiselta, joten aurinkosuoja on tarpeen. Jos ihotyyppisi on 1 tai 2, olet erityisen herkkä palamiselle.

 

Harhaluulo 3. Aurinkorasva suojaa parhaiten auringon haitoilta

Itse asiassa auringolta suojaavat parhaiten nämä: vaatteet, aurinkolasit ja varjossa oleilu. Paljaille ihoalueille levitettävä aurinkorasva tuo lisäsuojaa.

 

Harhaluulo 4: Vaaleat vaatteet suojaavat auringolta parhaiten

Hmm… Tummat ja värilliset, löysät vaatteet suojaavat paremmin kuin vaaleat ja ihoa myötäilevät.

 

Harhaluulo 5: Suomessa riittää ohut kerros aurinkorasvaa, jonka suojakerroin on pieni

Ei riitä! Käytä koko kropan rasvaamiseen vähintään kourallinen aurinkorasvaa, jonka suojakerroin on 30 tai enemmän. Levitä rasva vähintään puoli tuntia ennen aurinkoon menoa ja lisää aina sitä uimisen jälkeen – ja muutenkin parin tunnin välein. Älä koskaan käytä aurinkorasvaa siksi, että voisit oleilla auringossa pidempään, vaan suojataksesi ihoasi UV-säteiltä auringossa ollessasi.

 

Harhaluulo 6: Nuori, vahva iho suojaa hyvin auringolta

Päinvastoin: lapsen ja nuoren iho on aikuisen ihoa herkempi, eivätkä ihon omat suojamekanismit ole vielä täysin kehittyneet. Jos palat toistuvasti lapsena tai nuorena, lisäät riskiäsi sairastua ihosyövistä salakavalimpaan eli melanoomaan. Käytä siksi aina aurinkosuojaa.

 

Harhaluulo 7: Palanut iho on ohimenevä haitta

Olisikin! Punoittava tai palanut iho kertoo, UV-säteily on päässyt vaurioittamaan ihosolujasi pysyvästi. Palaminen ei vahvista ihoa vaan jättää siihen muistijäljen, joka lisää riskiä sairastua ihosyöpään myöhemmin. Vaikka kortisonipitoinen voide voi lievittää voimakkaimpia ihoreaktiota ja kipuun auttaa tulehduskipulääke, syntyneitä soluvaurioita ne eivät poista. Minimoi syntyneet vahingot välttämällä palamista enää jatkossa!

 

Teksti: Fressiksen toimitus

Lisää tietoa aiheesta löydä täältä

Testaa, mitä tiedät auringosta

Pinkku Pinskun kesävinkit

Kesä, loma ja kaverit. Lue Pinkku Pinskun vinkit kesäpäivien viettoon.

Jaakko Parkkali: 5 vinkkiä kesään

Kesä on täällä ihan just! Tsekkaa Jaakon vinkit kesäpäiviin.

Mikä on Jaakon mielestä parasta kesällä?

Lue Jaakon 5 lisävinkkiä täältä.

Jaakko Parkkali

Sairastuin ihosyöpään 19-vuotiaana

Melanooma opetti Tiia Niemen, 25, pitämään entistä paremmin huolta itsestään.

Muista nämä aurinkoisina päivinä

Muista nämä aurinkoisina päivinä

Lue lisää aurinkosuojautumisesta täältä