Aurinko

Sairastuin ihosyöpään 19-vuotiaana

Melanooma opetti Tiia Niemen, 25, pitämään entistä paremmin huolta itsestään.

Sairastuin ihosyöpään 19-vuotiaana

”Olin 19-vuotias, kun minulla todettiin melanooma. Olin juuri palannut Kaliforniasta, jonne olin lähtenyt puoli vuotta aiemmin au pairiksi. Tarkoitus oli olla siellä ainakin pari vuotta, ja salainen haaveeni oli jäädä sinne pysyvästi. Suunnitelmat muuttuivat, kun äiti soitti, että isän tila oli huonontunut. Hänellä oli todettu vakava aivokasvain vain vähän ennen lähtöäni.

Sairaanhoitajaäitini huomasi sääressäni olevan ruman luomen ja kehotti poistattamaan sen. Luomi leikattiin ja lähetettiin tutkittavaksi. Olin sairaalassa toipumassa polven tähystysleikkauksesta, kun lääkäri tuli kertomaan, että minulla on melanooma. Maailmani romahti.

Ensimmäinen reaktio oli, että menetän hiukseni. Ajattelin myös, että kehooni jää isot arvet ja hoitojen vuoksi joko kuihdun tai pöhötyn. Kuka minut sitten enää haluaa? Olin vihainen nuori nainen. Kiukuttelin äidille, että miksi kaikki tapahtuu minulle ja meidän perheellemme. En ollut koskaan ollut auringonpalvoja enkä ymmärtänyt, miksi sairastuin ihosyöpään ja vielä niin nuorena.

Syöpä ei onneksi aiheuttanut lapsettomuutta

Syöpä oli levinnyt luomen lähimpiin imusolmukkeisiin. Minut leikattiin 20-vuotissyntymäpäivänäni. Asuin silloin vielä kotona. Leikkauksen jälkeen makasimme isän kanssa vierekkäin, ja äiti hoiti meitä kumpaakin. Sen on täytynyt olla äidille todella raskasta, mutta hän oli tukeni ja turvani.

Äidin vastusteluista huolimatta päätin mennä firman pikkujouluihin. Hankin ison mekon, joka peitti dreenini. Juhlissa tyhjensin haitaripussiani, kun muut nauttivat tarjoiluista – ja löysin pikkujouluheilan, josta myöhemmin tuli aviomieheni. Hän on ollut ihana ja ymmärtäväinen silloinkin, kun sain lääkkeistä pahoja sivuvaikutuksia ja voin huonosti.

Olin nuorempana ajatellut, etten hanki koskaan lapsia. Kun tapasin mieheni, pelkäsin, että hän lähtee, jos en voi koskaan saada lapsia. Moni syöpää sairastanut kärsii tahattomasta lapsettomuudesta. Meillä on ollut onnea. Poikamme syntyi puoli vuotta sitten.

Suojaudun auringolta ja hankin rusketukseni purkista

Auringon ultraviolettisäteily on ihosyövän tärkein yksittäinen aiheuttaja. Diagnoosin saatuani mietin, voinko koskaan enää matkustaa lämpimään ja olla auringossa vai pitääkö minun pukeutua nahkatakkiin ja kulkea varjoissa.

Ihoni on vaalea ja palan herkästi. Siksi en ole koskaan tykännyt maata auringossa. Koska sairastuin niin nuorena, minulle sanottiin, ettei syy ole yksin auringossa, vaan se oli monen asian summa.

En pelkää aurinkoa. Ulkoilen ja nautin kesästä, mutta auringosta voi nauttia muutenkin kuin makoilemalla keskipäivällä auringossa. Kotonani on aina aurinkorasvaa. Suojaan itseäni myös vaatteilla ja olen löytänyt suuret lierihatut, jotka suojelevat kasvojani. Auringon sijaan rusketan itseäni aurinkopuuterilla ja itseruskettavilla voiteilla.

Melanooman jättämät arvet ovat matkamuistojani

En koe, että olisin sairauden vuoksi jäänyt mistään paitsi, mutta olisin voinut olla itselleni armollisempi. Kuljin kesälläkin pitkissä collegehousuissa, jotta muut eivät joudu näkemään rumuuttani. Tänä päivänä olen yhtä arpea. Arvet ovat matkamuistojani, joista en pääse eroon. Mutta enää minulla ei ole tarvetta peittää niitä.

Olen oppinut ainakin sen, että itsestään on pidettävä huolta. Moniin asioihin, kuten tupakanpolttoon ja auringonottoon, voi itse vaikuttaa. Haluan myös auttaa muita sairastuneita. Toiset ovat syntyneet leijoniksi, mutta kaikille ei tule taistelutahtoa heti. Olisin itse tarvinnut apua, ja siksi päätin lähteä tukihenkilöksi.

Sain terveen paperit helmikuussa ja sanoin hyvästit syöpälääkärilleni. On kuitenkin tosiasia, että melanooman uusiutumisen riski on suuri. En pelkää sairastumista. Olen jo kerran selättänyt taudin ja minulla olisi ihan eri aseet lähteä taistelemaan uudestaan. Enemmän pelkään sitä, että joku läheisistäni sairastuu. Etenkin pientä lastani haluan suojella kaikelta.

Mutta nyt keskityn nauttimaan perhe-elämästä, perusarjesta, hyvistä yöunista ja etsimään unelmien omakotitaloa. Odotan myös innolla ensimmäistä yhteistä kesää lapsemme kanssa.”

 

Teksti: Anu Välilä

Kuva: Suvi Elo

 

Katso myös

Kysymys
Aurinko
Aurinkorasvaaja Millaista aurinkovoidetta tulisi käyttää? Mihin kaikkialle kasvojen aurinkovoidetta kuuluu laittaa? Naamaan tietty ainakin ja otsaan, mutta entä esim. korvanlehdet, niska, dekoltee ja kaula, onko niihin parempi laittaa kasvojen...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksistäsi.

Kysyt että käyttäisitkö kasvojen aurinkovoidetta vai tavallista aurinkovoidetta pään ja kaulan ihoalueilla. Ensinnäkin hienoa, että ylipäätään käytät aurinkovoidetta, se on tärkeintä. Kasvoille tarkoitetut aurinkovoiteet ovat parempia kasvoille sen takia, että ne on suunniteltu käytettäväksi kasvojen alueen herkemmällä iholla, eivätkä näin ollen aiheuta yhtä helposti ihoärsytystä.

Kerrot käyttäväsi suojakertoimen 50 voiteita, mikä on hyvä asia. Rasvaus kannattaa tehdä niin, että sinulla on päällä ne vaatteet, joita käytät ja sitten rasvaat kaikki ne alueet, jotka jäävät ilman vaatteiden suojaa. Levitä siis voidetta myös esimerkiksi korville, korvien taustoihin, niskalle, dekolteelle ja kaulalle, jos ne jäävät paljaiksi. Usein tosiaan mainitsemasi silmäluomet unohtuvat rasvata, mutta rasvaa on hyvä levittää myös niihin.

Pohdit myös, onko suojakerroin 30 riittävä huulillesi. Hienoa, että muistat huomioida myös huulesi. Sanoisin, että voit ostaa nykyisen huulille tarkoitetun suojakertoimesi lisäksi korkeammalla suojakertoimella varustetun huulirasvan, mutta älä kuitenkaan turhaan heitä vanhaa roskiin. Voit seurata UV-säteilyä Ilmatieteenlaitoksen sivuilta ja käyttää matalammalla suojauksella olevaa huulirasvaasi, kun säteily ei ole voimakasta. Mitä korkeampi UV-indeksi on, sitä vahvempaa voidetta on käytettävä tai lisättävä enemmän ja useammin matalamman suojakertoimen voidetta.

Jos kaipaat vielä tarkempia neuvoja aurinkovoiteiden valitsemiseen, voit käydä kysymässä apua ja suosituksia apteekin henkilökunnalta – he osaavat varmasti auttaa. Lue myös lisää auringolta suojautumisesta Fressiksen artikkelista.

Ihanaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Aurinko

#suniho-kampanjan somevaikuttajat 2022 – tutustu ja seuraa!

Ota seurantaan kesän 2022 somevaikuttajat ja osallistu aurinkokeskusteluun!

Artikkeli
Aurinko

#suniho-avaimenperä ohjaa suojautumaan UV-säteilyltä

Avaimenperä on tarkoitettu auttamaan auringon UV-säteilyn voimakkuuden ja suojautumistarpeen hahmottamista.