Aurinko

Sairastuin ihosyöpään 19-vuotiaana

Melanooma opetti Tiia Niemen, 25, pitämään entistä paremmin huolta itsestään.

Sairastuin ihosyöpään 19-vuotiaana

”Olin 19-vuotias, kun minulla todettiin melanooma. Olin juuri palannut Kaliforniasta, jonne olin lähtenyt puoli vuotta aiemmin au pairiksi. Tarkoitus oli olla siellä ainakin pari vuotta, ja salainen haaveeni oli jäädä sinne pysyvästi. Suunnitelmat muuttuivat, kun äiti soitti, että isän tila oli huonontunut. Hänellä oli todettu vakava aivokasvain vain vähän ennen lähtöäni.

Sairaanhoitajaäitini huomasi sääressäni olevan ruman luomen ja kehotti poistattamaan sen. Luomi leikattiin ja lähetettiin tutkittavaksi. Olin sairaalassa toipumassa polven tähystysleikkauksesta, kun lääkäri tuli kertomaan, että minulla on melanooma. Maailmani romahti.

Ensimmäinen reaktio oli, että menetän hiukseni. Ajattelin myös, että kehooni jää isot arvet ja hoitojen vuoksi joko kuihdun tai pöhötyn. Kuka minut sitten enää haluaa? Olin vihainen nuori nainen. Kiukuttelin äidille, että miksi kaikki tapahtuu minulle ja meidän perheellemme. En ollut koskaan ollut auringonpalvoja enkä ymmärtänyt, miksi sairastuin ihosyöpään ja vielä niin nuorena.

Syöpä ei onneksi aiheuttanut lapsettomuutta

Syöpä oli levinnyt luomen lähimpiin imusolmukkeisiin. Minut leikattiin 20-vuotissyntymäpäivänäni. Asuin silloin vielä kotona. Leikkauksen jälkeen makasimme isän kanssa vierekkäin, ja äiti hoiti meitä kumpaakin. Sen on täytynyt olla äidille todella raskasta, mutta hän oli tukeni ja turvani.

Äidin vastusteluista huolimatta päätin mennä firman pikkujouluihin. Hankin ison mekon, joka peitti dreenini. Juhlissa tyhjensin haitaripussiani, kun muut nauttivat tarjoiluista – ja löysin pikkujouluheilan, josta myöhemmin tuli aviomieheni. Hän on ollut ihana ja ymmärtäväinen silloinkin, kun sain lääkkeistä pahoja sivuvaikutuksia ja voin huonosti.

Olin nuorempana ajatellut, etten hanki koskaan lapsia. Kun tapasin mieheni, pelkäsin, että hän lähtee, jos en voi koskaan saada lapsia. Moni syöpää sairastanut kärsii tahattomasta lapsettomuudesta. Meillä on ollut onnea. Poikamme syntyi puoli vuotta sitten.

Suojaudun auringolta ja hankin rusketukseni purkista

Auringon ultraviolettisäteily on ihosyövän tärkein yksittäinen aiheuttaja. Diagnoosin saatuani mietin, voinko koskaan enää matkustaa lämpimään ja olla auringossa vai pitääkö minun pukeutua nahkatakkiin ja kulkea varjoissa.

Ihoni on vaalea ja palan herkästi. Siksi en ole koskaan tykännyt maata auringossa. Koska sairastuin niin nuorena, minulle sanottiin, ettei syy ole yksin auringossa, vaan se oli monen asian summa.

En pelkää aurinkoa. Ulkoilen ja nautin kesästä, mutta auringosta voi nauttia muutenkin kuin makoilemalla keskipäivällä auringossa. Kotonani on aina aurinkorasvaa. Suojaan itseäni myös vaatteilla ja olen löytänyt suuret lierihatut, jotka suojelevat kasvojani. Auringon sijaan rusketan itseäni aurinkopuuterilla ja itseruskettavilla voiteilla.

Melanooman jättämät arvet ovat matkamuistojani

En koe, että olisin sairauden vuoksi jäänyt mistään paitsi, mutta olisin voinut olla itselleni armollisempi. Kuljin kesälläkin pitkissä collegehousuissa, jotta muut eivät joudu näkemään rumuuttani. Tänä päivänä olen yhtä arpea. Arvet ovat matkamuistojani, joista en pääse eroon. Mutta enää minulla ei ole tarvetta peittää niitä.

Olen oppinut ainakin sen, että itsestään on pidettävä huolta. Moniin asioihin, kuten tupakanpolttoon ja auringonottoon, voi itse vaikuttaa. Haluan myös auttaa muita sairastuneita. Toiset ovat syntyneet leijoniksi, mutta kaikille ei tule taistelutahtoa heti. Olisin itse tarvinnut apua, ja siksi päätin lähteä tukihenkilöksi.

Sain terveen paperit helmikuussa ja sanoin hyvästit syöpälääkärilleni. On kuitenkin tosiasia, että melanooman uusiutumisen riski on suuri. En pelkää sairastumista. Olen jo kerran selättänyt taudin ja minulla olisi ihan eri aseet lähteä taistelemaan uudestaan. Enemmän pelkään sitä, että joku läheisistäni sairastuu. Etenkin pientä lastani haluan suojella kaikelta.

Mutta nyt keskityn nauttimaan perhe-elämästä, perusarjesta, hyvistä yöunista ja etsimään unelmien omakotitaloa. Odotan myös innolla ensimmäistä yhteistä kesää lapsemme kanssa.”

 

Teksti: Anu Välilä

Kuva: Suvi Elo

 

Katso myös

Kysymys
Aurinko
Nimimerkki: Laikukasnainen
Ihomuutokset ja ihon suojaaminen auringolta Minulla on kaula-aukon kohdalla reilun sentin kokoinen epätasaisen muotoinen vaaleanpunainen laikku ihossa. Muuten ihoni on läpikuultavan valkoinen, lukuisten luomien, maksaläiskien, syntymämerkkien ja pisamien kera....
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi.

Kerrot viestissäsi rintakehäsi iholla olevasta, noin sentin kokoisesta vaaleanpunaisesta laikusta. Havaitsit sen noin kuukausi sitten, eikä se ole rasvailusta huolimatta lähtenyt pois ja pohdit voiko se olla syövän alku.

On totta, että rintakehän iho altistuu helposti auringolle. Hienoa, että olet käyttänyt aurinkosuojavoidetta. Sinulla sen tärkeys korostuu erityisesti, koska kerrot, että ihosi on hyvin vaalea ja sinulla paljon pisamia ja luomia. On kuitenkin inhimillistä, että aurinkosuojaus joskus unohtuu, kuten sinullakin on käynyt. Vaikka iho palaisi auringossa, ei se kuitenkaan automaattisesti aiheuta ihosyöpää tai sen esiastetta.

Aurinkoaltistuksesta johtuvat ihosyövät vaativat vuosia kehittyäkseen ja sen vuoksi niitä ilmenee tyypillisesti keski-iän ylittäneillä henkilöillä, joten aurinkokeratoosin tai muun alkavan pahanlaatuisen ihomuutoksen mahdollisuutta ei kannata ensisijaisesti tässä kohden ajatella.

Heikompi ravitsemustila ei myöskään altista ihosyöville. Olisi kuitenkin tärkeää terveytesi ja hyvinvointisi kannalta, että huolehdit riittävistä ja monipuolisista aterioista päivittäin. Niiden koostamiseen voit poimia vinkkejä Fressiksen tietopankista.

Hyvä, että olet hoitanut ihoasi. Varsinkin talviaikaan iho vaatii usein enemmän kosteutusta. Jos ihollasi oleva laikku alkaa oireilemaan (esim. kutinaa, hilseilyä, haavautumista) hakeudu sitten lääkärin vastaanotolle esimerkiksi omalle terveysasemallesi.

Mukavaa tammikuun jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
AurinkoYleinen
Nimimerkki: Pelottaa
Mikä on punertava muutos ihollani? Minulla on ollut jo aika kauan joku finniarpi tai luomi?? En tiedä mikä se on? Kuitenkin naamassa ja nyt se on alkanut tummentumaan ja...
Fressis

Hei,

Kerrot sinulla olleen jo pidempään kasvoissa muutos, jonka arvelet olevan jokin finniarpi tai luomi. Kerrot että se on nyt alkanut tummumaan ja että se erottuu selkeämmin kuin ennen. Pohdit, onko tämä normaalia vai onko kyseessä syöpä.

Kiitos kysymyksestäsi. On todella hyvä, että tarkkailet tällaisia ihomuutoksia ja olet nyt kysymässä meiltä neuvoa asian suhteen. Luomia kannattaakin tarkkailla säännöllisesti. Etenkin nopeasti kasvavaa, ulkonäöltään muuttuvaa, haavautuvaa tai verta vuotavaa luomea on syytä seurata ja käydä näyttämässä sitä lääkärille tai luomiin erikoistuneelle hoitajalle.

Voisit nyt ensin keskustella tästä huolestasi jonkin luotettavan aikuisen, kuten huoltajasi kanssa ja yhdessä voisitte sitten miettiä minne olisi hyvä mennä näyttämään luomea. Tällöin sinun ei tarvitse yksin pohtia asiaa.  Kouluterveydenhoitajalle voi esimerkiksi hyvin mennä tarkistuttamaan asian, taikka sitten omaan terveyskeskukseen. Luomia tarkistetaan myös erikoislääkärien toimesta yksityisissä lääkärikeskuksissa.

VARO on yksinkertainen muistisääntö, jonka avulla voi arvioida luomen piirteitä, ja sitä, minkälaisesta muutoksesta on kyse:

V – väri on epätasainen

A – alueen halkaisija on yli 6 mm

R – reuna on epäsäännöllinen

O – luomen osat ovat epäsymmetriset

Jos luomi poikkeaa siis jollain näistä tavoista normaalista, on hyvä hakeutua luomitarkastukseen. Myös jos ihomuutokset oireilevat eli niissä ilmenee esimerkiksi kutinaa, punoitusta, haavaumaa, on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla.

Iholle voi tulla uusia luomia, ilman merkkejä pahanlaatuisuudesta. Ihomuutokset eivät siis automaattisesti tarkoita syöpää. Ruskean sävyisiä pigmenttimuutoksia voi tulla iholle myös esimerkiksi hormonitoiminnan ja auringon vaikutuksesta.

Myös siinä tapauksessa, jos asia huolestuttaa sinua kovasti tai ihomuutoksia on vaikea itse arvioida, voit käydä omalla terveysasemallasi sairaanhoitajan vastaanotolla tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan luona. Näin saat rauhan tilanteeseesi 🙂 Lue täältä vielä lisää tietoa luomien omatarkkailusta.

Toivottavasti näistä neuvoista oli sinulle hyötyä. Kaikkea hyvää sinulle syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
AurinkoYleinen
Nimimerkki: Se luomi
Veren vuotaminen luomesta ja luomen poistaminen Heippa! Oon 11v tyttö ja mulla on selässä vähän isompi luomi. Olisin vaan kysynyt siitä. Se ei ole kipeä eikä ärtyisä ihan tavallinen. Vanhemmat...
Fressis

Heippa ja kiitos viestistäsi.

Kerrot, että sinulla on selässä yksi isompi luomi ja tämä mietityttää sinua hieman. Luomi ei ole kipeä eikä ärtynyt vaan kerrot sen olevan ihan tavallinen luomi. Kerrot, että pikkuveljesi 5v saattaa joskus puristella luomea ja silloin luomeen voi tulla haava. Mietit onko tämä vaarallista ja täytyykö luomi jossain vaiheessa poistaa.

Hyvä juttu, että luomi vaikuttaa ihan tavalliselta eikä ole kipeä eikä ärtynyt. Pienen haavan tulo luomeen ei ole vaarallista eikä luomi vuoda sen enempää kuin ihokaan jos siihen tulee haava. Jos luomi alkaa muuttua kovasti kuten esimerkiksi kasvaa, vuotaa verta ilman syytä tai muuttaa kovasti väriä niin se on hyvä näyttää lääkärille ja puhua siitä myös omalle huoltajalle.

On normaalia, että ihmisellä on paljonkin eri kokoisia ja näköisiä luomia eikä tästä tarvitse huolestua. Suurinta osaa luomista ei tarvitse poistaa. Kertomasi perusteella luomi vaikuttaa tavalliselta, mutta jos asia jää vaivaamaan sinua niin voit kertoa siitä huoltajallesi. Luomea voi hyvin käydä näyttämässä myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajalle.

Hyvää ja lämmintä loppukesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?