Aurinko

Sairastuin ihosyöpään 19-vuotiaana

Melanooma opetti Tiia Niemen, 25, pitämään entistä paremmin huolta itsestään.

Sairastuin ihosyöpään 19-vuotiaana

”Olin 19-vuotias, kun minulla todettiin melanooma. Olin juuri palannut Kaliforniasta, jonne olin lähtenyt puoli vuotta aiemmin au pairiksi. Tarkoitus oli olla siellä ainakin pari vuotta, ja salainen haaveeni oli jäädä sinne pysyvästi. Suunnitelmat muuttuivat, kun äiti soitti, että isän tila oli huonontunut. Hänellä oli todettu vakava aivokasvain vain vähän ennen lähtöäni.

Sairaanhoitajaäitini huomasi sääressäni olevan ruman luomen ja kehotti poistattamaan sen. Luomi leikattiin ja lähetettiin tutkittavaksi. Olin sairaalassa toipumassa polven tähystysleikkauksesta, kun lääkäri tuli kertomaan, että minulla on melanooma. Maailmani romahti.

Ensimmäinen reaktio oli, että menetän hiukseni. Ajattelin myös, että kehooni jää isot arvet ja hoitojen vuoksi joko kuihdun tai pöhötyn. Kuka minut sitten enää haluaa? Olin vihainen nuori nainen. Kiukuttelin äidille, että miksi kaikki tapahtuu minulle ja meidän perheellemme. En ollut koskaan ollut auringonpalvoja enkä ymmärtänyt, miksi sairastuin ihosyöpään ja vielä niin nuorena.

Syöpä ei onneksi aiheuttanut lapsettomuutta

Syöpä oli levinnyt luomen lähimpiin imusolmukkeisiin. Minut leikattiin 20-vuotissyntymäpäivänäni. Asuin silloin vielä kotona. Leikkauksen jälkeen makasimme isän kanssa vierekkäin, ja äiti hoiti meitä kumpaakin. Sen on täytynyt olla äidille todella raskasta, mutta hän oli tukeni ja turvani.

Äidin vastusteluista huolimatta päätin mennä firman pikkujouluihin. Hankin ison mekon, joka peitti dreenini. Juhlissa tyhjensin haitaripussiani, kun muut nauttivat tarjoiluista – ja löysin pikkujouluheilan, josta myöhemmin tuli aviomieheni. Hän on ollut ihana ja ymmärtäväinen silloinkin, kun sain lääkkeistä pahoja sivuvaikutuksia ja voin huonosti.

Olin nuorempana ajatellut, etten hanki koskaan lapsia. Kun tapasin mieheni, pelkäsin, että hän lähtee, jos en voi koskaan saada lapsia. Moni syöpää sairastanut kärsii tahattomasta lapsettomuudesta. Meillä on ollut onnea. Poikamme syntyi puoli vuotta sitten.

Suojaudun auringolta ja hankin rusketukseni purkista

Auringon ultraviolettisäteily on ihosyövän tärkein yksittäinen aiheuttaja. Diagnoosin saatuani mietin, voinko koskaan enää matkustaa lämpimään ja olla auringossa vai pitääkö minun pukeutua nahkatakkiin ja kulkea varjoissa.

Ihoni on vaalea ja palan herkästi. Siksi en ole koskaan tykännyt maata auringossa. Koska sairastuin niin nuorena, minulle sanottiin, ettei syy ole yksin auringossa, vaan se oli monen asian summa.

En pelkää aurinkoa. Ulkoilen ja nautin kesästä, mutta auringosta voi nauttia muutenkin kuin makoilemalla keskipäivällä auringossa. Kotonani on aina aurinkorasvaa. Suojaan itseäni myös vaatteilla ja olen löytänyt suuret lierihatut, jotka suojelevat kasvojani. Auringon sijaan rusketan itseäni aurinkopuuterilla ja itseruskettavilla voiteilla.

Melanooman jättämät arvet ovat matkamuistojani

En koe, että olisin sairauden vuoksi jäänyt mistään paitsi, mutta olisin voinut olla itselleni armollisempi. Kuljin kesälläkin pitkissä collegehousuissa, jotta muut eivät joudu näkemään rumuuttani. Tänä päivänä olen yhtä arpea. Arvet ovat matkamuistojani, joista en pääse eroon. Mutta enää minulla ei ole tarvetta peittää niitä.

Olen oppinut ainakin sen, että itsestään on pidettävä huolta. Moniin asioihin, kuten tupakanpolttoon ja auringonottoon, voi itse vaikuttaa. Haluan myös auttaa muita sairastuneita. Toiset ovat syntyneet leijoniksi, mutta kaikille ei tule taistelutahtoa heti. Olisin itse tarvinnut apua, ja siksi päätin lähteä tukihenkilöksi.

Sain terveen paperit helmikuussa ja sanoin hyvästit syöpälääkärilleni. On kuitenkin tosiasia, että melanooman uusiutumisen riski on suuri. En pelkää sairastumista. Olen jo kerran selättänyt taudin ja minulla olisi ihan eri aseet lähteä taistelemaan uudestaan. Enemmän pelkään sitä, että joku läheisistäni sairastuu. Etenkin pientä lastani haluan suojella kaikelta.

Mutta nyt keskityn nauttimaan perhe-elämästä, perusarjesta, hyvistä yöunista ja etsimään unelmien omakotitaloa. Odotan myös innolla ensimmäistä yhteistä kesää lapsemme kanssa.”

 

Teksti: Anu Välilä

Kuva: Suvi Elo

 

UV-säteily ja UV-indeksi: tiesitkö tämän?

Kokosimme infografiikkaan perustietoa UV-säteilystä ja UV-indeksistä. Katso miten suojaudut tehokkaasti auringossa.

Kysymys & vastaus

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Ihmisten välillä vaihtelee suuresti se, miten kauan he voivat oleskella auringossa palamatta. Aiemmin hankittu rusketus ei vaikuta tuohon aikaan, eivätkä auringonotto tai palaminen karaise ihoa. Ihmisen ihotyyppi voi olla hyvin herkkä tai paremmin aurinkoa sietävä. Herkkäihoiset voivat palaa kovassa paahteessa jo kymmenessä minuutissa. He eivät rusketu herkästi, ja heillä on myös muita suurempi riski sairastua pahalaatuiseen ihosyöpään, melanoomaan.

Ihmiset voidaan jakaa karkeasti kuuteen eri ihotyyppiin sen mukaan, miten hyvin iho sietää aurinkoa. Vain harva kuuluu puhtaasti yhteen ihotyyppiin, mutta luokittelusta ja oman ihotyypin tunnistamisesta on silti hyötyä. Luokkien avulla voi oppia, miten auringossa kannattaa käyttäytyä ja kuinka hyvin suojautua. Voit lukea lisää ihotyypeistä ja tunnistaa oman ihotyyppisi täältä.

On hankala arvioida, miten haitallista on, jos palaa kerran – haitallisuus riippuu ihotyypistä ja siitä, miten vakavia auringon aiheuttamat polttamat ovat olleet. On kuitenkin tärkeä muistaa, että ihon palaminen nuorena lisää huomattavasti ihosyövän riskiä myöhemmin elämässä, sillä jokaisesta palamisesta jää ihoon muistijälki. Siksi kannattaa välttää palamista kaikin mahdollisin keinoin. Toistuva palaminen lisää riskiä sairastua pahanlaatuiseen melanoomaan. Auringon ultraviolettisäteily on ihosyövän tärkein yksittäinen aiheuttaja. Olennaista syövän kehittymiselle on ihon palamiset vuosien mittaan, ja paljonko UV-säteilyä ihminen on saanut elämänsä aikana. Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voidaan estää, jos auringolta suojaudutaan oikein.

Auringolta suojautuminen on tärkeää myös niille, jotka eivät pala helposti. Suurimmalla osalla suomalaisista on vaalea tai punapigmenttinen iho, joka palaa helposti. Heidän on erityisen tärkeää suojautua polttavalta auringolta huolellisesti. Rusketuksen tarkoitus on suojata ihon syvempiä kerroksia, mutta tummempi-ihoisetkaan eivät voi huidella rannalla ilman suojaa, sillä rusketus vastaa enimmillään aurinkosuojakerrointa 4.

Voit lukea lisää aurinkovoiteen käyttämisestä ja auringolta suojautumisesta.

Fressis
Kysymys & vastaus

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Ihmisten välillä vaihtelee suuresti se, miten kauan he voivat oleskella auringossa palamatta. Aiemmin hankittu rusketus ei vaikuta tuohon aikaan, eivätkä auringonotto tai palaminen karaise ihoa. Rusketuksen antama suoja vastaa suunnilleen aurinkorasvan suojakerrointa 4. Ihmisen ihotyyppi voi olla hyvin herkkä tai paremmin aurinkoa sietävä.

Herkkäihoiset voivat palaa kovassa paahteessa jo kymmenessä minuutissa. He eivät rusketu herkästi, ja heillä on myös muita suurempi riski sairastua pahalaatuiseen ihosyöpään, melanoomaan.

Ihmiset voidaan jakaa karkeasti kuuteen eri ihotyyppiin sen mukaan, miten hyvin iho sietää aurinkoa. Vain harva kuuluu puhtaasti yhteen ihotyyppiin, mutta luokittelusta ja oman ihotyypin tunnistamisesta on silti hyötyä. Luokkien avulla voi oppia, miten auringossa kannattaa käyttäytyä ja kuinka hyvin suojautua. Voit lukea lisää ihotyypeistä ja tunnistaa oman ihotyyppisi täältä.

Kun haluaa ottaa aurinkoa, aurinkorasvan suojakertoimen pitää olla vähintään 30, jotta se tehoaa. Suojakerroin (SPF) kertoo aurinkovoiteen kyvystä estää UVB-säteilyn aiheuttamaa ihon palamista. Aurinkovoide suodattaa noin 96 prosenttia auringon UVB-säteilystä. Aurinkorasva ei estä ruskettumista. Toisaalta, ruskettuminen ei ole terveellistä, sen todistavat tutkimukset. Rusketus on ihon keino suojata ihon syvempiä kerroksia auringon säteilyltä, ja sen suoja vastaa enintään suojakerrointa 4. Voit lukea lisää aurinkorasvan käytöstä tästä.

Voiteesta huolimatta iho saa sitä enemmän UV-säteilyä, mitä kauemmin oleskelet auringossa. Auringossa oleskelun yhteydessä kannattakin muistaa neljä V:tä: voide, varjo, vaate ja vettä janoon. Parhaiten auringon voimakkaalta säteilyltä suojaavat löysät ja tummasävyiset vaatteet. Korvia ja niskaa suojaava hattu on tärkeä, sillä niihin aurinko porottaa usein huomaamattasi. Muista myös suojata silmäsi. Laadukkaat aurinkolasit tunnistat CE-merkistä, UV-400-merkistä ja siitä, että niissä on lupaus sataprosenttisesta UV-suojasta. Aurinkovarjon katveessakin tarvitset aurinkovoiteen ja vaatteiden suojaa, sillä hiekka ja vesi heijastavat auringon säteilyä.

Todettujen ihosyöpien määrä on valitettavasti lisääntynyt vuosi vuodelta. Useimmat ihosyövät johtuvat runsaasta altistumisesta auringolle ja ihon palamisesta jo lapsesta ja nuoresta alkaen. Jos välttämättä haluaa iholleen rusketuksen, kannattaa se hankkia purkista eli itseruskettavilla ihovoiteilla. Tosin kemiallisen rusketuksen vaikutuksia ei ole tutkittu tarpeeksi, joten sitäkään ei voida julistaa turvalliseksi.

Fressis

Nauti auringosta turvallisesti

Katso infograafista Fressiksen vinkit siihen miten hengaat turvallisesti auringossa.

Aurinkorasva voi oikeasti pelastaa henkesi – 5 kysymystä ja vastausta aurinkovoiteesta

Aurinkorasva – mikä on sopiva määrä ja kuinka usein sitä pitää lisätä? Lue kysymykset ja vastaukset ja suojaudu auringolta oikein!

Jes, lomalle aurinkoon! Muista aurinkosuoja, sillä aurinko on nyt polttavampi kuin koskaan

Näillä vinkeillä suojaudut auringossa ja voit nauttia lämmöstä täysillä!