Aurinko

Sairastuin ihosyöpään 19-vuotiaana

Melanooma opetti Tiia Niemen, 25, pitämään entistä paremmin huolta itsestään.

Sairastuin ihosyöpään 19-vuotiaana

”Olin 19-vuotias, kun minulla todettiin melanooma. Olin juuri palannut Kaliforniasta, jonne olin lähtenyt puoli vuotta aiemmin au pairiksi. Tarkoitus oli olla siellä ainakin pari vuotta, ja salainen haaveeni oli jäädä sinne pysyvästi. Suunnitelmat muuttuivat, kun äiti soitti, että isän tila oli huonontunut. Hänellä oli todettu vakava aivokasvain vain vähän ennen lähtöäni.

Sairaanhoitajaäitini huomasi sääressäni olevan ruman luomen ja kehotti poistattamaan sen. Luomi leikattiin ja lähetettiin tutkittavaksi. Olin sairaalassa toipumassa polven tähystysleikkauksesta, kun lääkäri tuli kertomaan, että minulla on melanooma. Maailmani romahti.

Ensimmäinen reaktio oli, että menetän hiukseni. Ajattelin myös, että kehooni jää isot arvet ja hoitojen vuoksi joko kuihdun tai pöhötyn. Kuka minut sitten enää haluaa? Olin vihainen nuori nainen. Kiukuttelin äidille, että miksi kaikki tapahtuu minulle ja meidän perheellemme. En ollut koskaan ollut auringonpalvoja enkä ymmärtänyt, miksi sairastuin ihosyöpään ja vielä niin nuorena.

Syöpä ei onneksi aiheuttanut lapsettomuutta

Syöpä oli levinnyt luomen lähimpiin imusolmukkeisiin. Minut leikattiin 20-vuotissyntymäpäivänäni. Asuin silloin vielä kotona. Leikkauksen jälkeen makasimme isän kanssa vierekkäin, ja äiti hoiti meitä kumpaakin. Sen on täytynyt olla äidille todella raskasta, mutta hän oli tukeni ja turvani.

Äidin vastusteluista huolimatta päätin mennä firman pikkujouluihin. Hankin ison mekon, joka peitti dreenini. Juhlissa tyhjensin haitaripussiani, kun muut nauttivat tarjoiluista – ja löysin pikkujouluheilan, josta myöhemmin tuli aviomieheni. Hän on ollut ihana ja ymmärtäväinen silloinkin, kun sain lääkkeistä pahoja sivuvaikutuksia ja voin huonosti.

Olin nuorempana ajatellut, etten hanki koskaan lapsia. Kun tapasin mieheni, pelkäsin, että hän lähtee, jos en voi koskaan saada lapsia. Moni syöpää sairastanut kärsii tahattomasta lapsettomuudesta. Meillä on ollut onnea. Poikamme syntyi puoli vuotta sitten.

Suojaudun auringolta ja hankin rusketukseni purkista

Auringon ultraviolettisäteily on ihosyövän tärkein yksittäinen aiheuttaja. Diagnoosin saatuani mietin, voinko koskaan enää matkustaa lämpimään ja olla auringossa vai pitääkö minun pukeutua nahkatakkiin ja kulkea varjoissa.

Ihoni on vaalea ja palan herkästi. Siksi en ole koskaan tykännyt maata auringossa. Koska sairastuin niin nuorena, minulle sanottiin, ettei syy ole yksin auringossa, vaan se oli monen asian summa.

En pelkää aurinkoa. Ulkoilen ja nautin kesästä, mutta auringosta voi nauttia muutenkin kuin makoilemalla keskipäivällä auringossa. Kotonani on aina aurinkorasvaa. Suojaan itseäni myös vaatteilla ja olen löytänyt suuret lierihatut, jotka suojelevat kasvojani. Auringon sijaan rusketan itseäni aurinkopuuterilla ja itseruskettavilla voiteilla.

Melanooman jättämät arvet ovat matkamuistojani

En koe, että olisin sairauden vuoksi jäänyt mistään paitsi, mutta olisin voinut olla itselleni armollisempi. Kuljin kesälläkin pitkissä collegehousuissa, jotta muut eivät joudu näkemään rumuuttani. Tänä päivänä olen yhtä arpea. Arvet ovat matkamuistojani, joista en pääse eroon. Mutta enää minulla ei ole tarvetta peittää niitä.

Olen oppinut ainakin sen, että itsestään on pidettävä huolta. Moniin asioihin, kuten tupakanpolttoon ja auringonottoon, voi itse vaikuttaa. Haluan myös auttaa muita sairastuneita. Toiset ovat syntyneet leijoniksi, mutta kaikille ei tule taistelutahtoa heti. Olisin itse tarvinnut apua, ja siksi päätin lähteä tukihenkilöksi.

Sain terveen paperit helmikuussa ja sanoin hyvästit syöpälääkärilleni. On kuitenkin tosiasia, että melanooman uusiutumisen riski on suuri. En pelkää sairastumista. Olen jo kerran selättänyt taudin ja minulla olisi ihan eri aseet lähteä taistelemaan uudestaan. Enemmän pelkään sitä, että joku läheisistäni sairastuu. Etenkin pientä lastani haluan suojella kaikelta.

Mutta nyt keskityn nauttimaan perhe-elämästä, perusarjesta, hyvistä yöunista ja etsimään unelmien omakotitaloa. Odotan myös innolla ensimmäistä yhteistä kesää lapsemme kanssa.”

 

Teksti: Anu Välilä

Kuva: Suvi Elo

 

Katso myös

Kysymys
Aurinko
Nimimerkki: Kirjava
Ikä: Yli 18v
Miksi ihooni on ilmestynyt enemmän pisamia? Minulla on ollut aina nenässä ja poskissa melko vaaleita pisamia, muttei ikinä missään muualla. Muutama viikko sitten huomasin, että käsivarsiini oli ilmestynyt sinne tänne...
Fressis

Hei “Kirjava”,

Kerroit viestissäsi,  että sinulla on aiemmin ollut pisamia lähinnä kasvojen alueella. Tänä kesänä pisamien määrä on merkittävästi lisääntynyt ja niitä näkyy nyt myös muualla kuin kasvoissa – vaikka et ole mielestäsi ollut aiempaa enempää auringossa.

Tavoitit juuri olennaisen asian: pisamat syntyvä ja toisaalta tummuvat auringon valon vaikutuksesta. Ne usein vaalentuvat talvella ja tummenevat sitten taas kesällä auringon vaikutuksesta.

Pisamat ovat pieniä, ylipigmentoituneita ihoalueita, jotka muodostuvat melaniinista. Syntyneet pisamat ovat tasaisia, ruskeita tai vaaleanruskeita. Pisamia esiintyy alueilla, missä iho altistuu auringolle. Mitä enemmän vietät aikaa auringossa, sitä enemmän syntyy melaniinia – ja sitä enemmän pisamia.

Perintötekijöillä on iso rooli pisamien synnyssä. Kukaan ei kuitenkaan synny pisamaisena, vaan niitä alkaa ilmaantumaan ihon altistuessa yhä enemmän (kesä kesältä) auringolle. Eli tässä mielessä aurinko vaikuttaa hieman eri tavalla eri vuosi, koska iho muistaa myös aiemmat altistukset.

Hyvää alkavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Aurinko
Nimimerkki: Paloin
Ikä: 13-15v
Kuinka vaarallista on palaa auringossa? Paloin auringossa, kun olin Allas sea poolissa uimassa tätini kanssa. Mun selkä on ihan punanen ja iho on kuoriutumassa. Onko tää vaarallista ja voinko...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi.

On hankala varmuudella arvioida, miten haitallista on, jos palaa kerran auringossa. Haitallisuus riippuu ihotyypistä ja siitä, miten vakavia auringon aiheuttamat polttamat ovat olleet. Kerroit, että ihosi on punainen ja alkanut kuoriutua. Tärkeää on nyt hoitaa sitä viilentämällä ja rasvaamalla. En kuitenkaan sinuna alkaisi pelätä tämän yhden kerran palamisen aiheuttaneen ihosyöpää, sillä syöpä ei synny hetkessä. Älä siis kuormita itseäsi liialla huolella ❤️

Auringon ultraviolettisäteily on kyllä ihosyövän tärkein yksittäinen aiheuttaja. Olennaista syövän kehittymiselle on ihon palamiset vuosien mittaan, ja paljonko UV-säteilyä ihminen on saanut elämänsä aikana. Toistuva palaminen lisää riskiä sairastua pahanlaatuiseen melanoomaan. Siispä ihon palaminen nuorena toistuvasti lisää ihosyövän riskiä myöhemmin elämässä, sillä jokaisesta palamisesta jää ihoon muistijälki. Siksi kannattaa välttää palamista tästä eteenpäin huolehtimalla UV-säteilyltä suojautumalla.

Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voidaan estää, jos auringolta suojaudutaan oikein. Voit lukea lisää aurinkovoiteen käyttämisestä ja auringolta suojautumisesta.

Muistathan, että myös auringosta nauttiminen on meille tärkeää. Oikein suojautumalla voimme nauttia auringosta ja saada siitä energiaa itsellemme. Tsemppiä palamisen jälkien hoitoon ja nautinnollista kesän jatkoa 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Video
Aurinko

Mikirotta: “Te kysyitte – mä testaan”

Somevaikuttaja Mikirotta kertoo My day -tyylisessä Youtube-videossaan auringon UV-säteilyltä suojautumisesta. Hän ottaa videollaan puheeksi Fressis.fi-sivuston artikkelin, josta löytyy tietoa UV-säteilyn vaikutuksista pidemmällä aikavälillä. Suojaamalla ihosi jo nuorena, vaikutat siis...