Aurinko

Sairastuin ihosyöpään 19-vuotiaana

Melanooma opetti Tiia Niemen, 25, pitämään entistä paremmin huolta itsestään.

Sairastuin ihosyöpään 19-vuotiaana

”Olin 19-vuotias, kun minulla todettiin melanooma. Olin juuri palannut Kaliforniasta, jonne olin lähtenyt puoli vuotta aiemmin au pairiksi. Tarkoitus oli olla siellä ainakin pari vuotta, ja salainen haaveeni oli jäädä sinne pysyvästi. Suunnitelmat muuttuivat, kun äiti soitti, että isän tila oli huonontunut. Hänellä oli todettu vakava aivokasvain vain vähän ennen lähtöäni.

Sairaanhoitajaäitini huomasi sääressäni olevan ruman luomen ja kehotti poistattamaan sen. Luomi leikattiin ja lähetettiin tutkittavaksi. Olin sairaalassa toipumassa polven tähystysleikkauksesta, kun lääkäri tuli kertomaan, että minulla on melanooma. Maailmani romahti.

Ensimmäinen reaktio oli, että menetän hiukseni. Ajattelin myös, että kehooni jää isot arvet ja hoitojen vuoksi joko kuihdun tai pöhötyn. Kuka minut sitten enää haluaa? Olin vihainen nuori nainen. Kiukuttelin äidille, että miksi kaikki tapahtuu minulle ja meidän perheellemme. En ollut koskaan ollut auringonpalvoja enkä ymmärtänyt, miksi sairastuin ihosyöpään ja vielä niin nuorena.

Syöpä ei onneksi aiheuttanut lapsettomuutta

Syöpä oli levinnyt luomen lähimpiin imusolmukkeisiin. Minut leikattiin 20-vuotissyntymäpäivänäni. Asuin silloin vielä kotona. Leikkauksen jälkeen makasimme isän kanssa vierekkäin, ja äiti hoiti meitä kumpaakin. Sen on täytynyt olla äidille todella raskasta, mutta hän oli tukeni ja turvani.

Äidin vastusteluista huolimatta päätin mennä firman pikkujouluihin. Hankin ison mekon, joka peitti dreenini. Juhlissa tyhjensin haitaripussiani, kun muut nauttivat tarjoiluista – ja löysin pikkujouluheilan, josta myöhemmin tuli aviomieheni. Hän on ollut ihana ja ymmärtäväinen silloinkin, kun sain lääkkeistä pahoja sivuvaikutuksia ja voin huonosti.

Olin nuorempana ajatellut, etten hanki koskaan lapsia. Kun tapasin mieheni, pelkäsin, että hän lähtee, jos en voi koskaan saada lapsia. Moni syöpää sairastanut kärsii tahattomasta lapsettomuudesta. Meillä on ollut onnea. Poikamme syntyi puoli vuotta sitten.

Suojaudun auringolta ja hankin rusketukseni purkista

Auringon ultraviolettisäteily on ihosyövän tärkein yksittäinen aiheuttaja. Diagnoosin saatuani mietin, voinko koskaan enää matkustaa lämpimään ja olla auringossa vai pitääkö minun pukeutua nahkatakkiin ja kulkea varjoissa.

Ihoni on vaalea ja palan herkästi. Siksi en ole koskaan tykännyt maata auringossa. Koska sairastuin niin nuorena, minulle sanottiin, ettei syy ole yksin auringossa, vaan se oli monen asian summa.

En pelkää aurinkoa. Ulkoilen ja nautin kesästä, mutta auringosta voi nauttia muutenkin kuin makoilemalla keskipäivällä auringossa. Kotonani on aina aurinkorasvaa. Suojaan itseäni myös vaatteilla ja olen löytänyt suuret lierihatut, jotka suojelevat kasvojani. Auringon sijaan rusketan itseäni aurinkopuuterilla ja itseruskettavilla voiteilla.

Melanooman jättämät arvet ovat matkamuistojani

En koe, että olisin sairauden vuoksi jäänyt mistään paitsi, mutta olisin voinut olla itselleni armollisempi. Kuljin kesälläkin pitkissä collegehousuissa, jotta muut eivät joudu näkemään rumuuttani. Tänä päivänä olen yhtä arpea. Arvet ovat matkamuistojani, joista en pääse eroon. Mutta enää minulla ei ole tarvetta peittää niitä.

Olen oppinut ainakin sen, että itsestään on pidettävä huolta. Moniin asioihin, kuten tupakanpolttoon ja auringonottoon, voi itse vaikuttaa. Haluan myös auttaa muita sairastuneita. Toiset ovat syntyneet leijoniksi, mutta kaikille ei tule taistelutahtoa heti. Olisin itse tarvinnut apua, ja siksi päätin lähteä tukihenkilöksi.

Sain terveen paperit helmikuussa ja sanoin hyvästit syöpälääkärilleni. On kuitenkin tosiasia, että melanooman uusiutumisen riski on suuri. En pelkää sairastumista. Olen jo kerran selättänyt taudin ja minulla olisi ihan eri aseet lähteä taistelemaan uudestaan. Enemmän pelkään sitä, että joku läheisistäni sairastuu. Etenkin pientä lastani haluan suojella kaikelta.

Mutta nyt keskityn nauttimaan perhe-elämästä, perusarjesta, hyvistä yöunista ja etsimään unelmien omakotitaloa. Odotan myös innolla ensimmäistä yhteistä kesää lapsemme kanssa.”

 

Teksti: Anu Välilä

Kuva: Suvi Elo

 

Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Näin aurinkoisina kesäpäivinä kannattaa suojautua auringolta käyttämällä aurinkorasvaa, hakeutumalla varjoon erityisesti keskipäivällä ja suojaamalla ihoa vaatteilla. Yleisesti ottaen, kun UV-indeksi on 3 tai sen yli, on hyvä suojautua auringolta. Tämä on hyvä huomioida myös pilvisellä säällä ja talvella. UV-indeksiä voi seurata esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilla. Mitä korkeampi indeksi on, sitä lyhyemmän ajan voi oleskella auringossa palamatta. UV-säteily on voimakkaimmillaan keskipäivällä klo 11–15 välillä, jolloin kannattaa mahdollisuuksien mukaan hakeutua varjoon, lisätä aurinkorasvaa ja suojata ihoa vaatteilla ja silmiä aurinkolaseilla.

Yleisesti ottaen herkkäihoiset voivat palaa kovassa auringonpaahteessa jo kymmenessä minuutissa. Erilaisia ihotyyppejä voi karkeasti jakaa kuuteen eri ihotyyppiin. Ihotyypit I ja II ovat alttiimpia palamiselle, ja heillä on myös kaikista suurin ihosyöpäriski. Kerroit olevasti vaaleaihoinen, eli jos muutenkin palat herkästi auringossa ja rusketut huonosti, on hyvä suojata ihoa auringolta.

Kysyit, palautuuko iho auringon rasitukselta. Iho ei karaistu auringon UV-säteilylle, vaan ihoon jää ns. muistijälki. Eli pitkäkestoinen ja toistuva altistuminen auringon UV-säteilylle ja ihon palaminen auringossa lisää riskiä sairastua ihosyöpään myöhemmällä iällä. Oikealla suojautumisella, eli varjo, vaate ja voide, voidaan kuitenkin ehkäistä jopa 95 prosenttia ihosyövistä! Lisää auringolta suojautumisesta voit lukea Fressiksen aurinkokanavalta.

Fressis

Millainen on sun auringolta suojautumisen outfit?

Vaikuttajat MolyBros-duo jalkautuvat nuorison keskuuteen. Videolla nähdään erilaisia aurinkotyylejä. Oikeita ja vääriä.

Säteilyturvakeskus STUK

Kesä ei jatku ikuisesti – milloin auringolta pitäisi suojautua?

UV-indeksi on helppo mittari sille, milloin UV-säteily on voimakasta. Mitä korkeampi UV-indeksi on, sitä nopeammin iho palaa. Kannattaa myös muistaa, että iho voi kärähtää muulloinkin kuin kesällä.

UV-säteily so what – Eli miksi auringon UV-säteilyltä täytyy suojautua?

Pitkäkestoinen altistuminen UV-säteilylle ja ihon kärähtäminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään.

Tunnista ihotyyppisi, suojaudu oikein

Oman ihotyypin tunnistaminen käy helposti ja auttaa hahmottamaan, miten paljon suojaa tarvitset auringolta.

Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos kysymyksistäsi!

Normaalin ikkunalasin läpi voi ruskettua, jos on ihotyyppi, joka ruskettuu helposti pienestäkin määrästä UV-säteilyä. Ikkunalasi päästää lävitse UV-A-säteilyä, joka voi ruskettaa ihoa – tosin näin muodostunut rusketus kestää vain päiviä. Lasin läpi saatavan UV-säteilyn määrä on kuitenkin niin vähäinen, että suurimmalle osalle ihmisistä sillä ei ole vaikutusta. Lasin läpipäässyt UV-A säteily vanhentaa ihoa, joten jos ikkunan ääressä ollaan säännöllisesti pitkiä aikoja, kannattaa UV-säteilyltä suojautua. Ikkunalasi ei päästä lävitse polttavaa ja pidempikestoisen rusketuksen muodostavaa UV-B-säteilyä.

Nykyautojen tuulilaseissa on UV-säteilyn läpäisyä estävä kalvo, joka ei päästä lävitse UV-säteilyä lainkaan. Sen sijaan sivulasit ovat normaalia lasia, joka päästää lävitseen UV-A-säteilyä.

Parvekelasien ja muiden pinnoitettujen lasien osalta tilannetta on vaikea arvioida. Lasiin tehtyjen lämpösäteilyyn vaikuttavien pinnoitteiden tai mahdollisten UV-suojakalvojen ominaisuuksista riippuu, päästävätkö ne UV-säteilyä lävitse. Osa päästää UV-säteilyn lävitse ja osa ei päästä lainkaan. Parvekelasien ominaisuuksista kannattaa keskustella myyjän kanssa.

Fressis