Aurinko

#suniho on sun ainoo iho – kuuntele sitä

Auringolta suojautuminen on paitsi järkevää, myös todella tärkeää. Onneksi se on tosi helppoa. Näin se käy.

#suniho on sun ainoo iho – kuuntele sitä

Varjo

Varjoon hakeutuminen kirkkaalla säällä kannattaa. Ihanan, mutta petollisen paahteen välttäminen keskipäivän tunteina vähentää iholle osuvan UV-säteilyn määrää tehokkaasti. Tiesitkö muuten, että päivän UV-annoksesta noin puolet kertyy kello 11 ja 15 välillä? Vältät pahimman porotuksen, kun kirmaat lenkille heti aamulla tai valitset keskipäivän biitsireissun sijaan vilvoittavan iltauinnin.

#suniho tarvitsee varjoa

Vaate

Vaate on paras suoja auringolta. Valitse paita päälle hellekelillä, sillä pelti paljaana tai vähissä vaatteissa saatat käräyttää ihosi ja vaurioittaa sitä loppuiäksesi. Muista myös lippis ja aurinkolasit niin tyyli (ja aurinkosuoja) on täydellinen!

#suniho ei halua käristyä

Voide

Iho rakastaa kunnon suojakerrointa. Mitä korkeampi suojakerroin aurinkovoiteessa, sen parempi – aurinkoisella säällä vähintään 30. Suojakerroin kertoo tuotteen tehosta, mutta vahvakaan voide ei yksin riitä. Voiteesta huolimatta iho saa sitä enemmän uv-säteilyä, mitä kauemmin auringossa oleilee. Voide suojaa ihoa uv-säteilyn aiheuttamalta rasitukselta ja heikentää säteilyn vaikutusta iholla, mutta ei estä sitä kokonaan. Muista lisätä voidetta pitkin päivää, etenkin aina uinnin jälkeen.

#suniho rakastaa suojakerrointa

Vesi

Vesi viilentää helteellä. Kun on kuuma ja aurinko porottaa, kroppa kaipaa erityisen paljon nesteytystä. Jotta juominen ei unohtuisi, kannattaa kantaa omaa juomapulloa mukana – sen voi täyttää aina uudestaan raikkaalla, kylmällä vedellä.

#suniho – kuuntele sitä

Kysy meiltä lisää

Katso myös asiantuntijoiden vastaukset nuorten aurinkoterveydestä esittämiin kysymyksiin tai kysy oma kysymyksesi:

Kysy asiantuntijalta -palveluun

 

#suniho on Säteilyturvakeskuksen (STUK) kampanja, joka kannustaa auringolta suojautumiseen. Kampanjassa ovat mukana myös Fressis ja Ilmatieteen laitos.

STUK on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. STUKin tavoitteena on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.

Katso myös

Artikkeli
Aurinko

UV-säteily so what – Eli miksi auringon UV-säteilyltä täytyy suojautua?

Pitkäkestoinen altistuminen UV-säteilylle ja ihon kärähtäminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään.

Artikkeli
Aurinko

Tunnista ihotyyppisi, suojaudu oikein

Oman ihotyypin tunnistaminen käy helposti ja auttaa hahmottamaan, miten paljon suojaa tarvitset auringolta.

Artikkeli
Aurinko

Kesä ei jatku ikuisesti – milloin auringolta pitäisi suojautua?

UV-indeksi on helppo mittari sille, milloin UV-säteily on voimakasta. Mitä korkeampi UV-indeksi on, sitä nopeammin iho palaa. Kannattaa myös muistaa, että iho voi kärähtää muulloinkin kuin kesällä.

Artikkeli
Aurinko

#suniho-kampanjan somevaikuttajat 2022 – tutustu ja seuraa!

Ota seurantaan kesän 2022 somevaikuttajat ja osallistu aurinkokeskusteluun!

Testit

Mitä tiedät auringosta?

Tee testi