Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: Yli 18v
Onko normaalia, että on neitsyt ja seksin harrastaminen tuntuu ahdistavalta? Onko normaalia että on neitsyt ja seksin harrastaminen tuntuu ahdistavalta?
Fressis

Moi,

Olet erittäin tärkeiden ja monia nuoria ja nuoria aikuisia mietityttävien kysymysten äärellä. Hienoa, että laitoit meille viestiä etkä jäänyt pohdintojesi kanssa yksin!

Ensimmäiseen kysymykseesi vastauksena on, että on täysin normaalia olla neitsyt missä iässä tahansa. Neitsyyden käsitteellä viitataan yleensä siihen, ettei henkilö ole harrastanut seksiä – vielä tarkemmin ilmaistuna penis-emätinyhdyntää. Neitsyyden määritelmä kuitenkin luo todella kapean kuvan seksistä, sillä kaikki eivät välttämättä koskaan harrasta yhdyntää tai koe yhdyntää nautinnolliseksi. Laajemmin ymmärrettynä seksi tarkoittaakin ajatuksia, tunteita ja toimintaa, jotka tuottavat kiihotusta ja seksuaalista mielihyvää.

Normaaliuden käsitteen osalta on myös hyvä tiedostaa, että jotkut eivät harrasta koskaan seksiä ja/tai koe kiinnostusta seksiin. Tätä kutsutaan aseksuaalisuudeksi, joka on sekin normaalia. Ylipäätään seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvien asioiden kohdalla voidaan ajatella, että kaikki sellainen on normaalia, mikä ei vahingoita itseä tai toisia ihmisiä.

Seksiä ei tarvitse harrastaa, jos ei koe olevansa siihen valmis. Esimerkiksi ikä ei määritä oikeaa ajankohtaa seksin aloittamiselle, kuten ei myöskään seurustelusuhteessa oleminen. Kaiken kaikkiaan se on hyvin yksilökohtaista, milloin kukakin kokee olevansa valmis ja halukas seksiin. Asian kanssa ei tarvitse kiirehtiä, vaan tärkeintä on kuulostella sitä, miltä sinusta itsestäsi tuntuu. Jokainen päättää itse omasta kehostaan ja siitä, milloin on valmis seksiin. Kukaan muu ei voi määrittää sitä kenenkään toisen puolesta.

Suosittelen sinua pohtimaan, mitä seksi tarkoittaa juuri sinulle. Millaiset asiat kiihottavat sinua ja tuottavat seksuaalista nautintoa? Ahdistaako sinua kaikenlainen seksin harrastamiseen liittyvä vai jotkin tietyt asiat seksissä? Oletko esimerkiksi harrastanut itsetyydytystä ja saanut siitä nautintoa, vai ahdistaako myös itsesi hyväily? Vai liittyykö ahdistuksesi nimenomaan seksiin jonkun toisen ihmisen kanssa?

Voi myös olla hyvä pohtia, millaista kokemasi ahdistus on ja mistä se johtuu. Mikäli se johtuu siitä, ettet vain koe vielä olevasi valmis seksiin, voit aivan hyvin keskittyä muihin asioihin elämässäsi ja rauhassa odotella, että ahdistus ajan kanssa lievenee ja kiinnostuksesi seksiin kasvaa. Seksiin ja ekoihin kertoihin liittyy usein ennakko-oletuksia ja myyttejä, jotka voivat aiheuttaa pelkoa ja paineita esimerkiksi mahdolliseen kipuun tai omaan suoriutumiseen liittyen. Halutessasi voit lukea tästä aiheesta Sexpon artikkelin. Jos ajatus seksin harrastamisesta puolestaan aiheuttaa pelkotiloja tai koet ahdistuksen häiritsevänä, suosittelen keskustelemaan asiasta Väestöliiton tai Sexpon maksuttomassa seksuaalineuvonnassa.

Toivottavasti nämä ajatukset auttavat sinua pohdinnoissasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Joku vaa
Ikä: 16-18v
Minkä takia kaikki seksuaaliset jutut tuntuu epämukavalle? Minkä takia kaikki seksuaaliset jutut (ihan sama lukeeko niistä tai kuuleeko tai tekeekö ite) tuntuu epämukavalle? En oo uskonnollisesta taustasta eli ei oo se...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kuvaat, että kaikki seksuaalisuuteen liittyvät asiat tuntuvat epämukavilta. Osaatko sanoittaa tarkemmin, mitä tämä epämukava tunne oikeastaan on? Onko seksuaalisuuteen liittyvät asiat aina tuntuneet epämukavilta vai muistatko jonkin tietyn kohdan, milloin aloit kiinnittämään tähän huomiota? Viestistäsi tulee paljon kysymyksiä mieleen, joista olisi hyvä kuulla ja keskustella kanssasi lisää.

Ihmisillä seksuaalinen mielenkiinto on hyvin yksilöllistä, joillakin se on hyvin vahvaa ja toisia taas asia ei erityisemmin kiinnosta. On kuitenkin eri asia, jos seksuaalisuus herättää kielteisiä tunteita, esimerkiksi kuvamaasi epämukavuutta tai epävarmuutta, häpeää tai inhoa. Silloin asiaa kannattaa lähteä tutkimaan esimerkiksi seksuaaliterapiassa tai psykoterapiassa.

Kuvaat, että sinulla ei ole uskonnollista taustaa. Omassa historiassa voi kuitenkin olla jotain muuta, mikä näyttäytyy nyt seksuaalisuudessa. Negatiivisesti seksuaalisuuteen voi vaikuttaa esimerkiksi oma minäkäsitys tai minäkuva, alakuloinen mieliala, yksinäisyys, turvattomuus, aikaisemmat torjutuksi tulemisen kokemukset ym. Yksi oleellinen kysymys on myös se, että häiritseekö nykyinen tilanne sinua? Tuleeko olo, että seksistä tulisi olla kiinnostunut, vaikka ei ole?  Jos asia painaa mieltä, suosittelen lämpimästi ottamaan yhteyttä ammattilaisiin. Esimerkiksi Sexpolta löytyy maksutonta seksuaalineuvontaa. Heille voi myös soittaa nimettömänä, löydät yhteystiedot täältä. Voit ottaa asiasta yhteyttä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Anonyymi
Ikä: 9-12v
Saako 9-11-vuotiaana harrastaa seksiä? Saako 9-11 vuotiaana harrastaa seksiä
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Seksin harrastamiselle ei ole asetettu ikärajaa. Joitakin seksi alkaa kiinnostamaan jo varhaisemmassa vaiheessa ja on ymmärrettävää ja luonnollista, että se voi herättää uteliaisuutta jo hyvin nuorena. Iältään 9–11-vuotias on kuitenkin vielä hyvin alussa oman kasvun ja kehityksen suhteen, joten ikäiselläsi nuorella turvallisin ja paras tapa tutustua seksiin on itsetyydytyksen avulla. Itsetyydytyksessä omaa kehoa voi pitää hyvänä ja ajatella esimerkiksi mukavia ja miellyttäviä mielikuvia. Näin luot hyvää ja turvallista pohjaa omalle seksuaaliselle kasvulle. Seksiin toisen kanssa ei ole mitään kiirettä. Sen aika koittaa kyllä vielä myöhemmin elämässä, kun keho ja mieli ovat kehittyneet ja siihen valmiita. Voit lukea itsetyydyksestä lisää täältä.

Vaikka seksin harrastamiselle ei ole suoranaisesti ikärajaa, Suomen laki asettaa ikärajat sille, minkä ikäisen kumppanin kanssa voi harrastaa seksiä. Näitä kutsutaan suojaikärajoiksi. Seksin harrastaminen ei tarkoita vain yhdyntää vaan muutakin seksuaalista toimintaa. Lain mukaan esimerkiksi yli 16-vuotias ei saa olla seksuaalisesti kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa, eli laki suojaa alle 16-vuotiaat seksuaalisilta teoilta. Lain tarkoitus on suojella nuorta ja estää selkeästi vanhemman ja mahdollisesti auktoriteettiasemassa olevan ihmisen yritykset käyttää hyväkseen kehityksessään vielä kasvavaa nuorta. Voit lukea lisää suojaikärajasta täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?