Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tuntematon
Ikä: 13-15v
Onko normaalia, että toinen häpyhuulista on isompi kuin toinen? Huomasin vähän aika sitten että mut toinen häpyhuuli on paljon isompi ku toinen ja sen huomaa paljon helpommin kun sen toisen, tää tuli yhtäkkiä...
Fressis

Hei!

Todella hyvä juttu, että laitoit meille viestiä sinua mietityttävästä asiasta. On myös hyvä, että tutkit omaa kehoasi ja varmistat, että kaikki on ok. 😊

Häpyhuuliin kuuluu sekä sisemmät että ulommat häpyhuulet. Häpyhuulet voivat olla hyvinkin erilaisia toisiinsa verrattuna, eli kertomasi kuulostaa ihan normaalilta. Ihmiskehossa muutenkin sen eri osat ovat usein ”eriparisia”. Esimerkiksi oikea ja vasen puoli kasvoista ja raajoista ovat erilaiset. Täysin symmetristä kehoa, jossa eri puolet olisivat täysin tasapainossa ei siis ole olemassakaan myöskään sukuelimissä.

Tässä Hyvä Kysymys- sivuston artikkelissa on kerrottu lisää häpyhuulista. Sieltä löytyy myös hyviä piirroksia, joista saa käsityksen sukuelinten anatomiasta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 1234
Ikä: Yli 18v
Suunterveys ja suuseksi Jos suussa on ei-seksitautien viruksia tai bakteereja (vaikkapa karies), voiko niistä olla haittaa sukuelimille suuseksissä? Tai voiko sukuelimistä tarttua esim. jokin hiiva suuhun? Vai...
Fressis

Hei 1234,

kysyt voiko suuseksikontaktissa tarttua muita infektioita kuin varsinaisia seksitauteja ja tuleeko myös kahden neitsyen välttää sylki-sukuelin -kontaktia. Hyviä kysymyksiä!

Suussa on yli 300 lajia bakteereita, viruksia ja hiivoja. Suurin osa niistä on vaarattomia ja jopa ihmiselle hyödyllisiä osana suun ns. normaalia bakteerikantaa. Monilla on myös suun sairauksia aiheuttavia bakteereita, jotka niille suotuisissa olosuhteissa tekevät reikiä hampaisiin tai saavat ikenet tulehtumaan. Nämä bakteerit eivät kuitenkaan kykene siirtymään sukuelinten limakalvoille tartuntaa aiheuttavina tauteina syljen välityksellä, sillä ympäristöt ovat liian erilaiset. Sukuelinten hiivat eivät myöskään pysty siirtymään perusterveen ihmisen suuhun, sillä sylki, limakalvot ja normaalibakteerikanta estävät ”ulkomaailman” bakteereita asettumasta suuhun. Myöskään kariesbakteerit eivät enää tartu aikuiselta toiselle syljen välityksellä, sillä suun bakteerikanta vakiintuu jo alle 2-vuotiaana.

Mikäli suussa on sen sijaan jokin seksitauti tai aktiivinen huuliherpes, se voi siirtyä suuseksin aikana sukupuolielinten limakalvoille ja toisinpäin.  Joskus myös suuseksin tai seksin harrastaminen voi saada alapään oman bakteeritasapainon hetkellisesti häiriintymään, jolloin kehon omat hiivat voivat saada aikaan hiivatulehduksen.

Aina kun on uusi kumppani, kannattaa huolehtia seksitautien ehkäisystä. Mikäli seksitaudit on kuitenkin poissuljettu (esimerkiksi jos kummallakaan seksin osapuolella ei ole ollut seksiä aiemmin kenenkään kanssa) eikä kummallakaan ole ilmeisiä tulehduksia tai ihorikkoja, voi seksistä nauttia ilman pelkoa tartunnasta.

Hyvää alkavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Alive
Ikä: 9-12v
Mitä on valkoinen mönjä klitoriksessa? Mitä on valkoinen mönjä joka tulee klitoriksesta? Melkein joka päivä sitä on siellä. Ei oo kutinaa muita juttuja mut sitä on
Fressis

Moikka nimimerkki Alive,

kiitos yhteydenotosta. Tosi hyvä, että selvittelet mielessä olevaa kysymystä!

Uskoisin, että mainitsemasi valkoinen mönjä klitoriksessa on valkovuotoa. Jos mönjä lähtee alapesussa pois, eikä sinulla ole muita oireita, niin kyse on luultavasti ihan tavallisesta kasvuun ja kehitykseen liittyvästä asiasta. Voit olla siis sen suhteen huoletta 😊 Väestöliiton artikkeleista voit lukea lisää valkovuodosta ja sukuelimiin liittyvästä hygieniasta.

Jos haluat jutella asiasta tarkemmin, se onnistuu Väestöliiton Seksuaalineuvontachatissa, jonka löydät täältä.

Ihanaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: enuskalla
Sukuelinten näyttäminen seurustelukumppanille En uskalla näyttää mun kikkeliä mun tyttöystävälle, haluisin nähä sen pimpsan ja hän on luvannut näyttää sen mulle sit samaan aikaan kun näytän kikkeliä...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

On täysin normaalia, että intiimiys ja alastomuus jännittää. Tyttöystävääsi jännittää luultavasti ihan yhtä paljon ja hänellä saattaa olla ihan samoja kysymyksiä ja pohdintoja siitä, että tykkäätköhän sinä hänen pimpsastaan. Muistattehan, että kaikkien alapäät näyttävät erilaisilta, joten jokaisen pippeli ja pimpsa ovat erinäköisiä.

Jotta uskaltaa olla toisen kanssa intiimisti, on suhteen oltava turvallinen ja toista kunnioittava. Et kerro viestissäsi, kuinka kauan olette olleet yhdessä, mutta turvallisuus ja luottamus toiseen syntyy ajan kanssa ja toiseen tutustuessa. Kun asioista puhuu ja juttelee, jännityskin myös usein vähenee. Voisitte siis tyttöystäväsi kanssa jutella aiheesta, toistenne toiveista ja mahdollisista jännityksen kohteista 🙂

Ensimmäinen kerta intiimisti toisen kanssa on aina jännittävä tilanne, ja voit halutessasi lukea aiheesta lisää esimerkiksi Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta. 

Tsemppiä ja kivaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Saunoja
Voivatko syylät tarttua jalkapohjasta sukuelimiin? Jos istuu saunassa jalat ristissä ja asettautuessa paremmin syylällinen jalkapohja vahingossa hipaisee alapäätä, voiko syylä levitä jalkapohjasta sukuelimiin?
Fressis

Hei nimimerkki Saunoja,

Kiitos hyvästä kysymyksestä, johon pohdimme vastausta oikein porukalla. Sekä ihon että sukuelinten syylät ovat HPV:n aiheuttamia, mutta yleensä ne ovat eri HPV-tyyppiä. Ihon syylät voivat kyllä levitä eri puolille saman ihmisen kehoa. Sukuelinten syylät eivät toisaalta herkästi leviä muualle iholle. Terve iho ja terve limakalvo ovat hyviä puolustautumaan, joten jos sukuelimissä ei ole haavaa tai ihottumaa, kuvittelisi, ettei HPV kovin helposti tartu. Jalkapohjan syylän päälle muodostuu toisaalta myös usein känsä, joka on tiivistä sarveismassaa. Tuo känsä luultavasti vähentää jalkapohjan syylän tartuttavuutta.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moi
Onko normaalia että tulee siemennestettä eli spermaa? Moi olen 11v poika onko normaalia että tulee spermaa?
Fressis

Heippa!

Kiitos kysymyksestä! Murrosiässä kehossa ja mielessä tapahtuu kovasti muutoksia ja yksi keskeisimmistä muutoksista on sukuelinten kehitys. Poikakehoissa murrosikä alkaa kivesten kasvamisella.

Yksi sukuelinten kehityksen vaiheista on siemensyöksyjen alkaminen, joka tapahtuu suunnilleen 12 – 14 -vuotiaana. Joillain ne voivat alkaa myös aiemmin ja toisilla myöhemmin. Useimmilla siemensyöksyt alkavat yöllä tulevina unen aikaisina siemensyöksyinä tai itsetyydytyksessä.

Siemensyöksyssä peniksen eli siittimen päässä olevasta virtsaputkesta pulpahtaa siemennestettä eli spermaa, joka sisältää paitsi siittiöitä, myös monia muita aineita, joiden tehtävänä on pitää siittiöt hengissä siten, että ne voivat hedelmöittää munasolun.

Vastauksena kysymykseesi on siis täysin normaalia ja hieno asia, että tulee spermaa. Se kertoo siitä, että murrosikäsi etenee niin kuin pitääkin. Lue lisää siemennesteestä täältä.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tommy
Alasti nukkuminen seksikumppanin kanssa Onko hyväksi sukuelimille, että murrosiässä alkaisi nukkua ilman vaatteita? Eikö ole kehitykseen kuuluvaa, että kun seksiä alkaa olla kumppanin kanssa ja nukutaan yhdessä, niin...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksistä!

Jos ymmärsin ensimmäisen kysymyksesi oikein, sinua mietityttää tekeekö sukuelimille hyvää nukkua ilman alusvaatteita. Alusvaatteilla tai ilman nukkuminen on enemmänkin mieltymyskysymys. Hiertävät ja huonosti hengittävät alusvaatteet voivat aiheuttaa hiertymiä ja epämukavuutta, mutta yleisesti alusvaatteilla voi ihan hyvin nukkua, eikä siitä ole haittaa sukuelimille.

Myös toinen kysymyksesi on mieltymyskysymys, johon ei ole oikeaa vastausta. Se, että nukkuu kumppanin kanssa ei aina tarkoita sitä, että harrastettaisiin seksiä. Joskus on kiva vain nukkua yhdessä. Jos seksiä päätetään harrastaa, alkavat usein vaatteet vähentyä. Seksiä on kuitenkin monenlaista, eivätkä kaikki seksin muodot vaadi sitä, että oltaisiin ilman vaatteita. Yhdyntä toki vaatii sen, että vähintään alushousut on otettu pois 😉

Toiset tykkäävät nukkua vaatteet päällä, toiset ilman ja molemmat vaihtoehdot ovat täysin ok. Kun aletaan seurustelemaan ja viettämään öitä yhdessä, ei missään nimessä ole pakko nukkua ilman vaatteita, jos se ei ole itselle luontaista 🙂 Tästäkin asiasta on hyvä jutella oman kumppanin kanssa, kuten kaikista seksiin liittyvistä pohdinnoista.

Kivaa kevään odotusta! Muistattehan käyttää seksissä kondomia, joka suojaa paitsi raskaudelta myös seksitaudeilta! 😉

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ruu
Miten tytön sukuelimet kehittyy? Muuttuuko tyttöjen klitoris kuinka paljon murrosiän aikana? Jos verrataan vaikka siihen, kuinka penis kasvaa ja esinahka irtoaa terskasta? Kehittyykö se samaan aikaan kuin emätin?...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Murrosiässä tytön sukuelimet kehittyvät siinä missä muutkin kehon osat. Häpyhuulet kasvavat ja tummuvat, ja myös klitoris voi hieman kasvaa. Klitoris on noin 10 sentin pituinen, josta suurin osa on lantion sisällä ja vain noin herneen kokoinen pää näkyvillä.

Klitoris on naisen sukuelinten tuntoherkin alue ja tärkeä seksuaalisen mielihyvän kannalta. Tuntoherkkyys ja se, minkä kukakin tuntee nautinnollisena, on kuitenkin yksilöllistä. Klitoris on paisuvaiskudosta eli naisen kiihottuessa seksuaalisesti se täyttyy verellä ja paisuu hieman, muttei kostu. Emätin sen sijaan kostuu kiihottumisen johdosta.

Voit käydä lukemassa lisää murrosiän aiheuttamista muutoksista kehoon Väestöliiton sivuilta.

Kivaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Kaktus
Herpes intiimialueella? Hei. Olen harrastanut suojaamatonta seksiä saman ja ainoan seksikumppanini kanssa runsaan vuoden. Menetimme neitsyytemme toisillemme. Viimeisimmän seksikertamme jälkeen minulle ilmestyi muutamia erillään olevia aftan...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä! Kannustaisin sinua käymään lääkärissä, jos rakkoja on yhä näkyvissä. Jos ne ovat jo parantuneet, kannattaa jäädä seuraamaan, uusiutuvatko ne joskus vielä.

Kuvauksesi sopisi hyvin herpekseen. Voisiko olla niin, että kumppanillasi olisi huuliherpes, kuten meistä monilla on ja se olisi tarttunut intiimialueellesi? Herpes voi tarttua suuseksissä suupielestä sukuelimiin. Huuliherpes ei ole seksitauti sinänsä, sen moni saattaa saada jo pikkulapsena esimerkiksi vanhempien kautta.

Jos suuseksiä ei ole ollut ja epäilet, ettei yllä oleva ole mahdollista, selitys on jokin muu. Kuitenkaan isoa huolta ei nyt ole. Jos kyseessä olisikin herpes, senkin kanssa voi elää pääosin oireettomana. Diagnoosin varmistamiseksi käynti lääkärissä voi olla paikallaan, jos rakkoja yhä näkyy, tai sitten voit tosiaan jäädä seuraamaan tilannetta. Jos rakot palaavat myöhemmin uudelleen, pyri silloin pian lääkäriin.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?