Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: .
Johtuvatko oireeni sähkötupakasta vai jostain muusta? Oon nyt pari kuukautta käyttäny sähkötupakkaa mulla oli ihan alkuaikoina kurkkukipee yhen päivän mut se lähti pois sit nyt mulla on kurkku nii kipee...
Fressis

Moikka!

Sähkötupakan käyttö voi lyhyellä aikavälillä aiheuttaa esimerkiksi ärsytystä hengitysteissä, yskää ja päänsärkyä. Sähkötupakan käyttö voi jossain määrin vaikuttaa myös kehon puolustuskykyyn, mikä voi altistaa erilaisille tulehduksille. Kuvaamasi oireet kuulostavat kuitenkin siltä, että ne ovat aiheutuneet jostakin muusta ja siksi sinun olisi hyvä olla pikimmiten yhteydessä lääkäriin.

Me täällä Fressiksellä suosittelemme myös pysymään erossa sähkötupakasta, jotta säästyt sen aiheuttamilta haitoilta jatkossa. Lisätietoa sähkötupakan haitoista voit lukea täältä.

Kivaa loppukesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mikä neuvoksi?
Oireilu alapäässä Olen pian täysi-ikäinen nuori nainen, mietinkin tässä mistä kaikesta mahdollisesta alapään kutiaminen, virtsatessa polttaminen ja sisäisten häpyhuulien selkeä punoitus voi johtua? En ole yhdynnässä...
Fressis

Moi!

En mielelläni lähtisi arvuuttelemaan, mistä oireesi johtuvat, koska kaikkein helpoiten sen saa selville käymällä lääkärin vastaanotolla. Kuvailemillesi oireille voi olla todella monta syytä, ihan alkaen kuivumisesta ja hiertymisestä hiivatulehdukseen ja bakteeritasapainon häiriöön.

Lääkärissä käyminen voi olla jännää, mutta sitä voi helpottaa monella tavalla. Voit ajatella, että teet tärkeän terveysteon pitämällä itsestäsi huolta, haluat itselle hyvää ja siksi haet apua. Helpottavaa voi olla sekin, että lääkärille alapäät, polvet, korvat ja kainalot ovat kaikki samanarvoisia paikkoja, jokapäiväistä työtä. Tällaisia vaivoja ei siis yhtään tarvitse hävetä. Lääkärille kannattaa kertoa jos jännittää, niin lääkäri osaa ottaa sen huomioon.

Ensiapuna voit käyttää löysiä vaatteita, rasvata perusvoiteella alapään ihoa ja limakalvoa pesujen jälkeen ja nukkua ilman housuja. Jos tämän vastauksen saatuasi sinulla on yhä oireita, suosittelen terveysasemalle soittamista tai jos olet opiskelija, opiskeluterveydenhuoltoon yhteyden ottamista.

Tsemppiä jatkoon!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huolestunut
Tuntemukset alavatsassa ja raskauden mahdollisuus Ongelmani on se, että aloitin minipillerit noin 2 viikkoa sitten, ohjeiden mukaan ja olen syönyt niitä säännöllisesti ja oikein. Harrastin suojaamatonta seksiä, tutun ihmisen...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistä!

Kuvaamasi tuntemukset alavatsalla, voivat todennäköisesti liittyä kuukautiskierron vaiheeseen. Muita tällaisia kuukautiskiertoon liittyviä oireita voivat olla esimerkiksi rintojen arkuus tai vatsan turvotus. Oireet ilmenevät usein kuukautiskierron loppupuolella.

Kertomasi mukaan olet syönyt pillereitä ohjeiden mukaisesti, joten raskaus ei kohdallasi liene todennäköinen. Mikäli raskauden mahdollisuus jostain syystä vielä kuitenkin mietityttää sinua, ainoa tapa varmistua asiasta on tehdä raskaustesti.

Mukavaa kevään odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Liike
Nimimerkki: Yliliikkuvainen
Onko yliliikkuvuudesta jotain haittaa? Onko yliliikkuvuudesta jotain haittaa?
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Yliliikkuvuudella tarkoitetaan nivelen poikkeuksellisen laajaa liikelaajuutta. Yliliikkuvuus voi olla paikallista eli vain tietyssä nivelessä tai yleistä eli esiintyä yleisesti koko nivelistössä. Nivelten yliliikkuvuutta esiintyy noin kymmenellä prosentilla suomalaisista.

Yliliikkuvuus ei välttämättä aiheuta mitään oireita tai haittaa. Yleisimpänä oireena yliliikkuvuuteen voi liittyä nivelkipua, etenkin kehon suurissa nivelissä, kuten olkapäässä tai polvessa. Lihasten antama tuki on erityisen tärkeää yliliikkuville nivelille. Etenkin jos yliliikkuvuus aiheuttaa oireita, on tärkeää huolehtia niveltä ympäröivien lihasten vahvistamisesta.

Jos yliliikkuvuus aiheuttaa esimerkiksi kipua, on hyvä hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle tilanteen selvittämiseksi.

Hyvää loppukesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Anonyymi
Voiko klamydia olla ”piilevänä” kehossa? Onko mahdollista että Klamydian oireet häviävät jossain vaiheessa itsekseen mutta tauti on silti kehossa?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kaikkiaan klamydiassa on vähän oireita. Kaikilla oireita ei ole ollenkaan tai niitä on vain niin niukasti, ettei niihin kiinnitä huomiota. Etenkin naisilla oireita saattaa olla usein vain vähän.

Se mitä kysymyksessäsi kuvaat, on mahdollista. Klamydia voi olla kehossa piilevänä pitkään ja saattaa ”jäädä kiinni” yllätyksenä, kun seksitautitestissä käy. Ainoa tapa varmistua siitä, sairastaako seksitautia, on käydä tautitesteissä. Ei kannata yrittää päätellä oireista tai oireettomuudesta, onko saanut tartunnan vai ei.

Jos siis pohdit, voiko sinulla olla seksitauti, vaikka oireita ei olekaan, suositan seksitautitesteihin hakeutumista. Niihin pääset oman terveysaseman, koulu- tai opiskeluterveydenhuollon tai yksityisen lääkäriaseman kautta. Testit ovat maksuttomia julkisella puolella asioidessa (eli esim. kouluterkkarin kautta) ja myös hoito on sitä kautta maksutonta.

Mukavaa alkanutta kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?