Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Epävarma
Ikä: Yli 18v
Mistä tietää, milloin pitää mennä lääkäriin? Missä kohtaa pitää/kannattaa/on ok mennä lääkäriin? Jos itsellä on ollut subjektiivisesti lieviä oireita (jotka tosin vaikuttavat viittaavan krooniseen sairauteen x jota en nyt rupea...
Fressis

Moi! Kiitos yhteydenotostasi!

Jos sinulla on huolta terveyteesi tai jaksamiseesi liittyen, suosittelen sinua ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä terveydenhuollon palveluihin. 😊  Jos olet opiskelija, voit olla yhteydessä esimerkiksi opiskelijaterveydenhuoltoon, ja jos työntekijä, voit ottaa yhteyttä työpaikkasi mahdollisesti tarjoamiin työterveyspalveluihin. Voit myös tottakai soittaa omalle terveysasemallesi, ja he osaavat sitten ohjata sinut asiasi kanssa eteenpäin.

En pidä sitä todennäköisenä, että terveydenhuollon ammattilaiset arvostelisivat sitä, missä vaiheessa hakeudut lääkäriin. Tärkeintä on, että saat apua niihin asioihin, joista olet huolissasi. Olivat ne sitten kuinka pieniä tai suuria tahansa. 😊 Rohkeasti vain!

Tässä vielä ohjeet lääkärille hakeutumiseen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Heebo
Ikä: 16-18v
Sairauden pelko Oon 17-vuotias poika ja noin 1 1/2 vuotta peniksessä on ollut ilmeisesti helminystyjä tai jotain. Lomalla tullu taas pelko siitä jos onkin joku harvinainen...
Fressis

Hei! Kiitos kysymyksestä!

Erilaisten vakavien sairauksien pelko on yleinen oire, etenkin ahdistuneisuudesta kärsivillä. Olet ilmeisesti kuvien perusteella päätellyt itse peniksen näppylöiden laadun, ja hyvin todennäköisesti osunut oikeaan sen suhteen että ne ovat helmiäisnystyjä. Helmiäisnystyt ovat tavallisia ja yleensä hyvin tunnistettavia ja siis täysin hyvälaatuisia ihomuutoksia. Niistä ei tarvitse siis olla huolissaan.

Sairauksien toteaminen ja tarvittaessa hoidon määrittäminen ovat lääkärin työtä. Koska asia sinua selvästi vaivaa ja ahdistaa, ehdottaisin sinulle kertaalleen vielä lääkärikäyntiä, jolloin saisit varmuuden asiaan. Usein tämä jo rauhoittaa mieltä merkittävästi.

Millä tolalla ahdistuneisuushäiriösi hoito on? Onko sinulla hoitokontakti johonkin tahoon? Erilaiset pelot ja huolet reagoivat usein terapeuttiseen käsittelyyn. Jos sinulla on hoitokontakti, voisit siellä vielä jutella myös lääkityksestäsi, josta mainitset, ja kysyä tulisiko sitä jollain tavalla tarkastella uudestaan. Lievempiä ahdistusoireita voi lievittää myös työstämällä niitä itse esimerkiksi mielenterveystalon ahdistuksen omahoito-ohjelman avulla. Löydät sen täältä.

Ensisijaisesti neuvoisin sinua kuitenkin käymään lääkärissä näyttämässä iholöydöstäsi, jotta saisit sitä kautta mielenrauhaa. Ja tämän jälkeen tarvittaessa sitten ottamaan yhteyttä ahdistuneisuushäiriötä hoitavalle taholle, jotta siellä voidaan arvioida tulisiko hoitoa esimerkiksi jollain tavalla tehostaa tai muuttaa.

Hienoa kun pyysit apua, kaikkea hyvää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
RytmiYleinen
Nimimerkki: Sairastunut
Altistaako sairastettu korona muille sairauksille? Voiko korona aiheuttaa pysyviä muutoksia ihmiseen, esim. aivotoimintaan? Altistaako sairastetty korona muille sairauksille, esim. syöville, vai onko se ihan vaan flunssantapainen tauti josta on...
Fressis

Moikka!

Vastaamme kysymykseesi nyt hyvin yleisellä tasolla, koska se ei ole aihepiiriltään asiantuntemusalaamme. Kysy asiantuntijalta -palvelun ohjeistuksessa olemme kuvanneet, että Fressiksen asiantuntijoilta voit kysyä tupakka- ja nikotiinituotteisiin, ruokaan, liikuntaan, uneen ja arkirytmiin, alkoholiin, aurinkoterveyteen, mielen hyvinvointiin sekä seurusteluun ja seksuaaliterveyteen liittyvistä teemoista.

Covid-19-infektion pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tunneta kovin hyvin, mutta ympäri maailmaa tehdään aiheesta runsaasti erilaista tutkimusta ja tietoa aiheesta tulee vähitellen lisää. Nyt jo tiedetään, että etenkin vakavampien tautimuotojen jälkeen on mahdollista, että kehoon jää jotain pitkäaikaisia ja mahdollisesti pysyviäkin vaikutuksia. Sairastetulla infektiolla on huomattu yhteyksiä kognitiivisiin toimintoihin ja muistiin, mutta vielä on liian aikaista arvioida ovatko nämä muutokset pysyviä. Covid-19-infektion mahdollista yhteyttä syöpäsairauksiin ei ole vielä tutkittu (review-artikkeli 01/22). Se alkaa kuitenkin olla selvää, että Covid-19-infektion haitat eivät kaikissa tapauksissa rajoitu pelkästään akuuttiin tilanteeseen, vaan erilaisia jälkiseuraamuksia voi olla.

Lisätietoa koronaviruksesta saat THL:n sivuilta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
TupakkaYleinen
Nimimerkki: Kossu200
Tupakointi ja sairastuminen Alotin tupakoinnin tyhmänä 18v ja poltin vuoden. Täytin 19 vuotta ja olen ollut ollu noin puolitoista kuukautta ostamatta tupakkaa ja olen ehkä muutaman polttanut...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että olet pääsemässä irti tupakasta! Harmillista kuitenkin kuulla, että kärsit kuvaamistasi oireista.

Ilmeisesti pohdit, voiko lyhytaikainen tupakointihistoriasi olla aiheuttanut sinulle syövän tai muun vakavan sairauden. Kertomasi perusteella en näe, että tapauksessasi olisi suurta riskiä ja sen suhteen sinulla ei liene syytä suurempaan huoleen. Sinulla on kuitenkin oireita, jotka voisi olla hyvä selvittää lääkärin vastaanotolla. Laihtumisesta ja peloistasi on hyvä kertoa lääkärille, jotta hän osaa tutkia sinut oikein.

Kaikilla meillä on joskus kehossa oireita, jotka onneksi kuitenkin menevät usein itsestään ohi, eivätkä ole merkki mistään vakavasta. Jostain syystä tarkkailet kehoasi hyvin tarkkaan ja olet kiinnittänyt huomiota moniin oireisiin. Kerrot myös, että stressi pahentaa vaivoja. Lääkärin vastaanotolta voit saada apua myös stressin ja ahdistuksen hallintaan.

Suosittaisin siis lämpimästi, että hakeudut lääkäriin hakemaan tukea ja apua tilanteeseesi.

Tsemppiä tilanteesi läpikäymiseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?