Artikkeli
Rytmi

Uni on supervoima – vaali sitä!

Unella on suorastaan supervoimia, eikä siitä kannata nipistää. Lue lisää miksi.

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Susanna
Ikä: 16-18v
Onko seksillä positiivisia vaikutuksia terveydelle? Haluaisin tietää mitä mieltä olette, onko seksin harrastaminen hyväksi ihmisille, tarkoitan nimenomaan nuoria. Onko seksillä siis positiivisia vaikutuksia terveydelle, ja jäävätkö ne joilla ei...

Hei, kiitos paljon kysymyksestä!

Tutkimusten mukaan seksuaalinen hyvinvointi edistää kokonaisvaltaisesti ihmisen hyvinvointia. Seksin aikana oksitosiini- ja endorfiinihormonit tuottavat mielihyvän tunnetta ja se voi lisätä läheisyyden tunnetta kumppaniin. Terveyden näkökulmasta mielihyvä vaikuttaa positiivisesti myös unen laatuun sekä ehkäisee stressiä, helpottaa ahdistusta ja alakuloisuutta (silloin, kun seksi koetaan positiivisena voimavarana).

Myös muut asiat elämässä voivat kuitenkin tuottaa näitä samoja hyötyjä. Seksin harrastaminen tai sen puute eivät siis ole missään nimessä ainut keino tuottaa näitä positiivisia vaikutuksia mielelle ja keholle. Esimerkiksi liikunta, mukava tekeminen ystävien kanssa tai mieluisat harrastukset lisäävät yhtälailla mielihyvää elämään.

Seksistä nauttimisen voimakkuus on myös hyvin yksilöllistä. Kaikille se ei ole niin merkityksellinen asia oman hyvinvoinnin kannalta. Joitakin ihmisiä seksi ei kiinnosta lainkaan, ja he ovat silti hyvin tyytyväisiä omaan elämäänsä. Seksuaalinen kiinnostuminen herää myös ihmisillä eri aikaan, joten voi olla, että kiinnostus ja halu seksiin herää vasta myöhemmässä vaiheessa elämää.

Muistutan vielä lopuksi, että seksiäkin on monenlaista, eikä sillä tarkoiteta aina seksiä toisen henkilön kanssa. Itsetyydytys ja itsensä helliminen tuottavat yhtälailla positiivisia terveysvaikutuksia kuin seksi partnerin kanssa. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: Sulkapallo
5. luokan lääkärintarkastus Onko siinä koulun 5 luokan lääkärintarkastuksessa pakko suostua kaikkiin tutkimuksiin? Ja onko ihan oikeesti niin että pitää riisua alushousut ja näyttää sille lääkärille pimppi??...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Ensinnäkin mainittakoon, että sinua ei pakoteta mihinkään ja voit itse säädellä, miten asiat tarkastuksessa etenevät. Sinulla on itsemääräämisoikeus omaan kehoosi ja yksityisyyteesi, eikä sitä tässä lääkärintarkastuksessakaan rikota. Ennen lääkärintarkastusta sinulle ja vanhemmillesi tulee omat lomakkeet, joissa kysellään asioista, joista sitten jutellaan vastaanotolla. Se mitä lääkärintarkastuksessa tehdään, riippuu lääkäristä, mutta 5.-luokan tarkastuksessa selvitetään tavallisesti laajasti terveydentilaan liittyviä asioita. Siihen liittyy mielialaan, koulutyön sujumiseen, sosiaalisiin suhteisiisi liittyvistä asioista juttelua sekä fyysisen terveystilanteen selvittämistä. Asioita tarkastellaan laajasti, jotta saadaan selville kokonaisvaltainen kuva hyvinvoinnistasi ja terveystilanteestasi. Siten voidaan antaa sinulle sopivia neuvoja, jotta voit hyvin ja pysyt terveenä jatkossakin.

Tarkastuksessa tutkitaan mm. pituus, paino ja katsotaan ryhti. Ryhtiä tarkastettaessa riisutaan usein paita, jotta lääkäri pystyy paremmin tarkastelemaan ryhtiäsi. Samalla lääkäri myös havainnoi, onko kehossasi tapahtunut murrosiän muutoksia (mm. rintojen ja karvojen kasvu). Joskus lääkäri kurkkaa pikkuhousuihin nähdäkseen, onko häpykarvoitusta tullut. Voit myös kertoa asian itse lääkärille, niin ei tarvitse kurkata. Lääkärin kanssa voi myös heti alussa sopia, miten toivot tarkastuksessa tehtävän ja mitä et halua. Voit kertoa, jos sinua jännittää jokin asia, niin lääkäri osaa ottaa sen huomioon.

Voit itse toivoa kumman vanhemmista haluat mukaan tarkastukseen vai haluatko molemmat. He täyttävät ennalta lomakkeen, jossa selvitetään lääkärintarkastuksessa läpikäytäviä asioita. Voit itse määritellä, jos toivot, että he eivät ole mukana siinä vaiheessa, kun riisutaan tai tulee puheeksi aiheita, joista et halua heidän läsnä ollessaan puhua. Voitte vaikka jutella ja sopia siitä jo etukäteen vanhempien kanssa, miten itse toivot tilanteen menevän.

Älä siis suotta jännitä liikaa. Tarkastus on sinulle tärkeä tilanne, jossa selvitetään hyvinvointiasi, ja tuetaan sinua ja vanhempiasi hyvinvointisi edistämisessä.

Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: Utelias
Punaisen lihan syöminen Hei! Saako punaista lihaa syödä ollenkaan kun jos sitä syö runsaasti se voi olla riski suolisto syövälle, niin mikä sitten on normaali määrä punaista...
Fressis

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Punaiseksi lihaksi luetaan naudan, porsaan sekä lampaan liha sekä joskus myös riista ja hevosen liha. Lisäksi kaikki näistä valmistetut lihajalosteet, kuten leikkelet, makkarat ja jauheliha ovat punaista lihaa/prosessoituja lihajalosteita. Jauhelihaa voi toki valmistaa esimerkiksi broileristakin, eli jauheliha ei automaattisesti ole punaista lihaa.

Punaista lihaa suositellaan syötävän enintään 500 grammaa viikossa, mikä tarkoittaa viikkotasolla noin 3-5 annosta, riippuen toki annoskoosta. Punainen liha on hyvä raudan ja proteiinin lähde, mutta etenkin lihajalosteet sisältävät usein runsaasti suolaa ja kovaa rasvaa. Lihatuotteista kannattaakin valita mahdollisimman vähärasvaisia ja suolaisia tuotteita.

Kuten sanoit, laajoissa tutkimuksissa on osoitettu, että lihajalosteiden ja punaisen lihan runsas käyttö lisää suolistosyövän riskiä, eritoten paksusuolensyövän osalta. Tästä johtuen punaiselle lihalle onkin annettu käyttösuositus 500 g viikossa ja yleisesti ihmisiä neuvotaan vähentämään lihan syöntiä.

Lihan syöminen ei kuitenkaan tarkoita, että syöpää sairastuminen on taattua, vaan runsaasti lihaa syövillä on hieman suurempi todennäköisyys sairastua, kuin niillä, jotka eivät syö punasta lihaa yhtä paljon. Punaiseen lihaan ja lihavalmisteisiin kannattaa sekä terveyden, että ympäristön näkökulmasta suhtautua satunnaisena erityisruokana – lihaa ei tarvitse olla joka aterialla, vaan esimerkiksi muutama liha-ateria viikossa on hyvin suositusten puitteissa. Lisää aiheesta voit lukea halutessasi täältä.

Mukavaa alkanutta kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
RuokaYleinen
Nimimerkki: Hei
Alipaino, ruokailu ja terveys Jos on alipainoinen mutta syö todella paljon ja ravitsevasti onko alipaino silloin vaarallista?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Alipainolla tarkoitetaan sitä, että painon suhde pituuteen on liian pieni. Selvä alipaino ei ole terveydelle hyväksi. Lisäksi, jos alipaino on pitkäkestoista ja siihen liittyy fyysiseen ja psyykkiseen vointiin liittyviä oireita, tilanne voi johtaa terveydelle haitalliseen tilanteeseen. Alipainon vaarallisuus terveydelle riippuu siis alipainon vakavuudesta, kestosta ja sen taustalla olevista asioista.

Säännöllinen, riittävä ja monipuolinen ravitsemus on tärkeää kaikille, mutta erityisesti kasvaville lapsille ja nuorille. Ruoan määrän lisäksi myös ruoan sisällöllä ja ruokailun säännöllisyydellä on merkitystä. Ruokailurytmin olisi hyvä olla säännöllinen. Päivän aikana voi syödä esimerkiksi 3-5 tunnin välein (aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala, lisäksi omasta päivärytmistä ja liikunnan määrästä riippuen 1-2 välipalaa). Ruokavaliossa kannattaa tietysti suosia kasviksia, täysjyväviljaa, hyviä proteiinin lähteitä ja hyvälaatuista rasvaakin tarvitsemme ehdottomasti. Ruokailun ja ravitsemuksen lisäksi myös liikunta vaikuttaa painoon. Mitä enemmän liikkuu, sitä enemmän täytyy kiinnittää huomiota siihen, että syö riittävästi ja monipuolisesti. Myös lepo ja palautuminen ovat olennaisia asioita. Rentous ja elämästä nauttiminen on tärkeää! Herkkuhetkillekin on siis paikkansa eikä ruokailun ja liikunnan suhteen pidä olla ehdoton.

Jos tarkoituksenmukaisesti säätelee ruokamäärää ja/tai harrastaa runsaasti liikuntaa pitääkseen painon liian alhaisena, on syytä huolestua. Tällöin taustalla voi olla syömishäiriöön liittyviä ajatusmalleja. Tällöin olisi tärkeää keskustella asiasta jonkun kanssa ja hakea tilanteeseen ammattilaisen apua. Lisäksi joskus alipaino voi johtua myös fyysisestä sairaudesta. Tällöin lapsen tai nuoren pituuskasvukin voi hidastua. Jos todella syö hyvin ja monipuolisesti ja paino on silti turhan alhainen, tilannetta voi olla hyvä seurata ja joitakin sairauksia on hyvä sulkea kertaalleen pois lääkärin tutkimuksella ja verikokeilla – etenkin, jos on muitakin oireita kuten vaikka toistuvaa vatsakipua.

Tietämättä tarkkaan painoasi, pituuttasi, ikääsi ja muuta terveydentilan taustaa, kysymykseesi on vaikea ottaa yksityiskohtaisemmin kantaa. Jokainen meistä on lisäksi yksilöllinen. Olemme esimerkiksi luustoltamme ja lihaksistoltamme erilaisia. Toiset saattavat pysyä hyvin hoikkina hyvästä syömisestä huolimatta ja toisille taas liiallisen painon kertyminen voi olla haastavaa hallita. Joskus peili kertoo paremman totuuden kuin vaaka. Kaikkein tärkeintä on se, että voi hyvin, on terve ja tyytyväinen itseensä!

Voisit kuitenkin käydä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan luona juttelemassa ruokailustasi ja painostasi. Voit ehkä saada häneltä tarvittaessa jotain hyviä vinkkejä ruokailun suhteen. Tarvittaessa painoasi ja kasvuasi voidaan myös seurata ja sinut voidaan myös varmuudeksi ohjata lääkärille.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
LiikeMieliRuokaRytmiSeksiYleinen
Nimimerkki: Huoli
Alipainoon liittyvät huolet Moi oon 13.v tyttö 164cm ja 46kg en tiedä mikä on alipainoa ja mikä normaalia mutta sen tiedän että alipaino voi olla riski lapsettomuudelle!!...
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Tällä hetkellä olet lievästi alipainoinen. Noin viisi kiloa painoa lisää ja painoindeksin perusteella olisit normaalipainoinen. Mutta nyt tärkeä asia: olet vielä varsin nuori ja kehityksesi on kesken. Luultavasti murrosikäsi jatkuu vielä ja vähitellen pituuden ja paino suhde korjaantuu itsestään. Voi olla, että olet kasvanut pituutta nopeasti viime vuosien aikana ja painosi vähän laahaa jäljessä. Kun pituuskasvu tasaantuu, korjaantuu usein painokin.

Vakava alipaino on terveysriski, aivan kuin vakava ylipainokin. Lisääntymisterveydelle, eli lasten saamiselle, sekä yli- että alipaino voivat aiheuttaa ongelmia. Nyt kuitenkin jälleen muistuttaisin, että olet nuori ja luulisin, että lasten saaminen ei ole ajankohtaista vielä muutamaan vuoteen. Jos silloin, kun toivot tulevasi äidiksi, sinulla olisi jotain terveyshuolia, saat varmasti apua ja tukea terveydenhuollosta. Sinun ei tarvitse siis olla asiasta sen enempää huolissasi.

Mitä nyt voit tehdä, on elää ihan tavallista nuoren elämää. Oman hyvinvoinnin kannalta tärkeää on syödä monipuolisesti, nukkua riittävästi, pitää hauskaa kavereiden kanssa ja liikkua säännöllisesti. Lisäksi on hyvä välttää päihteiden käyttöä. On myös tärkeää jakaa mahdolliset huolet jonkun kanssa ja tarvittaessa pyytää niihin apua, niin kuin nyt olet tehnytkin.

Aurinkoista kevään odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
RuokaYleinen
Nimimerkki: nollavitonen
Kombucha Colan haitat aivojen toiminnalle Maistoin hieman, noin puoli lasillista vanhempieni luvalla kombucha cola-juomaa. Pelkään hieman että tämä vaikuttaa aivojeni toimintaan jotenkin. Onko mitään syytä pelätä jos tämä toistuu...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Sinulla ei ole syytä pelätä, että tämä vaikuttaisi aivojesi toimintaan. Kombucha-juomia valmistetaan perinteisellä käymismenetelmällä, samalla tyylillä kuin vaikka simaa. Tämä tarkoittaa, että juomiin saattaa kehittyä matalia määriä alkoholia (alle 1,2 %). Puolikkaasta lasillisesta ei varmastikaan mitään haitallisia vaikutuksia tule, mutta suuria määriä ei ole kannattavaa juoda. Kombucha, kuten muutkin teejuomat, sisältää myös kofeiinia, joskin vähemmän kuin esimerkiksi energiajuomat. Kofeiinin saanti suurissa määrin voi olla haitallista ja aiheuttaa kofeiiniriippuvuutta etenkin nuorille, kun aivot ovat vielä kehittymässä. Lisätietoa aiheesta voit lukea täältä.

Valitettavasti Kombuchaa ei ole vielä kovin laajasti tutkittu, jotta meillä olisi selvä ymmärrys sen vaikutuksista terveyteen ja miten sen sisältämät aineet esimerkiksi kehossa reagoivat. Euroopassa ruokien turvallisuutta valvotaan kuitenkin tarkasti (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA), joten ei kannata huolestua. Ravitsemuksessa ylipäänsä yksittäisillä ruoilla tai juomilla ei ole suurta merkitystä kokonaisuuden kannalta, jos kaikkea syödään ja juodaan kohtuullisesti. Tärkeintä on kokonaisuus. Aivosi voivat ja kehittyvät hyvin, kun ruokit niitä terveellisellä ruoalla, nukut riittävästi ja liikut säännöllisesti.

Mukavaa kevään odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: huulikiiltoo
Pitääkö meikkejä vaihtaa mykoplasman jälkeen? Pitääkö meikkejä vaihtaa mykoplasman jälkeen? Voiko esim. huulikiillosta saada taudin uudelleen antibioottikuurin jälkeen?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Meikkien vaihtoon ei ole tarvetta. Mykoplasma on sitkeä tauti ja bakteeri viipyy hengitysteiden limakalvoilla pitkään. Siksi hoitoon käytettävät lääkekuuritkin ovat pitkiä. Taudin ehkäisyssä tai tarttumisen vähentämisessä tehokkaimmat keinot ovat hyvä käsihygienia ja yskiminen nenäliinaan niin, ettei ilmaan pääse bakteereita.

Bakteeri tuskin säilyy pitkiä aikoja kehon ulkopuolella, joten meikkien vaihtamiselle ei ole tarvetta. En kuitenkaan lainaisi omaa huulikiiltoa terveelle kaverille, jos itse tautia sairastaisin.

Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Alkoholi
Nimimerkki: .
Mitä haittaa on, jos juo aika usein kaljaa tai aika paljon viinaa? Mitä haittaa mulle on, kun oon kohta 13v ja juon aika usein kaljaa 6-8kpl. Tai viinaa aika paljon. Oon kuullut että ainakin maksalle käy...
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Tosi hyvä juttu, että pohdit alkoholin käyttöäsi. On tavallista, että nuoria kiinnostaa, miltä alkoholi maistuu ja mitä tapahtuu, jos juo alkoholia. Kerrot olevasi 13-vuotias ja harva kuitenkin vielä sinun iässäsi on edes kokeillut alkoholia. Kuvaamasi alkoholimäärä on suuri ja yhden juomiskerran aikana nautittuna ja kuvaamallasi alkoholimäärällä olet ollut varmasti humalassa. Alkoholin käyttö näinkin nuorella iällä herättää meissä aikuisissa huolta.

Kysyit, mitä haittaa alkoholin juomisesta on. Nuorella iällä aloitetulla alkoholin käytöllä on monenlaisia haitallisia vaikutuksia. Esimerkiksi nuoren elimistö ja aivot kehittyvät vielä ja ovat hyvin alttiita alkoholin haitallisille vaikutuksille. Muun muassa nuoren maksa kestää alkoholia huonommin kuin aikuisen maksa. Lisäksi nuoret humaltuvat nopeammin ja saavat alkoholimyrkytyksen helpommin. Myös riippuvuus alkoholiin kehittyy nuorella huomattavasti helpommin kuin aikuisella. Siksi aikuisten huoli lasten ja nuorten alkoholin käytöstä ei siis ole turha.

Olisikin hyvä miettiä miksi olet juonut alkoholia ja olisiko ilman oleminen jatkossa kuitenkin parempi vaihtoehto? Onko sinun mahdollista jutella asiasta jonkun turvallisen aikuisen kanssa? Tietävätkö vanhempasi tai huoltajasi juomiskokeiluistasi – voisiko heidän kanssaan jutella asiasta? Voit myös mennä vaikkapa Sekasin-chatiin tai Nuorten nettiin juttelemaan aikuisen kanssa alkoholin käytöstä.

Selvinpäin pysyy homma hanskassa ja säästyy ikäviltä ja haitallisilta asioilta.

Alkoholin käyttöä on pohtinut myös nimimerkki 12v poika. Lisää alkoholin haitoista ja alkoholittomuuden hyödyistä voit lukea Fressiksestä.

Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: A. S
Mistä voi johtua, kun on koko ajan tarve käydä pissalla? Hei. Minulla on koko ajan tarve käydä pissalla. Kun olen käynyt, niin menee joku 5/7min ja pitää mennä uudestaan. Mistä tämä voi johtua? Kiitos...
Fressis

Heippa nimimerkki A.S ja kiitos kysymyksestäsi!

Kuvaamasi vaiva haittaa selvästi arkeasi. Ilman tarkempaa tietoa emme pysty sanomaan, mistä on kysymys. Taustalla voi olla tulehdus, joka tulee hoitaa antibiooteilla. Onko kirvelyä virtsatessa? Onko eritettä virtsaputkesta? Kysymys voisi olla myös virtsakivistä, jolloin vaivaan voi liittyä muutakin kipua.

Joskus virtsarakko on ”yliaktiivinen” ja antaa pissahädän tunteen, vaikka rakko ei olisikaan täynnä. Poikkeuksellisen pieni rakko voi täyttyä nopeasti. Näissä tapauksissa rakkoa voi treenata kestämään isompaa virtsamäärää – kunhan ei tule kipua.

Koska kuvaamasi vaiva vaikuttaa hankalalta ja näin sähköpostin välityksellä emme pysty tarkemmin vastaamaan, suosittelemme että olet yhteydessä terveysasemallesi. Sieltä voidaan ohjelmoida tarvittavat laboratoriokokeet ja tutkimukset, joilla esim. tulehduksen voi poissulkea ja hoitaa, jos sellainen löytyy.

Tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?