LiikeRytmi

Andreas Tolonen: ”Pienikin määrä liikuntaa tekee hyvän olon”

Kempeleestä kotoisin oleva 21-vuotias Andreas Tolonen tunnetaan humoristisista somevideoistaan. Nuoren miehen TikTok- ja YouTube-kanavilla on jo reilusti yli 400 000 tilaajaa. Vuosi sitten Tampereelle muuttanut sometähti liikkuu päivittäin, sillä siitä tulee yksinkertaisesti hyvä olo.

Andreas Tolonen: ”Pienikin määrä liikuntaa tekee hyvän olon”

Olen viihtynyt kameran edessä jo lapsena, mutta rohkeus omien videoiden julkaisemiseen löytyi vasta vuonna 2019. Silloin päätin luoda oman TikTok-tilin ja aloin julkaista videoita avoimesti kaikille. Kolmen kuukauden jälkeen seuraajia oli 12, mutta se ei minua lannistanut. Seuraajamäärä kasvoi hiljalleen.

Koen olevani tuottaja, joka luo tarinoita. Olen matkustanut Suomesta Afrikkaan viikossa nollabudjetilla, ajanut sohvalla ulkomaille ja haastanut itseäni monin eri tavoin. Tarinoideni pitää olla sellaisia, että kun joskus kerron niitä lapsenlapsilleni, he eivät usko niitä todeksi!

Tänä vuonna aion haastaa itseni juoksemalla 24 tuntia. Olen valmistautunut koitokseen juoksemalla ja huoltamalla kehoa. Tempaus on jatkoa aiemmalle haasteelle: pari vuotta sitten juoksin sata kilometriä. Aikaa matkaan kului reippaat 13 tuntia.

Vähästä liikkeelle

Olen aina liikkunut paljon. Pienestä pitäen arkeeni on mahtunut monenlaisia pihapelejä, kesäisin jalkapalloa ja talvisin ulkojäillä pelailua. Yläasteikäisenä aloin tehdä myös lihaskuntoharjoittelua ja lenkkeillä. Nykyään juoksen paljon, mutta sen ohella kiinnitän huomiota myös kehonhuoltoon. Olen ottanut tavaksi aloittaa päivän kymmenen minuutin kehon herättelyllä. Teen jotain kivaa, kuten tanssin tai venyttelen, jotta keho herää uuteen päivään.

Monilla kynnys liikunnan aloittamiseen on korkea. Ajattelemme usein, että liikkuminen tarkoittaa tunnin rääkkiä salilla tai pitkiä juoksutreenejä. Luulemme, että liikkumiseen pitää käyttää paljon aikaa ja vaivaa. On hyvä muistaa, että lyhytkin liikuntahetki on hyvä juttu! Vaikka aina ei tekisi mieli liikkua, liikunnan jälkeen olo on aina parempi.

Jos käytät vaikka 20 minuuttia rauhalliseen kävelyyn tai teet kotona jotain yksinkertaisia liikkeitä, se riittää. Aina ei tarvitse lähteä salille huhkimaan tai edes poistua kotoa.

Kuva Andreas Tolosesta

Arjen jäsentelyä

Minulla on jo pidempään ollut kotona tussitaulu, johon merkkaan joka päivä kolme asiaa, jotka haluan sinä päivänä saada tehtyä. Yksi asioista liittyy aina työhön, toinen liikuntaan ja hyvinvointiin ja kolmas ihmissuhteisiin. Kun olen toteuttanut kaikki kolme kohtaa, voin mennä hyvillä mielin illalla nukkumaan. Tällainen jäsentely helpottaa oman arjen hallintaa ja arkirytmissä pysymistä.

Päivän tavoitteiden ei tarvitse tai pidäkään olla vaikeita ja ylitsepääsemättömiä. Tärkeintä on, että itselle luvatut asiat tulevat tehdyksi. Ihmissuhteisiin liittyvä lupaus voi olla vaikka puhelu kaverille, ja liikunnaksi riittää esimerkiksi rento venyttelytuokio, jos se tuntuu juuri siinä hetkessä hyvältä.

Olen oppinut tämän lähestymistavan omien virheiden kautta. Esimerkiksi ihmissuhteisiin kannattaa panostaa, sillä ne tukevat hyvinvointia monella tavalla. Lisäksi pitää olla sataprosenttisesti läsnä siinä mitä tekee. Kun tekee töitä, niin pitää keskittyä siihen, ja kun vietetään aikaa läheisten kanssa, niin annetaan myös heille se sataprosenttinen läsnäolo.

Monipuolista liikuntaa ja erikoisia tempauksia

Yritän liikkua mahdollisimman monipuolisesti. Esimerkiksi jooga on sopinut minulle, sillä se auttaa ehkäisemään loukkaantumisia. Kun juoksin pari vuotta sitten sata kilometriä, minulle tuli juoksijan polvi. Sen jälkeen en voinut juosta kymmeneen kuukauteen ja päätin alkaa kiinnittää enemmän huomiota kehonhuoltoon.

Liikunnan lisäksi pidän hyvinvoinnista huolta nukkumalla riittävästi. Olen löytänyt itselleni sopivan unirytmin testaamalla äärirajoja. Yhdessä vaiheessa menin nukkumaan todella aikaisin ja heräsin jo ennen kukonlaulua. Nykyisin herään seitsemän ja yhdeksän välillä.

Pyrin lukemaan joka päivän ainakin vähän. Välillä myös meditoin. Kaiken kaikkiaan yritän tehdä asioita, joista nautin ja jotka lisäävät hyvää oloa. Kokeilen myös mielelläni uusia juttuja ja poistun mukavuusalueelta. Esimerkiksi jokin aika sitten kävelin kaupassa osastolle, jolla en yleensä käy, ostin maalaustelineen ja maalasin vanhan Ikea-taulun uudelleen. Erikoiset tempaukset ruokkivat luovuutta, ja niistä tulee myös hyvä mieli.

Kuva Andreas Tolosesta

Pidä huolta ihmissuhteista

Jos liikunta tuntuu pakkopullalta tai esimerkiksi koululiikunta on ahdistanut, liikkumiseen kannattaa suhtautua lempeästi ja kokeilevasti. Paras tapa lähteä liikkeelle on aloittaa pienestä ja pyytää vaikkapa kaveri mukaan. Yhdessä ystävän kanssa on helpompi myös kokeilla uusia lajeja, kuten frisbeegolfia tai tennistä. Itseään voi motivoida pienillä palkinnoilla, kuten leffan katselulla tai vaikka TikTokin selailulla liikunnan jälkeen.

Kymmenen minuuttia rauhallista kävelyä ulkona raittiissa ilmassa on hyvä startti, jos liikuntaa ei ole tullut harrastettua vähään aikaan. Hyvinvointia voi lisätä myös tekemällä mahdollisimman paljon niitä asioita, joista itse tykkää, ja viettämällä aikaa niiden ihmisten kanssa, joiden seurassa viihtyy. Tärkeintä oman hyvinvoinnin kannalta on olla ystävällinen muille ja pitää huolta ihmissuhteista!

 

Teksti Tytti Wallenius, kuvat Nikita Touvike

Katso myös

Kysymys
Liike
Nimimerkki: Yks jäbä vaan
Ikä: 13-15v
Jalkojen kutina ja hikoilu Mulla välillä punottaa ja kutiaa ihan sairaasti varvasvälit kun mä oon tennareissa vähänkin enemmän. Joskus esim uinnin jälkeen vaikka ne on puhtaat niin ne...
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti tämä on aihe, johon meillä ei ole kovinkaan syvällistä osaamista.

Voin vain arvailla asiaa, mutta kyse saattaa olla esimerkiksi jalkasilsasta. Voit lukea siitä lisää Terveyskirjaston artikkelista ja pohtia kuulostavatko oireet samalta kuin sinulla. Voit hyvin myös varata ajan esimerkiksi terveydenhoitajalle, joka terveydenhuollon ammattilaisena pystyy arvioimaan asiaa paremmin. Myös apteekin henkilökunta osaa neuvoa millaisia tuotteita voi kokeilla kutievien varpaanvälien hoitoon. Voit siis hyvin kysyä apua myös sieltä!

Jalkojen hikoamisesta meiltä on kysynyt myös nimimerkki ”Sukka#dunkkis”, jonka kysymykseen ja vastaukseen pääset tutustumaan täältä. Ehkä siitäkin voi olla sinulle apua. 😊

Toivottavasti saat vaivaasi avun! Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: 10v
Ikä: 9-12v
Onko ok pelata 10 tuntia päivässä? pelaan 10 tuntia päivässä fortniteä onko ok
Fressis

Moikka! Hyvä kysymys!

Pelaamisessa on monia hyviä puolia, kuten pelikaverit tai erilaisten taitojen kehittyminen. Kuten mikä tahansa muukin harrastus, voi pelaaminenkin kuitenkin muuttua liialliseksi. Etenkin kasvuiässä on tärkeää, että arki on tasapainoista ja monipuolista. Hyvinvointia tukeva päivä koostuu koulunkäynnin lisäksi rauhallisista ruokailuhetkistä, itselle tärkeiden ihmisten kanssa vietetystä ajasta, liikkumisesta, riittävästä unesta sekä itselle mieluisten asioiden tekemisestä kuten harrastuksista.

Jokaiseen päivään ei toki mahdu kaikkea, mutta jos useampana päivänä kuluu 10 tuntia pelaamiseen, ei viikon aikana jää riittävästi aikaa muihin tärkeisiin asioihin. Etenkin riittävä uni on tärkeää ja noin hurja määrä pelaamista vaikuttaa siihen varmasti. Pelaaminen kannattaakin aina lopettaa pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta mieli voi rauhoittua. Myös jonkinlaista liikkumista olisi syytä olla jokaisessa päivässä, sillä se edesauttaa kehon tervettä kasvua.

Voit koittaa vähentää pelaamistasi sopimalla sille rajoja. Ne voivat olla esimerkiksi sellaisia, että pelaat vain, kun olet saanut läksyt tehtyä tai pidät tunnin välein tauon, jolloin käyt kävelyllä ulkona, ja että lopetat pelaamisen hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Se että kysyit täältä apua, on hyvä merkki siitä, että hyvinvointisi on sinulle tärkeää. Voisit jutella pelaamisestasi myös joko kotona tai koulun terveydenhoitajan kanssa. Voisitte yhdessä miettiä mikä määrä pelaamista on sinulle sopivaa, jotta se ei vaikuta hyvinvointiisi. Yksin sitä voi olla vaikea arvioida ja kertomalla saat vähentämiseen myös aikuisen tuen.

Tsemppiä yhteisiin keskusteluihin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: Väsynytt
Ikä: 9-12v
Mistä väsymys voi johtua? Moi… *haukottelee* Oon ollut viime aikoina aika väsynyt ja se on jatkunut yli viikon. Oon 12-vuotias, nukun 9-11 tuntia, syön perusterveellisesti ja liikun kyllä...
Fressis

Moikka Väsynytt,

Kiitos hyvästä kysymyksestä!

Kiva kuulla, että väsymyksestä huolimatta peruselämäntapasi ovat kunnossa. Ne antavat hyvän pohjan terveelliselle ja virkeälle elämälle.

Lähtökohtaisesti väsymys ei ole vaarallista. Viikko voi tuntua pitkältä ajalta, mutta elimistöllä voi kestää toipua erilaisista rasituksista toisinaan kauankin. Esimerkiksi alkava flunssa voi väsyttää kehoa paljon, varsinkin jos elämäntyyli on aktiivinen. Kehoa kannattaakin kuunnella! Mikäli se kaipaa lepoa, ehkä on parempi ottaa rauhallisemmin!

Väsymys voi johtua lukuisista tekijöistä, joista osan osasitkin hyvin poissulkea. Väsymyksen syy olisi kuitenkin hyvä selvittää, sillä on ikävää kärsiä väsymyksestä!

Kirjoittamasi perusteella minun on vaikea arvioida, mistä sinun kohdallasi väsymys voi johtua. Suosittelenkin hakeutumaan kouluterveydenhoitajalle, joka voi kysellä sinulta tarkemmin aiheeseen liittyen. Hänen kanssaan voitte yhdessä selvittää mitä väsymyksen taustalla voisi olla. Hän voi myös arvioida, olisiko hyödyllistä ottaa verikokeita ja selvittää esimerkiksi mahdollisia matalia rauta-arvoja.

Korostan, että ei kannata olla asiasta huolissaan. Uskon, että löydätte väsymykselle syyn, tai vaihtoehtoisesti asia korjaantuu itsestään. Ole kuitenkin yhteydessä terveydenhoitajaan niin saatte asiaan ratkaisun.

Toivottavasti saat virkeytesi pian takaisin!

Oliko vastauksesta hyötyä?