Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Susanna
Ikä: 16-18v
Onko seksillä positiivisia vaikutuksia terveydelle? Haluaisin tietää mitä mieltä olette, onko seksin harrastaminen hyväksi ihmisille, tarkoitan nimenomaan nuoria. Onko seksillä siis positiivisia vaikutuksia terveydelle, ja jäävätkö ne joilla ei...

Hei, kiitos paljon kysymyksestä!

Tutkimusten mukaan seksuaalinen hyvinvointi edistää kokonaisvaltaisesti ihmisen hyvinvointia. Seksin aikana oksitosiini- ja endorfiinihormonit tuottavat mielihyvän tunnetta ja se voi lisätä läheisyyden tunnetta kumppaniin. Terveyden näkökulmasta mielihyvä vaikuttaa positiivisesti myös unen laatuun sekä ehkäisee stressiä, helpottaa ahdistusta ja alakuloisuutta (silloin, kun seksi koetaan positiivisena voimavarana).

Myös muut asiat elämässä voivat kuitenkin tuottaa näitä samoja hyötyjä. Seksin harrastaminen tai sen puute eivät siis ole missään nimessä ainut keino tuottaa näitä positiivisia vaikutuksia mielelle ja keholle. Esimerkiksi liikunta, mukava tekeminen ystävien kanssa tai mieluisat harrastukset lisäävät yhtälailla mielihyvää elämään.

Seksistä nauttimisen voimakkuus on myös hyvin yksilöllistä. Kaikille se ei ole niin merkityksellinen asia oman hyvinvoinnin kannalta. Joitakin ihmisiä seksi ei kiinnosta lainkaan, ja he ovat silti hyvin tyytyväisiä omaan elämäänsä. Seksuaalinen kiinnostuminen herää myös ihmisillä eri aikaan, joten voi olla, että kiinnostus ja halu seksiin herää vasta myöhemmässä vaiheessa elämää.

Muistutan vielä lopuksi, että seksiäkin on monenlaista, eikä sillä tarkoiteta aina seksiä toisen henkilön kanssa. Itsetyydytys ja itsensä helliminen tuottavat yhtälailla positiivisia terveysvaikutuksia kuin seksi partnerin kanssa. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?