Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moi
Ikä: 13-15v
Milloin siemensyöksyt alkavat? Moi! Oon 13-vuotias poika ja oon miettiny että millonkahan ne siemensyöksyt alkais? Oon huomannut että esim. masturboidessa peniksen päästä purskahtaa kovalla paineella virtsaa. Tuntuuko...
Fressis ja Nuorten Väestöliitto

Kiitos yhteydenotostasi!

Pohdit viestissäsi siemensyöksyjen alkamista murrosiässä. Yleensä siemensyöksyjä alkaa tulla noin 13–15 vuoden iässä. Kukin keho kehittyy tässä asiassa kuitenkin omaa tahtia.

Kuvauksesi kuulostaa itseasiassa siemensyöksyltä, joten ehdotan, että luet siemensyöksyistä ja- nesteestä lisää täältä. Artikkelin lukemisesta voi olla sinulle apua oman tilanteesi pohdinnassa.
Kannattaa myös katsoa Poikien Puhelimen video ja artikkeli aiheesta ”Milloin alkaa tulla spermaa?”. Voi tosiaan hyvin olla, ettei kyse ole virtsan tulemisesta kesken masturbaation. Yleisesti ottaen virtsaa ei tule peniksestä seksin aikana, sillä erektio estää virtsan tulemista virtsarakosta, jotta virtsa ei sekoittuisi siemennesteeseen. Siemenneste sen sijaan voi olla koostumukseltaan vesimäistä kuten myös esiliukaste, jota tulee ennen siemensyöksyä. Esiliukasteesta löydät lisää tietoa täältä.

Mikäli olet vakuuttunut, että kyse on nimenomaan virtsasta masturbaation aikana, olisi hyvä ottaa asia puheeksi terveydenhuollossa. Usein helpointa on hakeutua juttelemaan ensin kouluterveydenhoitajan kanssa. Aiheesta keskusteleminen voi tuntua alkuun hankalalta, mutta sen ei kannata antaa estää sinua hakemasta apua terveydenhuollosta silloin, jos koet sitä tarvitsevasi.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: OP
Ikä: 16-18v
Kondomin käyttö ja raskauden mahdollisuus Hei. Päätimme kokeilla seksiä tyttöystäväni kanssa. Kokeilimme useampaan kertaan usealla kondoomilla. Voiko tulla raskaaksi, jos olen koskenut omaa paljasta penistä, jossa ei näyttänyt olevan...
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi! Raskaus voi alkaa, kun tuoretta siemennestettä on päätynyt tavalla tai toisella emättimeen. Teoriassa on siis mahdollista, että myös käsien kautta emättimeen kulkeutuneesta siemennesteestä voi tulla raskaaksi, mutta käytännössä tämä ei ole kovinkaan yleinen raskaaksi tulemisen tapa. Tästä artikkelista voit lukea lisää raskauden alkamisesta.

Koska käsissäsi ei ollut tuoretta siemennestettä, on epätodennäköistä, että kumppanisi voisi tulla tästä raskaaksi. Vaikka peniksessä ei ollut siemennestettä, on siinä toki silti voinut olla touhutippoja, eli esiliukastetta. Esiliukasteessa saattaa olla toimintakykyisiä siittiöitä, joiden päätyminen emättimeen voi niin ikään mahdollistaa raskauden. Edelleen kuitenkin näkisin, että todennäköisyys raskauden alkamiselle on erittäin pieni, vaikka peniksessä olisikin ollut esiliukastetta. Todennäköisyys olisi hieman suurempi, jos esiliukastetta olisi päätynyt emättimeen suoran penis-emätin ihokontaktin kautta.

Ennen kaikenlaista seksiä on hyvä keskustella seksikumppanin kanssa siitä, miten ehkäisystä huolehditaan, ja että sen suhteen ollaan tarkkoja myös seksitapojen vaihtuessa seksin aikana. Hienoa, että olette käyttäneet kondomia, ja kokeilleet erilaisia kondomeja – kokeilemalla löytyy parhaat vaihtoehdot itselle ja kumppanille! 😊 Kondomia käyttämällä suojautuu samalla myös seksitaudeilta.

Muistattehan, että ainoa varma keino saada vastaus siihen, onko raskaana, on tekemällä raskaustesti. Voitte lukea lisää raskaustestin tekemisestä täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Antero
Siemensyöksyt öisin ja itsetyydytyksessä Oon tosiaan 15v poika ja murrosikä ihan ajallaan muuten, mutta yöllisiä siemensyöksyjä en oo ainakaan tietääkseni vielä saanut. Kyllä sitä siemennestettä siis muuten tulee...
Fressis

Moikka nimimerkki Antero,

kiitos yhteydenotosta. Tosi hyvä, että selvität mieltäsi askarruttavaa asiaa.

Koska onnistut saamaan siemensyöksyn itsetyydytyksessä, tarkoittaa se sitä, että peniksesi toimii siemensyöksyjen osalta ”oikein”. Sinun ei tarvitse olla siis huolissaan siitä, ettet ole saanut yöllistä siemensyöksyä. On oikeastaan sama, miten siemensyöksyn saa, mutta niiden alkaminen kertoo murrosiän kehityksestä ja sukukypsyyden saavuttamisesta. Siemensyöksyjen alkaminen mahdollistaa lisääntymisen, samoin kuin kuukautisten alkaminen henkilöillä, joilla on kohtu.

Voit halutessasi lukea aiheesta lisää Väestöliiton artikkelista ”Mitä siemenneste on?”, sekä jutella aiheesta Väestöliiton Seksuaalineuvontachatissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Niina
Tarttuvatko seksitaudit peräaukon kautta helpommin? Moi. Tuli sellainen tilanne mieleen et jos emme käytä poikkiksen kanssa kondomia kun harrastamme seksiä ja hän saa siemensyöksy mun vaginaa niin ja sen...
Fressis

Moi!

Hienoa, että olet kiinnostunut ottamaan selvää seksitautien tarttumisesta. Seksitaudit voivat tarttua limakalvokosketuksessa, eritteiden välityksellä tai rikkoutuneiden ihojen hankautuessa toisiaan vasten – toisin sanoen suojaamattomassa seksissä. Erityisen iso riski tartunnan saamiselle on penis-emätinyhdynnässä sekä penis-anaaliyhdynnässä. Lisäksi seksitaudit voivat tarttua mm. suuseksissä ja seksivälineiden välityksellä.

Mietit sitä, tarttuvatko seksitaudit helpommin peräaukon kuin emättimen kautta. Olet luultavasti lukenut tai kuullut jostain, että anaaliseksissä on suurin riski saada seksitauti. Tämä koskee anaaliyhdyntää, jossa peräaukkoon voi tulla helpommin hankaumia ja haavaumia, mikä altistaa suuremmalle riskille saada tartunta. Haavaumien ehkäisemiseksi ja nautinnon lisäämiseksi anaaliseksissä onkin tärkeää käyttää riittävästi liukuvoidetta. Jos kuitenkin toisella on seksitauti, se tarttuu yhtä lailla penis-emätinyhdynnässä. Teidän tilanteessanne, jossa on harrastettu suojaamatonta emätinyhdyntää, mahdollinen seksitauti on voinut tarttua limakalvokosketuksessa tai eritteiden välityksellä kummalle tahansa. Jos siemennestettä on valunut peräaukon päälle, tartunta on voinut tulla myös peräaukkoon. Mikäli haluat saada lisätietoa seksitautien tarttumisesta eri seksitavoissa, Hivpointilla on kattava artikkeli aiheesta.

Kysyit myös, voiko peräaukon kautta tulla raskaaksi. Raskaaksi voi tulla ainoastaan emättimen kautta, kun siemennestettä päätyy emättimen sisälle. Jos anaaliyhdynnässä laukeaa peräaukkoon, spermaa voi kyllä valua ulos ja päätyä emättimen suuaukolle, mutta raskaaksi tulemisen todennäköisyys on suhteellisen pieni. Voidakseen hedelmöittää munasolun siittiöiden pitäisi päästä kulkeutumaan emättimen sisälle asti. Joka tapauksessa suosittelen sisälle laukeamisen jälkeen, että käyt pesemässä valuneen sperman pois peräaukon ja pimpin päältä ihan jo hygienian vuoksi.

Minulle tulee mieleen kolme kysymystä, jotka eivät selviä viestistäsi ja jotka voi olla tärkeää ottaa huomioon. Niistä ensimmäinen koskee ehkäisyä. Kerroit, että teillä ei ollut kondomia käytössä, mutta käytättekö jotakin muuta ehkäisyä (esim. ehkäisypillereitä, ehkäisylaastaria tai ehkäisyrengasta)? Mikäli lapsen hankkiminen ei ole vielä ajankohtaista, tulisi yhdessä päättää, mitä ehkäisyä haluatte käyttää. Voitte lukea erilaisista ehkäisymenetelmistä Ehkäisynetti-sivustolta. Ehkäisyn saa hankittua helposti ottamalla yhteyttä koulu-/opiskeluterveydenhuoltoon, ehkäisyneuvolaan, nuorisoneuvolaan tai omaan terveysasemaan. Jos teillä on jo ehkäisy käytössä, voit jättää tämän kohdan huomiotta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta.

Toinen kysymykseni liittyy mahdolliseen ehkäisyn puuttumiseen. Mikäli harrastetaan suojaamatonta seksiä tai ehkäisy pettää, raskauden alkamisen voi pyrkiä ehkäisemään käyttämällä jälkiehkäisyä. Tämä on kuitenkin vain hätätapausten varalle, eikä jälkiehkäisypilleriä tule käyttää pääasiallisena ehkäisymenetelmänä. Pilleri tulee ottaa viimeistään 3–5 vuorokauden kuluttua suojaamattomasta seksistä, joten teidän kohdallanne tämä on jo liian myöhäistä. Mikäli teillä ei ole ollut ehkäisyä käytössä ja kuukautisesi ovat myöhässä, suosittelen tekemään raskaustestin kolmen viikon kuluttua suojaamattomasta seksistä.

Viimeisenä kysyn, oletteko käyneet seksitautitesteissä ja varmistuneet siitä, ettei kummallakaan ole seksitauteja? Jos toisella tai molemmilla on ollut aiemmin seksiä jonkun muun kanssa (esim. yhdyntää tai suuseksiä), ainoa tapa saada tietoa mahdollisesta tartunnasta on hakeutua seksitautitesteihin. Oireettomuudesta ei voi päätellä omaa tartuntatilannetta, koska seksitaudit ovat usein oireettomia. Testeihin pääsee helposti ja maksuttomasti ottamalla yhteyttä kotipaikkakunnan terveysasemaan, sukupuolitautien poliklinikkaan tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Seksitaudit tulee testata käytettyjen seksitapojen mukaan, jolloin näytteet otetaan tarvittaessa sukuelimistä/virtsasta, peräaukosta ja/tai nielusta.

Toivottavasti sait vastauksestani tietoa sinua askarruttaneisiin kysymyksiin. Mikäli ehkäisyyn, seksitauteihin tai seksuaalisuuteen liittyvät asiat mietityttävät enemmänkin, voit halutessasi keskustella asiasta lisää Väestöliiton maksuttomassa seksuaalineuvonnassa.

Toivotan sinulle mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ruutu
Onko normaalia jos siemenneste on kellertävää? Onko normaalia jos siemenneste on kellertävää eikä valkoista, ja milloin se muuttuu valkoiseksi?
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestä, hienoa että pohdit asiaa!

Väritykseltään siemenneste voi olla vaaleaa, kellertävää tai vähän harmahtavaakin. Siemensyöksyjen tiheys voi vaikuttaa asiaan. Myös sperman koostumus voi vaihdella paljonkin. Välillä se voi olla juoksevaa ja välillä taas paksumpaa. Mikäli siemenneste alkaisi haista pahalta tai muuttuisi väriltään poikkeavaksi (kuten punertavaksi tai rusehtavaksi), voi se olla merkki tulehduksesta. Tällöin tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Jos jäit vielä pohtimaan asiaa ja haluat keskustella ammattilaisen kanssa, voit myös jutella anonyymisti Väestöliiton seksuaalineuvonta-chatissa tai Poikien Puhelimen palveluissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Hmm
Voiko tulla raskaaksi jos häpyhuulille valuu siemennestettä? Jos siemenneste valuu häpyhuulille, voiko siitä tulla raskaaksi?
Fressis

Heippa!

Jotta raskaus voisi alkaa, täytyy siemennestettä päätyä tavalla tai toisella emättimeen ja siitä edelleen kohtuun. Jos siis on mahdollista, että siemennestettä on päätynyt häpyhuulten kautta emättimeen, on myös raskauden alkaminen mahdollista. Siinä tapauksessa suosittelen sinua tekemään raskaustestin, koska se on ainoa keino saada asiaan varmuus. Raskaustestin voit tehdä kotioloissa kaupasta tai apteekista ostetulla testillä kun kuukautiset ovat myöhässä. Raskaustesti kertoo luotettavasti sen, onko raskaana, kun sen tekee kolmen viikon kuluttua siitä, kun on ollut suojaamatonta yhdyntää. Ohjeita kannattaa seurata ja noudattaa tarkasti oikean tuloksen saamiseksi. Voit hakeutua raskaustestiin myös kouluterveydenhoitajalle tai terveysasemalle.

Ainoastaan käytetty ehkäisymenetelmä suojaa tehokkaasti raskaudelta ja seksitaudeilta, joten suosittelemme käyttämään kondomia kaikenlaisessa seksissä. Seksistä pystyy nauttimaan paremmin, kun ehkäisystä on huolehtinut, eikä tällaisia asioita tarvitse siten enää miettiä. 😊 Ehkäisymenetelmiä on kondomin lisäksi muitakin, mutta vain oikeaoppisesti käytetty kondomi (ja suuseksisuoja) suojaa myös seksitaudeilta. Lue lisää ehkäisymenetelmistä Fressiksen tietopankista ja artikkelista.

Aurinkoista alkukesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Höntti
Siemensyöksy, sperma ja kondomin käyttö Jos poika tai mies saa siemensyöksyn tytön tai naisen pimppiin sisälle ja pippelin päälle ei ole laitettu kondomia niin mihin se sperma menee? Jääkö...
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Jos siemensyöksy tapahtuu penis-emätinyhdynnässä, siemenneste eli sperma päätyy emättimeen ja valuu sieltä suhteellisen pian ulos, lähinnä painovoiman ansiosta. Sperma valuu samalla tapaa ulos myös peräaukosta, jos siemensyöksy on tapahtunut siellä.

On hyvä muistaa, että mikäli spermaa päätyy emättimeen, on olemassa raskaaksi tulemisen mahdollisuus. Kondomia on siis syytä käyttää, jos raskaus ei ole toiveissa. Lisäksi kondomi suojaa hyvin seksitaudeilta sekä emätin- että anaaliyhdynnässä.

Kivaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moi
Onko normaalia että tulee siemennestettä eli spermaa? Moi olen 11v poika onko normaalia että tulee spermaa?
Fressis

Heippa!

Kiitos kysymyksestä! Murrosiässä kehossa ja mielessä tapahtuu kovasti muutoksia ja yksi keskeisimmistä muutoksista on sukuelinten kehitys. Poikakehoissa murrosikä alkaa kivesten kasvamisella.

Yksi sukuelinten kehityksen vaiheista on siemensyöksyjen alkaminen, joka tapahtuu suunnilleen 12 – 14 -vuotiaana. Joillain ne voivat alkaa myös aiemmin ja toisilla myöhemmin. Useimmilla siemensyöksyt alkavat yöllä tulevina unen aikaisina siemensyöksyinä tai itsetyydytyksessä.

Siemensyöksyssä peniksen eli siittimen päässä olevasta virtsaputkesta pulpahtaa siemennestettä eli spermaa, joka sisältää paitsi siittiöitä, myös monia muita aineita, joiden tehtävänä on pitää siittiöt hengissä siten, että ne voivat hedelmöittää munasolun.

Vastauksena kysymykseesi on siis täysin normaalia ja hieno asia, että tulee spermaa. Se kertoo siitä, että murrosikäsi etenee niin kuin pitääkin. Lue lisää siemennesteestä täältä.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Mietityttää
Seksitautien tarttuminen ja raskauden alkaminen Jos pojan siemennestettä menee suuhuni, voinko tulla sitä kautta raskaaksi tai saada seksitauteja? En ole varma menikö, poikaystäväni tuli käteeni ja en pessyt kättä,...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Raskaus alkaa tavallisimmin penis-emätinyhdynnässä, jossa ei käytetä mitään ehkäisymenetelmää. Suuseksistä (tai siemennesteen kulkeutuessa suuhun) ei voi tulla raskaaksi, joten kuvaamassasi tilanteessa ei siis ole raskauden mahdollisuutta. Raskauden alkamisesta voit lukea lisää täältä.

Seksitaudit sen sijaan voivat tarttua suuseksissä limakalvojen hankautuessa ja eritteiden vaihtuessa. Siksi myös suuseksissä olisi aina hyvä käyttää kondomia/suuseksisuojaa. Kuvaamassasi tilanteessa ei kuitenkaan ole varsinaisesti kyse suuseksistä. Kerroit, että käteesi on saattanut jäädä siemennestettä ja sitä olisi myöhemmin saattanut kulkeutua suuhun, mikä ei kuitenkaan liene kertomasi perusteella todennäköistä. Tällaisessa tilanteessa seksitautitartunta ei ole todennäköinen. Sinulla ei siis pitäisi olla syytä huoleen. Seksitautien tarttumisesta löydät lisätietoa täältä.

Mikäli seksitautitartunnan mahdollisuus kuitenkin joskus jossain yhteydessä vielä mietityttäisi sinua, kannattaa hakeutua seksitautitesteihin.

Tsemppiä alkaneeseen vuoteen!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ?
Mistä kohdasta penistä sperma tulee? Misstä kohdasta sperma tulee?
Fressis

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Sperma eli siemenneste on siittiöitä sisältävää eritettä. Sperma purkautuu siemensyöksyn yhteydessä virtsaputken suusta, joka sijaitsee peniksen kärjessä. Siemensyöksyt alkavat pojilla yleensä murrosiän alkupuolella noin 12-14-vuotiaana.

Lisätietoa aiheesta voit lukea Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta.

Oliko vastauksesta hyötyä?