Seksi
Nimimerkki: Ronja

Mistä johtuu että menkkoja ei ole ollut kahteen vuoteen?

Moi! Oon 16-v. Mulla on ollut mun elämän aikana vaan yhdet menkat. 14-vuotiaana ensimmäiset mutta sen jälkeen ei ole näkynyt. Mua pelottaa ja mietin tätä jatkuvasti. Äiti ostaa mulle siteitä koska se luulee että mulla ois menkat sillon mutta ei oikeesti oo, niin käärin niitä vaan vessapaperiin ja olen itse keksinyt ajan milloin mulla on ”menkat”. En uskalla myöskään puhua esim, terkkarin, tai kenenkään lääkärin kanssa tästä, koska pelkään että joutuisin gynekologille ja saisin tietää että mulla ois joku vakava sairaus… help?

Moi ja kiitos paljon viestistäsi!

Voit olla ylpeä itsestäsi, että uskaltauduit laittamaan meille viestiä, sillä olet joutunut elämään jo pitkään pelossa ja epävarmuudessa kuukautistesi poisjäännin vuoksi. On myös harmillista kuulla, ettet ole uskaltanut kertoa tilanteestasi äidillesi tai terveydenhoitajalle, mutta yhteydenottosi meille on jo hieno askel eteenpäin!

Kuukautisten epäsäännöllisyys niiden alkamisen jälkeen on tavallista. Sinun kohdallasi edellisistä kuukautisista on kuitenkin niin pitkä aika, että oikeastaan ainoa vaihtoehto asian selvittämiseksi ja ratkaisemiseksi on mennä keskustelemaan lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa.

Kerroit kuitenkin, että pelkäät joutuvasi gynekologin vastaanotolle ja että syyksi paljastuu vakava sairaus. Gynekologisen tutkimuksen pelosta kannattaa mainita sinua hoitavalle lääkärille, jolloin hän osaa ottaa pelkosi huomioon. Lisäksi voi olla, että gynekologista tutkimusta ei tarvita, vaan kuukautisten poisjäämisen syitä selvitetään keskustelemalla elämäntilanteestasi sekä ottamalla verikokeet.

Lääkärin vastaanotolle ei kannata jättää menemättä siksi, että pelkää sairastavansa jotakin sairautta. Mikäli syyksi paljastuisi jokin sairaus, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, monirakkulaisten monisarjojen toimintahäiriö tai keliakia, mitä pikemmin asia selviäisi, sitä nopeammin sitä voidaan alkaa hoitaa.

Yleensä kuukautisten poisjäämisen syyt ovat kuitenkin muualla, sillä kuukautiset häiriintyvät melko helposti. Onko elämässäsi ollut esimerkiksi stressiä tai isoja elämänmuutoksia? Myös raskas liikunta ja painonvaihtelu voivat aiheuttaa kuukautisten poisjäämisen. Aina kuukautisten poisjäämiselle ei löydetä mitään selkeää syytä. Joissakin tapauksissa kuukautiskierto käynnistetään hormonihoitojen avulla.

Toivotan sinulle suuresti rohkeutta ja voimia ottaa asian puheeksi lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa! He ovat sinun terveyttäsi varten ja auttavat sinua pääsemään pois epätietoisuudesta. Jos kaipaat vielä lisää tukea tähän aiheeseen ja sen puheeksi ottamiseen, voit keskustella siitä luottamuksellisesti ja nimettömänä Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Oliko vastauksesta hyötyä?