LiikeLopettamisen tukiNuuska

Korvasin nuuskan ulkoilulla, purkalla ja ruualla

Entinen jalkapalloilija ja nykyinen ultrajuoksija Juuso Simpanen, 26, ei voisi enää kuvitella käyttävänsä nuuskaa. Kun Juuso oli jalkapallouransa huipulla, nuuska oli kuitenkin osa päivittäistä arkea. ”Se oli vähän semmoista yhteisöllisyyttä kavereiden kanssa. Kovan treenin tai ruuan jälkeen käytettiin nuuskaa.” Juuso lopetti nuuskan käytön seitsemän vuoden jälkeen.

Korvasin nuuskan ulkoilulla, purkalla ja ruualla

Entinen jalkapalloilija ja nykyinen ultrajuoksija Juuso Simpanen, 26, ei voisi enää kuvitella käyttävänsä nuuskaa. Kun Juuso oli jalkapallouransa huipulla, nuuska oli kuitenkin osa päivittäistä arkea.

”Se oli vähän semmoista yhteisöllisyyttä kavereiden kanssa. Kovan treenin tai ruuan jälkeen käytettiin nuuskaa”, Juuso muistelee.

”Mulla oli muutamia kavereita, jotka olivat aloittaneet käyttämään nuuskaa vähän aikaisemmin ja niiltä sain kokeiluun. Jäin siihen koukkuun oikeastaan aika heti. Olisinkohan mä ollut joku 15-vuotias.”

Juuso koki, että nuuskasta tuli hyvä fiilis ja että sen käyttö oli kaveripiirissä coolia. ”Kyllä mä oikeastaan heti tajusin, ettei oo mikään hyvä juttu käyttää sitä. Mutta kun monet kavereista käytti ja se oli futispiireissä tosi suosittua, niin tuli itsekin käytettyä.”

Terveellisyys motivoi lopettamaan

Nuuska kuului Juuson arkeen seitsemän vuoden ajan. Lopettamispäätös tuli samoihin aikoihin futiksen lopettamisen kanssa. Juuso lähti yksin reissuun Aasiaan, ja siinä samalla lopettaminen tuntui helpommalta.

”Mä rupesin muuttamaan ruokavaliota jo vähän aikaisemmin terveellisempään suuntaan. Siinä rupesi sitten miettimään muitakin juttuja, niin en mä sitten oikein halunnut enää käyttää mitään semmoista.” Juuso kertoo.

Myös silloinen tyttöystävä paheksui nuuskan käyttöä. ”Oli se vähän semmoinen kipinä, että alkoi miettimään sitä juttua, että kannattaako sitä välttämättä käyttääkään.”

Helppoa lopettaminen ei ollut. ”Kyllähän se on tosi koukuttavaa, onhan nuuskassa paljon nikotiinia.”

Purkkaa huuleen ja kävelylle luontoon

Juuso pyrki korvaamaan nuuskan käyttöä erilaisilla jutuilla, kuten syömällä enemmän ruokaa ja herkkujakin. Yksi toimivimpia keinoja Juusolle oli ulkoilu luonnossa. ”Jos alkoi tehdä nuuskaa mieli, niin yritti vaan tehdä muita juttuja, esimerkiksi lähteä kävelylle ulkoilmaan, niin lähti himot pois.”

Vaikeinta oli ehkä se, että nuuskasta oli vuosien varrella ehtinyt tulla jo niin vankka tapa. ”Esimerkiksi just ruokailun jälkeen ei ollut mitään mitä laittaa huuleen.” Tämän Juuso ratkaisi purkalla: purkka huulessa auttoi viemään pahimmat himot mennessään.

Myös tapaamiset nuuskaa käyttävien kavereiden kanssa olivat haastavia. Kieltäytyminen nuuskasta oli vaikeaa. Mutta Juuso piti päänsä, eikä repsahduksia tullut.

Apua lopettamiseen Juuso sai vanhemmiltaan ja kavereilta, jotka eivät käyttäneet nuuskaa. Läheisten tuki oli tärkeä voimavara.

Energisempi olo ilman nuuskaa

Nuuskan käytön lopettamisen jälkeen Juusolla on ollut energisempi olo ja energiaa riittää tasaisemmin koko päivän ajan. ”Vaikea sanoa, johtuiko se nuuskan lopettamisesta vai ruokavalion muutoksesta. Varmaan molemmat vaikuttivat siihen. Onhan se vapauttava fiilis, kun ei oo minkään päihteen orja.”

Muita Juuso suosittelee pysymään erossa nuuskassa. ”Ei sen käyttämisessä ole mitään järkeä. Mitään hyötyä siitä ei ainakaan ole, mutta haittaa on varmasti paljonkin pitkällä juoksulla. Eikä se hyvältäkään näytä, että on joku mälli huulessa.”

Nuuskan käyttäjille Juuson neuvo on, että vähentäminen kannattaa aloittaa pikku hiljaa. Kertaheitolla lopettaminenkin saattaa toimia joillekin, mutta Juuson mielestä useimmille parempi tapa on vähentää käyttöä hiljalleen.

Jos nuuskaa on ollut tapana käyttää jossain tietyssä tilanteessa, tilalle on hyvä koittaa keksiä muita rutiineita. ”Kyllä mä suosittelen, että kannattaa lähteä luontoon, varsinkin jos ei muuten tule hirveästi luonnossa liikuttua.”

 

Katso myös Juuson video:

 

Testaa nikotiiniriippuvuutesi:
Testi satunnaisesti tai vähän nuuskaavalle
Testi nuuskan säännölliselle käyttäjälle

Teksti: Taina Rouhiainen

Katso myös

Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

7 syytä lopettaa nikotiinituotteiden käyttö

Ootko ehkä pohtinut nikotiinituotteiden käytön lopettamista ja mitä hyötyä siitä vois olla? Nikotiinituotteiden käytön lopettamiselle löytyy monta hyvää syytä.

Kysymys
Liike
Nimimerkki: Yks jäbä vaan
Ikä: 13-15v
Jalkojen kutina ja hikoilu Mulla välillä punottaa ja kutiaa ihan sairaasti varvasvälit kun mä oon tennareissa vähänkin enemmän. Joskus esim uinnin jälkeen vaikka ne on puhtaat niin ne...
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti tämä on aihe, johon meillä ei ole kovinkaan syvällistä osaamista.

Voin vain arvailla asiaa, mutta kyse saattaa olla esimerkiksi jalkasilsasta. Voit lukea siitä lisää Terveyskirjaston artikkelista ja pohtia kuulostavatko oireet samalta kuin sinulla. Voit hyvin myös varata ajan esimerkiksi terveydenhoitajalle, joka terveydenhuollon ammattilaisena pystyy arvioimaan asiaa paremmin. Myös apteekin henkilökunta osaa neuvoa millaisia tuotteita voi kokeilla kutievien varpaanvälien hoitoon. Voit siis hyvin kysyä apua myös sieltä!

Jalkojen hikoamisesta meiltä on kysynyt myös nimimerkki ”Sukka#dunkkis”, jonka kysymykseen ja vastaukseen pääset tutustumaan täältä. Ehkä siitäkin voi olla sinulle apua. 😊

Toivottavasti saat vaivaasi avun! Mukavaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Lellu
Ikä: 13-15v
Olen raskaana ja käytän nuuskaa. Miten pääsen siitä eroon? Olen raskaana ja käytön aktiivisesti nuuskaa. Miten pääsen eroon siitä
Fressis

Hei!

Kiitos Lellu kysymyksestäsi. Kerrot, että olet raskaana ja haluaisit päästä eroon nuuskan käytöstä. Nuuskan käytön lopettaminen onkin vastuullisesti ja hienosti ajateltu! Se on tärkeää paitsi sinun terveytesi myös sikiön terveyden ja muutenkin raskauden kannalta.

Nuuskan käytön lopettamiseen on tärkeä valmistautua ja saada siihen tukea. Sen tähden rohkaisenkin sinua ottamaan neuvolassa esille nuuskan käyttösi ja halusi lopettaa. He osaavat auttaa sinua tässäkin asiassa parhaiten, koska tuntevat sinut ja tilanteesi paremmin.

Tässä kuitenkin muutama vinkki käytön lopettamiseen, joita voit hyödyntää ennen kuin saat ajan neuvolaan.

  1. Sinun on hyvä kertoa tästä upeasta päätöksestäsi lopettaa myös jollekin luotetulle aikuiselle ja ystävällesi. He osaavat sitten tukea ja kannustaa sinua lopettamisessa ja auttavat sinua pysymään päätöksessäsi. Älä jää yksin tämän asian kanssa.
  2. On tärkeää myös miettiä syitä sille, miksi haluaa lopettaa ja mikä auttaisi pysymään tässä päätöksessä. Esimerkiksi lapsen terveys ja hyvinvointi ja sinun oma jaksamisesi voivat olla vahvoja syitä sinulle. Kirjoita ylös tavoitteesi ja muistuta itseäsi niistä säännöllisesti.
  3. On tärkeä miettiä tilanteita, tunteita ja ympäristöjä, joissa sinun yleensä tekee mieli käyttää nuuskaa ja varautua niihin etukäteen. Mieti siis valmiiksi, mitä muuta voisit tällaisessa tilanteessa tehdä. Voisitko esimerkiksi lähteä ulos kävelylle tai soittaa kaverille? Muista myös antaa itsellesi kiitosta hetkistä ja päivistä, kun et ole käyttänyt nuuskaa.
  4. Muista olla kärsivällinen ja armollinen itsellesi. Lopettaminen voi olla haastavaa, ja voi olla, että kohtaat takaiskuja matkan varrella. Jokainen päivä ilman nuuskaa on kuitenkin merkittävä teko teille molemmille. Älä jää yksin, vaan pyydä rohkeasti apua. Uskon, että pystyt siihen!

Kerrot iäksesi 13-15 -vuotta. Kysymyksesi herättää meissä huolen, koska olet alle 16-vuotias, ja kerrot olevasi raskaana. Alle 16-vuotias on suojaikärajan mukaan erityisen suojelun tarpeessa seksuaalisilta teoilta. Viestistäsi ei käy ilmi mitään muuta raskauteen liittyen, kuten sitä, millaisen tilanteen seurauksena olet tullut raskaaksi.  Onko seksikumppanisi ollut kanssasi saman ikäinen vai sinua vanhempi? Rikoslain mukaan yli 16-vuotias ei saa olla seksuaalisesti kanssakäymisessä alle 16-vuotiaan kanssa. Jos näin on ollut, rohkaisen sinua kertomaan asiasta luotettavalle aikuiselle. Voit ottaa asiasta yhteyttä myös Riku ry:n chatiin, jonka löydät täältä.

Oletkohan käynyt raskaudesta jo neuvolassa? Terveysasemalle/neuvolaan on hyvä olla yhteydessä pian positiivisen raskaustestin tuloksen jälkeen, jotta saa ajoissa tarvittavaa ohjausta ja neuvontaa raskauteen liittyen. Entä tietääkö huoltajasi, tai jokin muu turvallinen aikuinen raskaudestasi? Jos asian jakaminen ei ole mahdollista huoltajien kanssa, asia on erittäin tärkeä ottaa puheeksi jonkun turvalliseksi kokemasi aikuisen kanssa. Älä siis jää tässä tilanteessa yksin.

Toivottavasti tästä vastauksesta on sinulle apua. Toivon myös, että sinulla on läheisiä ihmisiä ympärilläsi ja olet käynyt jo neuvolassa. Jos sinulla ilmenee mitään muuta kysyttävää asiaan liittyen, älä epäröi olla meihin yhteydessä uudestaan. ❤ Voit ottaa yhteyttä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?