Rytmi

Uni on supervoima – vaali sitä!

Jopa puolet nuorista nukkuu liian vähän. Unella on kuitenkin suorastaan supervoimia, eikä siitä kannata nipistää.

Uni on supervoima – vaali sitä!

Omena vai suklaapatukka? 

Levänneenä on helpompi huolehtia siitä, että syö monipuolisesti, säännöllisesti ja terveellisesti. Väsyneenä ruokahalu lisääntyy ja tekee usein mieli paljon kovaa rasvaa tai sokeria sisältäviä herkkuja. Pienissä määrin nautittuna herkutkin kuuluvat terveelliseen ruokavalioon, mutta niillä ei tulisi korvata terveellisiä välipaloja eikä aterioita. Nukkumalla riittävästi siis hallitset herkkuhimojasi ja sen myötä myös kehosi toimii paremmin. 

Buustia päivään 

Hyvät unet palauttavat päivän rasituksesta ja auttavat palautumaan myös liikunnasta. Univajeessa on väsynyt ja suorituskyky sekä kehittyminen liikkumisessa ja urheilussa laskee. Unen tarve kasvaa mitä aktiivisempi on. Toisaalta aktiivisuus ja liikkuminen tukevat myös hyvää unta.  

Kauneusunet ovat tosi juttu!  

Uni vaikuttaa aineenvaihduntaan ja solujen uusiutumiseen, myös iholla. Unettomuus taas johtaa stressihormoneiden eritykseen ja stressi voi näkyä ihossa esimerkiksi ihottumana tai finneinä. Hyvin levänneenä oletkin aurinkoisempi ja säteilevämpi kuin väsyneenä. 

Hymy huulella, hyvällä tuulella 

Hyvin nukutun yön jälkeen on useammin hyvällä tuulella ja hymy huulella. Jos on nukkunut liian vähän, tunteiden säätely hankaloituu, mieliala laskee ja heittelee. Siksi väsyneenä turhautuu ja tulee helposti pahantuuliseksi. Väsymys voi vaikuttaa myös kaveri- ja perhesuhteisiin. Nukkumalla hyvin tuotat itse iloa päivääsi! 

Chill out  

Hyvien yöunien jälkeen on usein huoleton, rauhallinen ja vapautunut olo. Aivot käsittelevät päivän tapahtumia öisin ja uni ehkäiseekin stressiä ja ahdistusta. Väsymys ja univaje voivat taas aiheuttaa stressiä, masennusta, ahdistusta ja huonontaa elämänlaatua merkittävästi. Levänneenä on kaikin puolin kivempaa! 

Pidä pöpöt loitolla 

Uni ylläpitää vastustuskykyä ja siksi levänneenä pöpöt eivät tartu niin helposti. Univaje taas altistaa infektioille, sairastumiselle, päänsärylle, huimaukselle sekä tapaturmille ja loukkaantumisille. Nukkumalla hyvin pidät siis bakteerit ja lääkärit loitolla. 

Terävä pää ja timanttisia ideoita 

Riittävällä säännöllisellä unella on positiivisia vaikutuksia myös muistiin, ongelmanratkaisemiseen, oppimiseen, luovuuteen ja mielialaan. Hyvien unien avulla opit helpommin, saat timanttisia ideoita ja pää pelaa kaikin puolin paremmin. 

Varmista riittävä lepo! 

Ei oikeastaan ole asiaa mihin uni ei vaikuttaisi! Omaa unta kannattaa siis todellakin vaalia.  

Tässä muutamat vinkit, miten unta voi suojella:  

  • Kehitä itsellesi selkeä uni- ja päivärytmi, älä valvo myöskään viikonloppuisin liikaa 
  • Harrasta liikuntaa ja syö säännöllisesti pitkin päivää  
  • Rajoita puhelimen ja muiden älylaitteiden käyttöä iltaisin  

Yöunien lisäksi pienet lepohetket pitkin päivää ovat todella tärkeitä. Ne rauhoittavat hermostoa ja tukevat myös yöunta. 

Mistä sitten tietää nukkuuko tarpeeksi ja hyvin? Mikäli herää aamulla yleensä virkeänä…niin luultavasti nukkuu pääsääntöisesti tarpeeksi. Tavalliseen elämään myös kuuluu se, että välillä väsyttää, on vaikeampi nukahtaa ja tai pysyä unessa. Tilapäisistä uniongelmista ei kannata stressata liikaa. Mikäli uniongelmia on usein voit lukea vinkkejä tästä artikkelista: En saa unta, mikä avuksi?  

Katso myös

Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: 10v
Ikä: 9-12v
Onko ok pelata 10 tuntia päivässä? pelaan 10 tuntia päivässä fortniteä onko ok
Fressis

Moikka! Hyvä kysymys!

Pelaamisessa on monia hyviä puolia, kuten pelikaverit tai erilaisten taitojen kehittyminen. Kuten mikä tahansa muukin harrastus, voi pelaaminenkin kuitenkin muuttua liialliseksi. Etenkin kasvuiässä on tärkeää, että arki on tasapainoista ja monipuolista. Hyvinvointia tukeva päivä koostuu koulunkäynnin lisäksi rauhallisista ruokailuhetkistä, itselle tärkeiden ihmisten kanssa vietetystä ajasta, liikkumisesta, riittävästä unesta sekä itselle mieluisten asioiden tekemisestä kuten harrastuksista.

Jokaiseen päivään ei toki mahdu kaikkea, mutta jos useampana päivänä kuluu 10 tuntia pelaamiseen, ei viikon aikana jää riittävästi aikaa muihin tärkeisiin asioihin. Etenkin riittävä uni on tärkeää ja noin hurja määrä pelaamista vaikuttaa siihen varmasti. Pelaaminen kannattaakin aina lopettaa pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta mieli voi rauhoittua. Myös jonkinlaista liikkumista olisi syytä olla jokaisessa päivässä, sillä se edesauttaa kehon tervettä kasvua.

Voit koittaa vähentää pelaamistasi sopimalla sille rajoja. Ne voivat olla esimerkiksi sellaisia, että pelaat vain, kun olet saanut läksyt tehtyä tai pidät tunnin välein tauon, jolloin käyt kävelyllä ulkona, ja että lopetat pelaamisen hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Se että kysyit täältä apua, on hyvä merkki siitä, että hyvinvointisi on sinulle tärkeää. Voisit jutella pelaamisestasi myös joko kotona tai koulun terveydenhoitajan kanssa. Voisitte yhdessä miettiä mikä määrä pelaamista on sinulle sopivaa, jotta se ei vaikuta hyvinvointiisi. Yksin sitä voi olla vaikea arvioida ja kertomalla saat vähentämiseen myös aikuisen tuen.

Tsemppiä yhteisiin keskusteluihin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: Väsynytt
Ikä: 9-12v
Mistä väsymys voi johtua? Moi… *haukottelee* Oon ollut viime aikoina aika väsynyt ja se on jatkunut yli viikon. Oon 12-vuotias, nukun 9-11 tuntia, syön perusterveellisesti ja liikun kyllä...
Fressis

Moikka Väsynytt,

Kiitos hyvästä kysymyksestä!

Kiva kuulla, että väsymyksestä huolimatta peruselämäntapasi ovat kunnossa. Ne antavat hyvän pohjan terveelliselle ja virkeälle elämälle.

Lähtökohtaisesti väsymys ei ole vaarallista. Viikko voi tuntua pitkältä ajalta, mutta elimistöllä voi kestää toipua erilaisista rasituksista toisinaan kauankin. Esimerkiksi alkava flunssa voi väsyttää kehoa paljon, varsinkin jos elämäntyyli on aktiivinen. Kehoa kannattaakin kuunnella! Mikäli se kaipaa lepoa, ehkä on parempi ottaa rauhallisemmin!

Väsymys voi johtua lukuisista tekijöistä, joista osan osasitkin hyvin poissulkea. Väsymyksen syy olisi kuitenkin hyvä selvittää, sillä on ikävää kärsiä väsymyksestä!

Kirjoittamasi perusteella minun on vaikea arvioida, mistä sinun kohdallasi väsymys voi johtua. Suosittelenkin hakeutumaan kouluterveydenhoitajalle, joka voi kysellä sinulta tarkemmin aiheeseen liittyen. Hänen kanssaan voitte yhdessä selvittää mitä väsymyksen taustalla voisi olla. Hän voi myös arvioida, olisiko hyödyllistä ottaa verikokeita ja selvittää esimerkiksi mahdollisia matalia rauta-arvoja.

Korostan, että ei kannata olla asiasta huolissaan. Uskon, että löydätte väsymykselle syyn, tai vaihtoehtoisesti asia korjaantuu itsestään. Ole kuitenkin yhteydessä terveydenhoitajaan niin saatte asiaan ratkaisun.

Toivottavasti saat virkeytesi pian takaisin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliRytmi
Nimimerkki: Hömötintti
Ikä: 13-15v
Yöllä heräily ja huolet Kärsin siitä, että heräilen pitkin yötä, enkä saa nukuttua aamuun asti. Yöt on sängyssä pyörimistä. Jos se johtuu hermoista, mikä siihen auttaisi? Ne on...
Fressis

Moikka!

Hyvä että laitoit viestiä. Pidempään jatkuvat uniongelmat voivat aiheuttaa monenlaisia pulmia kun energia ei riitä arjen vaatimuksiin.

Todennäköisimmin syyt ovat muualla kuin patjassa, vaikka toki hyvä patja edesauttaa hyvää unta. Epäilit syyksi myös kireitä hermojasi, ja uskon että osuit siinä naulan kantaan. Unettomuus on luonnollinen reaktio tilanteissa, joissa huolia alkaa kasaantua. Tunnistatko kauanko unettomuus on jatkunut tai onko sen alkaessa tapahtunut jotain erityistä? Voi myös olla, että pienemmistä huolista on kasautunut isompi vyyhti.

Aluksi voikin olla hyvä pysähtyä pohtimaan mikä kaikki aiheuttaa huolta. Näiden asioiden pohtimisen voi aloittaa kirjaamalla asioita ylös paperille. Sen jälkeen voi helpommin miettiä mitä millekin asialle voisi tehdä, mikä onnistuu yksin ja missä voisi kaivata apua. Jos tämä tuntuu vaikealta, voit käydä hakemassa tukea omiin pohdintoihin nimettömästä Sekasin-chatista.

Vinkkaan myös nuorille suunnatun tietosivun, jossa on erilaisia työkaluja sekä huolten että unettomuuden taltuttamiseksi. Löydät sen täältä. Joskus huolten purkamiseen voi nimittäin mennä hetki, joten on hyvä tarkistaa että myös muut hyvän unen edellytykset ovat kunnossa. Näihin saat vinkkejä sivun ”Työkaluja” osiosta.

Mikäli et saa näistä tämän viestin konsteista apua, on huolista syytä jutella myös koulun terveydenhoitajalle. Tärkeintä on, että unettomuutta aiheuttavat huolet saadaan väistymään, jotta ne eivät vaikuta vointiisi enempää.

Toivon sinulle huolettomampia öitä!

Oliko vastauksesta hyötyä?