RuokaYleinen
Nimimerkki: nollavitonen

Kombucha Colan haitat aivojen toiminnalle

Maistoin hieman, noin puoli lasillista vanhempieni luvalla kombucha cola-juomaa. Pelkään hieman että tämä vaikuttaa aivojeni toimintaan jotenkin. Onko mitään syytä pelätä jos tämä toistuu vain kerran?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Sinulla ei ole syytä pelätä, että tämä vaikuttaisi aivojesi toimintaan. Kombucha-juomia valmistetaan perinteisellä käymismenetelmällä, samalla tyylillä kuin vaikka simaa. Tämä tarkoittaa, että juomiin saattaa kehittyä matalia määriä alkoholia (alle 1,2 %). Puolikkaasta lasillisesta ei varmastikaan mitään haitallisia vaikutuksia tule, mutta suuria määriä ei ole kannattavaa juoda. Kombucha, kuten muutkin teejuomat, sisältää myös kofeiinia, joskin vähemmän kuin esimerkiksi energiajuomat. Kofeiinin saanti suurissa määrin voi olla haitallista ja aiheuttaa kofeiiniriippuvuutta etenkin nuorille, kun aivot ovat vielä kehittymässä. Lisätietoa aiheesta voit lukea täältä.

Valitettavasti Kombuchaa ei ole vielä kovin laajasti tutkittu, jotta meillä olisi selvä ymmärrys sen vaikutuksista terveyteen ja miten sen sisältämät aineet esimerkiksi kehossa reagoivat. Euroopassa ruokien turvallisuutta valvotaan kuitenkin tarkasti (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA), joten ei kannata huolestua. Ravitsemuksessa ylipäänsä yksittäisillä ruoilla tai juomilla ei ole suurta merkitystä kokonaisuuden kannalta, jos kaikkea syödään ja juodaan kohtuullisesti. Tärkeintä on kokonaisuus. Aivosi voivat ja kehittyvät hyvin, kun ruokit niitä terveellisellä ruoalla, nukut riittävästi ja liikut säännöllisesti.

Mukavaa kevään odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?