Moi! Jos alaikäinen jakaa itsestään alastonkuvia tai -videoita ja siihen on vastapuolelta saatu lupa, hän ei tee mitään rikosta.
Joillekin kuvien ja videoiden jakaminen on luontainen ja mielekäs tapa toteuttaa seksuaalisuuttaan. Itsensä kuvaaminen ja muiden tuottamien materiaalien katsominen voi kiihottaa ja lisätä tunnetta omasta haluttavuudestaan.
Jakaessaan itsestään seksuaalista materiaalia on kuitenkin syytä olla tarkkana ja – kuten sanoit – tiedostaa riskit. Kuvaruudun toisella puolella voi olla kuka tahansa, ja hän voi olla jotain muuta kuin väittää. On myös hyvä tiedostaa, että nettiin ladattua materiaalia ei välttämättä koskaan saa sieltä pois. Materiaalia kannattaa kuvata niin, ettei ole siitä tunnistettavissa. Ennen kuvaamista on hyvä keskustella vastapuolen kanssa siitä, saako materiaalia säilyttää vai pitääkö kaikki poistaa heti. Toisesta osapuolesta tulisi syntyä tunne, että häneen todella voi luottaa.
Kerroit, että olet videochattaillut samanikäisten tai sinua vanhempien henkilöiden kanssa. Seksuaalissävytteisen materiaalien suostumuksellisessa jakamisessa ikätovereiden kesken ei ole ongelmaa. Sen sijaan jos aikuinen lähestyy alaikäistä seksuaalisessa mielessä (pyytää esimerkiksi lähettämään alastonkuvia tai masturboimaan videolla tai katsomaan aikuisen omaa kuva- tai videomateriaalia) aikuinen toimii väärin ja tekee rikoksen. Näin on myös silloin, jos alaikäinen olisi itse aloitteellinen ja kysyisi aikuiselta, voiko hän lähettää seksuaalissävytteistä materiaalia. Vastuu on aina aikuisella.
Kerroit kuitenkin, että toiminta on ollut suostumuksellista ja kivaa. Tämä on hienoa kuulla. Suosittelen kuitenkin pohtimaan, miltä toiminta sinusta sisimmässäsi tuntuu ja haluatko videochatata myös täysi-ikäisten kanssa. Mikäli jossain kohtaa sinusta alkaa tuntua, että aikuinen on toiminut väärin sinua kohtaan ja/tai käyttänyt kuvaamaasi materiaalia vääriin tarkoituksiin, kannattaa hakea apua. Voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Nettivihjeeseen tai MLL:n lasten ja nuorten puhelimeen tai chattiin.
Seksuaalissävytteisen materiaalin jakamisesta alaikäisenä voit lukea lisää Mannerheimin Lastensuojeluliiton artikkelista sekä Pelastakaa Lapset ry:n nuorille suunnatusta oppaasta Mun keho, mun rajat.
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Pelkän netissä käytetyn ajan sijaan on hyvä pohtia kokonaisuutta, eli mitä siellä netissä tehdään. Jos netissä olo on pääosin luonteeltaan aktiivista, kuten sinulla vieraskielistä kirjallisuutta, luovaa tekstin tuottamista sekä keskustelua ”nettikirjeiden” avulla ystävälle, ei tällaisen ruutuajan määrää ole yleensä tarpeen rajoittaa. Kuten itsekin totesit, tällainen aktiivinen tekeminen voi kehittää hyvinkin monia taitoja.
Ruutuaikaa tärkeämpi mittari on oma hyvinvointisi ja se, että arkesi on kokonaisuudessaan sujuvaa ja terveellistä. Jos aikaa kuluu paljon koneella tai muulla älylaitteella, kannattaa kiinnittää huomiota asentoon sekä siihen, että tauottaa tekemistään. Myös säännöllinen ja terveellinen ruokailu sekä itselle miellyttävä liikkuminen olisi hyvä huomioida omassa arjessa, jotta arki ja hyvinvointi pysyy tasapainossa.
Sinun ei missään nimessä tarvitse luopua kirjeiden kirjoittamisesta! On todella hienoa, että sinulla on itsellesi mieluisia ja kehittäviä harrastuksia niin netissä kuin muillakin elämän alueilla, joten pidä niistä ehdottomasti kiinni 😊
Aurinkoista kesää!
Tästä tiedät, että vietät liikaa aikaa pelaamalla, somessa tai netissä
Tietokone- ja konsolipelit, some sekä netti kuuluvat kivana osana elämään, mutta joskus niihin voi jäädä koukkuun. Tunnista liiallisen käytön hälytysmerkit, ryhdy korjaaviin toimenpiteisiin ja ota elämä haltuusi!