Seksi
Nimimerkki: Niina

Tarttuvatko seksitaudit peräaukon kautta helpommin?

Moi. Tuli sellainen tilanne mieleen et jos emme käytä poikkiksen kanssa kondomia kun harrastamme seksiä ja hän saa siemensyöksy mun vaginaa niin ja sen jälkeen makoillemme selällään, pötköttelemme ja lähdemme liikkeelle ulos näkemään vaikka kavereita. Ja mä en käy suihkussa tai vessa sen seksin jälkeen niin voiko se siemenneste sitten valua mun peppuun tai päätyä sinne? Eli voiko se päätyä peppuun, vaikka hän saanut siemensyöksy mun vaginaa ja voiko se päätyä sitten myös toisinpäi, että jos hän saa siemensyöksyn mun peppuun niin voiko se valua vaginaa? Olen lukenu ja kuullu et peräaukon kautta tarttuis taudit helpommi? Pitääkö tää paikkaansa? Voiko ton siemennesteet kautta sitten tarttua nuo sukupuolitaudit ja voiko tulla raskaaksi jos sitä valuu vaginaa pepun kautta.

Moi!

Hienoa, että olet kiinnostunut ottamaan selvää seksitautien tarttumisesta. Seksitaudit voivat tarttua limakalvokosketuksessa, eritteiden välityksellä tai rikkoutuneiden ihojen hankautuessa toisiaan vasten – toisin sanoen suojaamattomassa seksissä. Erityisen iso riski tartunnan saamiselle on penis-emätinyhdynnässä sekä penis-anaaliyhdynnässä. Lisäksi seksitaudit voivat tarttua mm. suuseksissä ja seksivälineiden välityksellä.

Mietit sitä, tarttuvatko seksitaudit helpommin peräaukon kuin emättimen kautta. Olet luultavasti lukenut tai kuullut jostain, että anaaliseksissä on suurin riski saada seksitauti. Tämä koskee anaaliyhdyntää, jossa peräaukkoon voi tulla helpommin hankaumia ja haavaumia, mikä altistaa suuremmalle riskille saada tartunta. Haavaumien ehkäisemiseksi ja nautinnon lisäämiseksi anaaliseksissä onkin tärkeää käyttää riittävästi liukuvoidetta. Jos kuitenkin toisella on seksitauti, se tarttuu yhtä lailla penis-emätinyhdynnässä. Teidän tilanteessanne, jossa on harrastettu suojaamatonta emätinyhdyntää, mahdollinen seksitauti on voinut tarttua limakalvokosketuksessa tai eritteiden välityksellä kummalle tahansa. Jos siemennestettä on valunut peräaukon päälle, tartunta on voinut tulla myös peräaukkoon. Mikäli haluat saada lisätietoa seksitautien tarttumisesta eri seksitavoissa, Hivpointilla on kattava artikkeli aiheesta.

Kysyit myös, voiko peräaukon kautta tulla raskaaksi. Raskaaksi voi tulla ainoastaan emättimen kautta, kun siemennestettä päätyy emättimen sisälle. Jos anaaliyhdynnässä laukeaa peräaukkoon, spermaa voi kyllä valua ulos ja päätyä emättimen suuaukolle, mutta raskaaksi tulemisen todennäköisyys on suhteellisen pieni. Voidakseen hedelmöittää munasolun siittiöiden pitäisi päästä kulkeutumaan emättimen sisälle asti. Joka tapauksessa suosittelen sisälle laukeamisen jälkeen, että käyt pesemässä valuneen sperman pois peräaukon ja pimpin päältä ihan jo hygienian vuoksi.

Minulle tulee mieleen kolme kysymystä, jotka eivät selviä viestistäsi ja jotka voi olla tärkeää ottaa huomioon. Niistä ensimmäinen koskee ehkäisyä. Kerroit, että teillä ei ollut kondomia käytössä, mutta käytättekö jotakin muuta ehkäisyä (esim. ehkäisypillereitä, ehkäisylaastaria tai ehkäisyrengasta)? Mikäli lapsen hankkiminen ei ole vielä ajankohtaista, tulisi yhdessä päättää, mitä ehkäisyä haluatte käyttää. Voitte lukea erilaisista ehkäisymenetelmistä Ehkäisynetti-sivustolta. Ehkäisyn saa hankittua helposti ottamalla yhteyttä koulu-/opiskeluterveydenhuoltoon, ehkäisyneuvolaan, nuorisoneuvolaan tai omaan terveysasemaan. Jos teillä on jo ehkäisy käytössä, voit jättää tämän kohdan huomiotta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sekä raskaudelta että seksitaudeilta.

Toinen kysymykseni liittyy mahdolliseen ehkäisyn puuttumiseen. Mikäli harrastetaan suojaamatonta seksiä tai ehkäisy pettää, raskauden alkamisen voi pyrkiä ehkäisemään käyttämällä jälkiehkäisyä. Tämä on kuitenkin vain hätätapausten varalle, eikä jälkiehkäisypilleriä tule käyttää pääasiallisena ehkäisymenetelmänä. Pilleri tulee ottaa viimeistään 3–5 vuorokauden kuluttua suojaamattomasta seksistä, joten teidän kohdallanne tämä on jo liian myöhäistä. Mikäli teillä ei ole ollut ehkäisyä käytössä ja kuukautisesi ovat myöhässä, suosittelen tekemään raskaustestin kolmen viikon kuluttua suojaamattomasta seksistä.

Viimeisenä kysyn, oletteko käyneet seksitautitesteissä ja varmistuneet siitä, ettei kummallakaan ole seksitauteja? Jos toisella tai molemmilla on ollut aiemmin seksiä jonkun muun kanssa (esim. yhdyntää tai suuseksiä), ainoa tapa saada tietoa mahdollisesta tartunnasta on hakeutua seksitautitesteihin. Oireettomuudesta ei voi päätellä omaa tartuntatilannetta, koska seksitaudit ovat usein oireettomia. Testeihin pääsee helposti ja maksuttomasti ottamalla yhteyttä kotipaikkakunnan terveysasemaan, sukupuolitautien poliklinikkaan tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Seksitaudit tulee testata käytettyjen seksitapojen mukaan, jolloin näytteet otetaan tarvittaessa sukuelimistä/virtsasta, peräaukosta ja/tai nielusta.

Toivottavasti sait vastauksestani tietoa sinua askarruttaneisiin kysymyksiin. Mikäli ehkäisyyn, seksitauteihin tai seksuaalisuuteen liittyvät asiat mietityttävät enemmänkin, voit halutessasi keskustella asiasta lisää Väestöliiton maksuttomassa seksuaalineuvonnassa.

Toivotan sinulle mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?