Ruoka
Nimimerkki: :D

Millaisia vaikutuksia energiajuomilla on?

Minul on asperger ja adhd. Onko yks 0.25 tai 0.5l energiajuoma viikossa liikaa? En edes kittaa nopeesti vaan 0.25 = 1-3h ja 0.5l = 1-2 pv.

Hei, kiitos hyvästä kysymyksestä!

Energiajuomat ovat näin aikuisnäkökulmasta katsottuna ylipäätään tarpeettomia. Niissä on ainesosia, joiden on tarkoitus piristää ja joskus piristävän vaikutuksen sijaan tuleekin levottomaksi. Monilla ihmisillä on haasteita nukahtaa, jos on juonut vähänkään energiajuomaa illan aikana. Tämä on kuitenkin yksilöllistä. Tarkkaavuuden ylläpitäminen eli keskittyminen lienee sinulle ADHD:n takia joka tapauksessa vaikeaa. Energiajuomat saattavat tehdä siitä vieläkin vaikeampaa.

Hampaiden kannalta energiajuomat ovat huono juttu. Energiajuomat ovat happamia ja sisältävät paljon sokeria, ja niiden juominen kuluttaa hampaiden kiillettä siten, että niihin syntyy helpommin reikiä. Hitaasti juomalla pitkität happohyökkäystä, eli aikaa, joka hapoilla on kuluttaa hampaita, jolloin riski hampaiden reikiintymiselle on entistä suurempi. Hitaasti juominen on siksi huono juttu, eikä sitäkään voi suositella.

Sinulle sopivaa määrää energiajuomaa ei kukaan pysty arvioimaan, koska jokainen reagoi energiajuomiin yksilöllisesti. Varmasti itse huomaat parhaiten, milloin ja miten energiajuomalla on huonoja vaikutuksia sinuun. Jos et sitä itse huomaa, kannattaa luottaa siihen, mitä läheiset aikuiset asiasta sanovat. Joka tapauksessa energiajuomien ei tulisi kuulua päivittäiseen ruokavalioon, ja mitä vähemmän niitä juo, sen parempi.

Lue lisää energiajuomista Fressiksen artikkelista ja muista juomista Fressiksen tietopankista.

Hauskaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?