Kysymys
NikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Moi
Nuuska, suun terveys ja nuuskaamisen lopettaminen Nuuskaa olen käyttänyt silloin tällöin noin 6 kk sisällä välillä en kuukauteen välillä useamman kerran viikossa, varmaan 3-5 kiekkoa silti mennyt ja otan sitä...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hyvä että mietit suun terveyttä. Ikenet voivat vetäytyä monesta syystä, joista yksi on nuuskan aiheuttama mekaaninen rasitus. Siinä ienrajan kulku muuttuu ja hampaan kaula voi paljastua muutamia millejä. Hampaan kaulan paljastuminen voi näyttää esteettisesti ikävältä ja joskus vihloa, mutta mitään varsinaista vaaraa se ei aiheuta. Ikenen vetäytyminen on muutos joka ei palaudu. Muut nuuskan aiheuttamat muutokset kuten värjäymät on sen sijaan mahdollista hoitaa hyvällä puhdistuksella ja tarvittaessa hampaiden valkaisulla. Paras mitä voit itse tehdä haittojen ehkäisemiseksi, on puhdistaa hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella ja harjata hampaat hellästi mutta napakasti sähköharjalla ja fluoritahnalla.

Me täällä Fressiksellä kannustamme nuuskaamattomuuteen. Mitä pidempään sitä jatkaa, sen vaikeammaksi lopettaminen käy. Hienoa, että oletkin päättänyt lopettaa nuuskaamisen kokonaan! Tukea lopettamiseen saat Fressiksestä ja Erovirasto-sovelluksesta. Tsemppiä lopettamiseen, pystyt siihen varmasti!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Ikenistä huolestunut
Nuuskan käytöstä johtuva ienvetäymä suussa Moi, oon käyttänyt nuuskaa aktiivisesti noin 6kk. Huomasin viikko sitten, että etuhampaiden kohdalla ikenissä melkein kohdassa missä pidän aina nuuskapussia ylähuulessa, ien oli lähtenyt...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa että olet tutkinut nuuskan vaikutuksia suussasi. On totta, että nuuskaaminen voi aiheuttaa ienvetäymiä, ja valitettavasti tällaiset muutokset suussa ovat pysyviä. Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla lainkaan huolissasi siitä, että jonkinlainen ienleikkaus otettaisiin vastaanotolla puheeksi. Hammaslääkäri saattaa kyllä kysyä tupakoinnista ja nuuskaamisesta ja kannattaakin olla asiasta rehellinen. Hammaslääkärin tehtävä on auttaa sinua kohti parempaa suun terveyttä, ei paasata tai syyllistää.

Parhaiten voit ennalta ehkäistä ikenien vetäytymistä puhdistamalla hammasvälit joka päivä esim. hammaslangalla tai väliharjalla sekä harjaamalla hampaat mieluiten sähköhammasharjalla kahdesti päivässä. Me täällä Fressiksellä tietysti suosittelemme nuuskaamisen lopettamista, ennen kuin siitä tulee liian vaikeaa ja ennen kuin sen käyttö aiheuttaa pysyviä muutoksia suussa. Lopettaminen on sitä helpompaa, mitä aikaisemmassa vaiheessa sen tekee. Pyöräytä itsellesi hyvä syy lopettaa ja nappaa talteen myös Fressiksen vinkit lopettamiseen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Nuuska
Nimimerkki: 14v poika
Ikä: 13-15v
Nuuska ja ikenet Olen käyttänyt nuuskaa n2,5kk, ja nyt näkyy yhden hampaan pää selväst ikenistä. Uusiutuuko ikenet? Vai onko loppuelämän ajan se hampaan pää näkyvillä?
Fressis

Kiitos kysymyksestäsi! Nuuskan käytön aiheuttamat haitat näkyvät konkreettisesti usein nopeimmin suussa. Nuuskan käyttö aiheuttaakin monia haittoja niin suun alueella kuin muutenkin.

Pitkään kestänyt nuuskan käyttö voi aiheuttaa myös ienten vetäytymiä. Valitettavasti ikenet eivät uudistu. Ienvetäytymiä voidaan joutua korjaamaan ienleikkauksin.

Suosittelemme, että varaat ajan hammaslääkärille. Hammaslääkäri voi tutkia, onko kohdallasi kyse ienvetäytymästä ja samalla saat tarkempaa tietoa.

Lisäksi sinun kannattaa pohtia nuuskan käytön lopettamista. Lopettamalla voit vaikuttaa siihen, ettei nuuska tee enää haittaa suussasi ja elimistössäsi. Fressikseen on koottu tietoa nuuskan käytön lopettamisesta tänne. Lue myös 10 X näin eroon nuuskasta ja katso Sammon keskuslukion vinkkivideo. Lisäksi tukea lopettamiseen saat halutessasi Stumpista.

Oliko vastauksesta hyötyä?