Ruoka
Nimimerkki: Kivennäisveden juoja

Onko kivennäisveden ainesosaluettelossa merkintä, jos jokin aine on haitallinen hampaille?

Huomasin aikaisemman kysymyksen maustettujen kivennäisvesien haitoista hampaille ja mitkä aineet ovat haitallisia hampaille. Kysyn nyt lisäkysymyksen; itse juon paljon sitruuna-lime kivennäisvettä. Tämän kivennäisveden selosteessa ei ainakaan ole lueteltu kyseisiä aineita eikä lainkaan mitään E-koodeja. Sisältö: kaliumbikarbonaatti, natriumbikarbonaatti ja kaliumkloridi. Ovatko nämä haitallisia hampaille? Lisäksi siinä lukee sisältävän luontainen sitruuna-lime aromi joka sisältää muita aromeita. Mitähän tämäkin tarkoittaa? Voiko näissä olla jotakin haitallista hampaille? Täytyykö kivennäisvesissä lukea etiketissä E-koodit tai nimet jos on jokin hampaille haitallinen ainesosa?

Kiitos hyvästä kysymyksestäsi!

Olet jo itse hienosti selvittänyt ainesosaluettelosta, mitä juomasi sisältää. Ainesosaluettelossa ei siis mainittu tarkemmin, mitä aromiaineita veden maustamiseen on käytetty. Tämän vuoksi vastausta kysymykseesi ei ihan kokonaan ainesosaluettelosta saa. On nimittäin niin, että aromiaineiden happamuutta on melko vaikea arvioida.

Kivennäisvedessä ei kuitenkaan ole mm. sokeria, joten siltä osin hampaasi ovat suojassa ylimääräisiltä happohyökkäyksiltä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että sitruuna ja lime ovat itsessään hyvin happamia hedelmiä. Jos juo paljon ja toistuvasti näillä hedelmillä maustettuja vesiä, on se myös huonoksi hampaille. Sitruuna-lime kivennäisvesi ei vaikuta sisältävän aitoa hedelmää, vaan juurikin aromiaineita, joiden hapokkuutta on vaikea arvioida.

Ruokaviraston tarjoamien tietojen mukaan elintarvikkeissa ei ole tarpeen ilmoittaa, jos jokin ainesosa on haitallinen hampaille. Siksi onkin hienoa, että olet itse perehtynyt asiaan ja tarkistat, mitä juomasi sisältävät. Ruokaviraston sivuilta voit halutessasi lukea laajemmin, mitä ravintoarvomerkintöjä elintarvikkeista tulisi löytyä.

Joka tapauksessa suosittelisin, että joisit päivittäin enemmän tavallista vesijohtovettä kuin maustettua kivennäisvettä, vaikka se tuskin on haitaksi hampaillesi. Näin voit pelata varman päälle!

Aikaisempi virvoitusjuomiin liittyvä kysymys löytyy täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?