Sähkösavuke

Kuuluuko vape sinunkin arkeesi?

Onko sinulla lähipiirissäsi henkilöitä, jotka käyttävät vapea, käytätkö kenties itse, oletko huolissasi ystävistäsi tai tahdotko muuten vain tietää aiheesta enemmän?

Kuuluuko vape sinunkin arkeesi?

Houkuttelevat tuoksut ja värit ja helppo saatavuus voivat saada kenet vain kiinnostumaan sähkösavukkeista eli vapesta, ja lopulta jäämään koukkuun niiden käyttöön. Moni nuori on nykyään riippuvainen makuhöyryistä ja kavereiden antamasta huomiosta. Vape onkin noussut suureen suosioon nuorten keskuudessa viimeisen muutaman vuoden aikana.

Vapetus on nopeasti yleistyvä trendi

Vapen käyttö on noussut suureen suosioon viimeisen muutaman vuoden aikana, ja nykyään vapeja näkee jo kaikkialla; kouluissa, urheiluseuroissa, kaveriporukoissa ja julkisilla paikoilla. Vapettamisen suosio onkin siis kasvanut kovaa vauhtia. Valitettavasti se kuuluu jo useassa koulussa tai harrastuksessa osaksi arkea, ja koska sitä käytetään salaa ja tuotteet ovat niin moninaisia, on siihen puuttuminen hankalaa.  Tämä taas saa aikaan sen, että yhä useampi nuori ehtii jäädä koukkuun tuotteeseen, ennen kuin sen käyttöön kukaan huomaa tai osaa puuttua.

Vapella on terveyshaittoja

Vapesta aiheutuu terveyshaittoja, joita nuoret eivät vielä välttämättä tiedä.
Oletko kuullut, kun joku toteaa, että: ”Jos kaveri vieressä vapettaa, ja tuoksuttelen vain höyryjä, jotka hän puhaltaa ulos, ei minulle kerry siitä haittoja” – tämä ei ole totta. Kuten tupakoinnin kohdalla, myös vapettamisen yhteydessä voi altistua passiiviselle tupakoinnille. Tämä tarkoittaa sitä, että kun vape sisältää nikotiinia, voi myös vieressä oleva altistua höyryn hengittämisen kautta nikotiinille ja näin veren nikotiinipitoisuus kohota huomattavasti. Tämän lisäksi vapettamisesta vapautuu ilmaan pienissä määrin myös muita haitallisia yhdisteitä.

Vapettaminen ei ole suotuisaa kenellekään, mutta etenkin nuoren kehitysvaiheessa oleville aivoille vapen sisältämä nikotiini on todellinen myrkky, joka vaikuttaa negatiivisesti moniin elämän alueisiin, kuten oppimiseen. Vapetus voi vaikuttaa haitallisesti myös suorituskykyyn ja palautumiseen, eli urheillessakaan vapesta ei todellakaan saa lisää potkua.

Onko vapesta haittaa, jos se ei sisällä nikotiinia?

Vaikka käyttämäsi vape ei sisältäisikään nikotiinia, sisältää se monia muita haitallisia aineita. Vapen nesteistä on löydetty esimerkiksi syöpävaarallisia aineita. Jos on joskus käyttänyt vapea, on saattanut lisäksi huomata, että kun vapehöyryn kemikaalit matkaavat keuhkoihin, voi se aiheuttaa esimerkiksi yskää. Aina ei myöskään voi olla varma mitä kaikkea keuhkoihin matkaa vapea käytettäessä, sillä vapet eivät välttämättä vastaa turvallisuusvaatimuksia.

Vapen makuaineista saatetaan ajatella, etteivät ne olisi haitaksi elimistölle, sillä ne ovat syötäviä. Asia ei kuitenkaan ole näin, sillä vaikka aineet soveltuvat syömiseen, se ei kuitenkaan tarkoita, että höyrystettynä ja hengitettynä ne olisivat haitattomia. Voit ajatella asian näin: perunajauho sopii syötäväksi eikä siitä koidu haittoja, mutta jos perunajauhoja hengittäisi ja vetäisi keuhkoihin, voisi olo olla todella tukala.

Lopettaminen kannattaa aina

Kannattaa muistaa, että nikotiinitonkin vape on terveysriski. Jos kuitenkin olet jo aloittanut, ei peli ole menetetty. Lopettaa kannattaa mahdollisimman pian, sillä mitä nopeammin aloittamisesta sen tekee, sitä helpompaa se usein on. Lopettamista ei kannata siis lykätä paljon eteenpäin, sillä addiktio usein vain syvenee ajan myötä.

Moni nuori usein miettii lopettavansa vapen käytön, mutta kun ympärillä kaverit käyttävät, voi lopettaminen tuntua hankalalta. Lopettaminen kannattaa kuitenkin tehdä ihan vain itsensä ja oman terveytensä vuoksi. Lopettaminen on aina mahdollista, eikä asian kanssa tarvitse kamppailla yksin. Lopettamiseen voit saada apua koulusi terveydenhoitajalta tai Erovirasto-sovelluksesta.

Kirjoittanut Fressiksen kesätyöntekijä Awa

Lähteet:

Sähkötupakka – 7 usein kysyttyä kysymystä   – Fressis

Stoppi vapetukselle – näin pääset eroon vapesta – Fressis

3 syytä, miksi vape on turhake – Fressis

Nikotiinitonkin vape pilaa terveyttä monin tavoin – Fressis

Sähkösavuke – THL

Katso myös

Nikotiiniriippuvuus

Kaikki nikotiinia sisältävät tuotteet aiheuttavat riippuvuutta. Nuoren aivot ovat erityisen herkät riippuvuuden kehittymiselle. Lue lisää
Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinituotteet

Amin Asikainen: ”Kadun, että käytin nuorena nikotiinituotteita”

Entinen ammattinyrkkeilijä Amin Asikainen katuu, että käytti nuorena nikotiinituotteita. Niistä ei onneksi jäänyt pysyvää haittaa, koska hän lopetti ajoissa.

Kysymys
Lopettamisen tukiTupakka
Nimimerkki: Joloppi
Apua tupakoinnin lopettamiseen 18v jantteri täällä ja kysymyksenä että miten lopettaa tupakointi? Yli 5-vuotta polttanut päivittäin ja savukkeita menee nykyään sen 10-20 päivässä. Nuuskalla olen saanut pahimpia...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Olet ottanut jo ensimmäisen askeleen tupakasta eroon pääsemisessä, kun olet alkanut pohtia lopettamista ja terveyshaittoja, hienoa! Lopettamispäätöksen tekeminen ja siihen motivaation löytäminen ovat ensimmäiset ja jopa tärkeimmät askeleet lopettamisessa.

Kysyit, miten kannattaa lopettaa. Eri ihmiset kokevat erilaiset tavat toimiviksi. Joillekin toimii lopettaminen kuin seinään mutta joskus voi olla helpompi lopettaa vähentämällä ensin polttamiensa savukkeiden määrää päivässä. Tämä voisi tapahtua käytännössä esimerkiksi niin, että pidennät aikaa polttamiesi savukkeiden välillä ja siten pikkuhiljaa lopetat kokonaan. Vieroitusoireet voivat vaivata aluksi, mutta haluan tsempata ja muistuttaa, että ne helpottavat kyllä päivä päivältä ja loppuvat lopulta kokonaan.

Kerroit viestissäsi, että joskus menet alitajuntaisesti vain tupakalle, vaikkei välttämättä tekisi edes mieli. On melko yleistä, että kauan polttaneilla on muodostunut tavaksi mennä tietyissä tilanteissa tupakalle. Näistä tavoista voi kuitenkin oppia pois. Tilanteet on siis hyvä tunnistaa ja tiedostaa, ja pohtia tupakoinnin tilalle jotain korvaavaa tekemistä. Jotkut lähtevät lenkille, toiset syövät pastilleja tai purkkaa.

Nuuskaaminen ei ole hyvä keino lopettamisen tukena. Nuuskan korkea nikotiinipitoisuus voi jopa voimistaa riippuvuutta ja vaikeuttaa näin tupakasta irti pääsyä. Jos vieroitusoireet tuntuvat sietämättömiltä, kannattaa pohtia ennemminkin, olisiko nikotiinikorvaustuotteista hyötyä. Olet jo täysi-ikäinen, joten voit käydä ostamassa esim. nikotiinipurkkaa apteekista. Nikotiinikorvaustuotteista ja niiden käytöstä kannattaa kuitenkin aina keskustella apteekin henkilökunnan kanssa.

Lisää tietoa ja tukea lopettamiseen löydät Stumppi.fi -sivustolta.

Tsemppiä lopettamiseen, onnistut siinä varmasti!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Lopettamisen tukiNuuska
Nimimerkki: Nuuskan Käyttäjä
Apua nuuskan käytön lopettamiseen Aloitin nuuskan käytön, kun täytin 16 jääkiekon kautta. Täytän hetken päästä 18, eli melkein kaksi vuotta olen käyttänyt. Miten saisin lopetettua helpoiten koska aina...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Mahtava kuulla, että haluat lopettaa nuuskan käytön. Kannustan sinua siihen ehdottomasti, sillä lopettamalla nuuskaamisen suusi terveys paranee, hengityksesi raikastuu sekä säästät myös rahaa 😉 Lisäksi, jos vielä harrastat jääkiekkoa, ei nuuskan sisältämä nikotiini enää rasita kehoasi ja haittaa suorituskykyäsi.

On valitettavasti hankala antaa varmaa ja toimivaa vinkkiä helpoimpaan tapaan lopettaa. Joskus lopettaminen voi olla helppoa ja yksinkertaista, jättää vaan sen seuraavan nuuskan ottamatta. Joskus lopettaminen voi olla hieman haastavampaa, jos esimerkiksi kärsii pahoista vieroitusoireista kuten sinä viestisi perusteella. Mutta ei hätää, vieroitusoireet helpottavat päivä päivältä ja loppuvat lopulta kokonaan!

Tässä muutama vinkki lopettamisen tueksi:

  • Tee päätös lopettamisesta.
  • Ota päivä kerrallaan, usko itseesi ja pidä päätöksestäsi kiinni.
  • Selviydyt vieroitusoireista paremmin, kun nukut riittävästi, liikut ja syöt terveellisesti. Voit korvata nuuskan esim. purukumilla, sokerittomilla pastilleilla, vähäkalorisilla välipaloilla.
  • Nuuskaaminen on tapa, josta pääset eroon opettelemalla tilalle uusia tapoja. Kun mielesi tekee nuuskaa, ajattele muita asioita ja kehitä itsellesi korvaava tekeminen: soita ystävällesi, lähde ulos tai tee jotain muuta mukavaa.
  • Jos sinun on mahdoton kestää vieroitusoireita, keskustele esimerkiksi terveydenhoitajan tai apteekin henkilökunnan kanssa nikotiinikorvaustuotteista. Muistathan, että alle 18-vuotiaat saavat nikotiinikorvaustuotteita vain reseptillä.

Käy lisäksi lukemassa kaikki Fressiksen vinkit nuuskaamisen lopettamiseen. Voit myös käydä lukemassa muiden kysymyksiä ja niihin vastauksia nuuskaamisen lopettamiseen liittyen nimimerkeiltä 2k01, nuuskamuikkunen ja nuori.

Tsemppiä lopettamiseen ja kivaa syksyn alkua!

Oliko vastauksesta hyötyä?