Lopettamisen tukiNuuskaTupakka
Nimimerkki: nuori

Nikotiinituotteiden käytön vähentäminen

Poltan säännöllisesti ja käytän nuuskaa nikotiini on koitumassa ongelmaksi ja mietin mistä olisi hyvä lähteä aloittamaan vähentäminen en ole kauhean vanha ja koulussa ulkoiluaikoina on vaikea olla polttamatta minulla menee kääntökamat neljässä päivässä tai puoli kiekkoa 2 päivään joten nikotiinin käyttö on aika runsasta

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että olet halukas vähentämään nikotiinituotteiden käyttöä ja ehkä lopulta pääsemään niistä kokonaan eroon!

Olet kertomasi perusteella ilmeisesti jo huomannut joitain nikotiinin aiheuttamia ongelmia. Nikotiini aiheuttaa usein mm. riippuvuutta, joka ilmenee erilaisina vieroitusoireina. Vieroitusoireita voivat olla esimerkiksi ärtyneisyys, päänsärky ja nuuskanhimo. Vieroitusoireet helpottavat kuitenkin päivä päivältä, joten niiden takia ei kannata lannistua. Jos kaipaat apua vieroitusoireiden kanssa selviämiseen, voit kääntyä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan puoleen.

Pohdit kysymyksessäsi nikotiinituotteiden käytön vähentämistä. Käyttö voikin olla helpompi lopettaa kokonaan, kun vähentää ensin polttamiensa savukkeiden tai käyttämiensä nuuska-annosten määrää päivässä. Tämä voi tapahtua käytännössä esimerkiksi niin, että pidennät aikaa polttamiesi savukkeiden tai nuuskaamiskertojen välillä. Jos sinulla on tapana käyttää nuuskaa isoja annoksia kerralla (esim. useampia pusseja samalla kertaa), voisit myös kokeilla pienentää käyttämäsi annoksen kokoa.

Kerroit, että sinun on vaikea olla polttamatta esimerkiksi ulkoiluaikoina. Käyttekö ulkoiluaikoina tupakalla yhdessä kavereiden kanssa? Tupakointiin voi kehittyä myös sosiaalinen riippuvuus, jonka myötä yhteisistä tupakointihetkistä luopuminen voi tuntua vaikealta. Lopettamisen onnistumisessa nikotiiniriippuvuudesta eroon pääsemisen lisäksi myös vanhasta tavasta eroon pääseminen on yhtä lailla tärkeää. Jos teillä on tapana käydä yhdessä kavereiden kanssa tupakalla, voisi sinun olla hyvä kertoa kavereille, että yrität vähentää/lopettaa nikotiinituotteiden käyttöä. Voisit myös sopia heidän kanssaan, etteivät he ainakaan tarjoa sinulle savukkeita/nuuskaa. Lisäksi voisit keskustella kavereidesi kanssa, jos joku heistä olisi halukas vähentämään/lopettamaan kanssasi. Voihan olla, että joku kaverisikin on miettinyt lopettamista, mutta ei ole vain sanonut sitä ääneen. Tällöin voisitte yhdessä keksiä jotain korvaavaa tekemistä ”tupakkataukojen” tilalle. Vanhasta tavasta eroon pääsemiseksi on hyvä jo etukäteen miettiä jotain korvaavaa tekemistä niihin hetkiin, kun tekisi mieli polttaa tai ottaa nuuska.

Lopettamisessa hyvänä apuna toimivat myös riittävä uni, terveellinen ruokavalio sekä liikunta. Lisää vinkkejä lopettamiseen löydät Fressiksen tietopankeista.

Samasta aiheesta on Fressiksessä kysynyt myös mm. nimimerkki Nuuskamuikkunen.

Tsemppiä!

Oliko vastauksesta hyötyä?